Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 4:48
Viktor Kniš

Odborníci na trestné právo: Členom údajného gangu, v ktorom je vraj Plačková a jej manžel, hrozí doživotie

NEWS ZUZANA STRAUSZ PLAČKOVÁ
Uložiť Uložené

Za akých okolností by mohli členovia údajnej organizovanej zločineckej skupiny dostať doživotný trest? Pýtali sme sa odborníkov.

Členom údajnej zločineckej skupiny, ktorú zadržali v rámci pondelkovej akcie, hrozí doživotie. Vyplýva to zo znenia paragrafu 172 ods. 4, ktorý majú obvinení uvedený v uznesení o vznesení obvinenia. 

§ 172 

(4) Odňatím slobody na dvadsať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1


a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb,
b) ako člen nebezpečného zoskupenia alebo
c) vo veľkom rozsahu.

„Je pravdou, že pri drogových trestných činoch je možné uložiť doživotný trest,“ konštatuje pre Refresher špecialistka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. Dodáva, že v takýchto prípadoch zohráva rolu najmä rozsah drogovej činnosti. 

U jedného zo zadržaných členov gangu našli „laboratórium“ a 9 kilogramov metamfetamínu. O veľkom rozsahu teda podľa Kurilovskej niet pochýb.

Zuzana Plačková a jej manžel René Strausz nepôjdu do väzby, informuje TV JOJ a TV Markíza. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu. Rozhodnutie nie je právoplatné, je možné sa voči nemu odvolať na Najvyšší súd. 

Dôvodom prepustenia spomínanej štvorice bolo „konštatovanie sudcu pre prípravné konanie o neexistencii dôkazov, ktoré by preukazovali dôvodné podozrenie, že sa títo obvinení dopustili skutku, za ktorý im bolo vznesené obvinenie“.

Zuzana Plačková po odchode zo Špecializovaného trestného súdu novinárom povedala, že sa cíti nevinná a nie je odkázaná na to, aby predávala drogy. Novinárov vyzvala, aby nešikanovali jej rodinu. Dodala, že na viac otázok odpovedať nebude a vyjadrí sa na Instagrame. Nebola ochotná odpovedať na otázku, aký má vzťah s Petrom Šokom, o ktorom sa v uznesení o vznesení obvinenia píše ako o spojke s údajným drogovým biznisom. 

Plačková a jej manžel naďalej zostávajú obvinení. 
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo hrozí niektorým členom zločineckých skupín taký veľký trest.
  • Ako sa prostredníctvom advokátov zatiaľ vyjadrujú Plačková a Strausz.
  • Aké dôkazy má polícia proti obvineným.
  • Čo ak sa niektorí obvinení priznajú.
  • Čo znamená, že sa tresty udeľujú podľa miery rozsahu trestnej činnosti. 
Plačková
Zdroj: TV Markíza/reprofoto

Nie je presne určené množstvo dovezeného a predaného kokaínu

Plačková a jej manžel Strausz nie sú obvinení zo skutkov, ktoré sa týkajú pervitínu.

Podľa vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry sa podieľali na distribúcii kokaínu menším dílerom a koncovým užívateľom, zároveň boli podľa vyšetrovateľov NAKA súčasťou organizovanej zločineckej skupiny najmenej šiestich osôb, ktoré pôsobili na území Trnavského, Bratislavského a Trenčianskeho kraja. V tejto skupine boli podľa NAKA s Plačkovou a so Strauszom aj ľudia obchodujúci s pervitínom.

Odporúčané
Ochutnali sme Attilovu bagetu, čipsy od Plačkovej aj hotdog od Separa. Niektoré z nich už nikdy nedáme do úst Ochutnali sme Attilovu bagetu, čipsy od Plačkovej aj hotdog od Separa. Niektoré z nich už nikdy nedáme do úst 26. marca 2023, 14:30

Polícia momentálne presne nevie, v akom rozsahu páchala instagramová dvojica trestnú činnosť, vzniesla však voči nim obvinenie aj podľa spomínaného paragrafu 172 ods. 4 písm. b. 

„V súčasnej dobe nie je presne určené množstvo dovezeného a predaného kokaínu, kde uvedené bude vecou ďalšieho dokazovania...“ uvádzajú policajti s tým, že budú zisťovať aj to, odkiaľ mali obvinení kokaín dovážať. 

Celkovo mala skupina podľa generálnej prokuratúry a NAKA 15 členov, hlavným organizátorom bol podľa polície Tibor Gubáň, ktorý sa v minulosti venoval bojovému umeniu. 

Nižšie postaveným dôležitým členom bol podľa uznesenia Miroslav Farkaš, ktorý si podľa TV Markíza odsedel 20 mesiacov vo väzbe, pretože ako „realitný maklér“ vraj robil podvody s nehnuteľnosťami. Na slobode bol mesiac, kým ho NAKA zobrala spolu s Plačkovou a so Strauszom. 

20, 25 až doživotie – podľa „zásluh“

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104008 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Podľa čoho určuje súd v prípade dokázania viny výšku trestu.
  • Za akých podmienok je možné zníženie trestu a čo ak by sa niektorí obvinení priznali.
  • Či pomôže priznať sa čo najskôr.
  • Čo tvrdia advokáti Plačkovej a Strausza.
Domov
Zdieľať
Diskusia