Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2021, 18:04
Čas čítania 2:30
Viktor Kniš TASR

Krajiny s vysokou zaočkovanosťou sa vracajú do normálu, rušia všetky opatrenia. Sem môžeš vycestovať na dovolenku

ZDRAVIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Krajiny ako Dánsko, Nórsko a Portugalsko dosiahli zaočkovanosť viac ako 75 % populácie.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva na Facebooku upozorňuje, že vo svete je už viacero krajín, ktoré vďaka vysokej miere očkovania môžu skoro úplne uvoľniť opatrenia. 

„Krajiny ako Dánsko, Nórsko a Portugalsko dosiahli zaočkovanosť viac ako 75 % populácie. Portugalsko má aktuálne najvyššiu zaočkovanosť na svete – až 86 % populácie je zaočkovaných aspoň jednou dávkou. Vďaka takejto vysokej miere zaočkovanosti si môžu tieto krajiny dovoliť rušiť väčšinu protiepidemických opatrení. Vedia, že aj keď sa bude koronavírus aj naďalej šíriť, počet hospitalizácií a ťažkých prípadov bude zvládnuteľný,“ upozorňuje ministerstvo. 

Slovensko je od týchto troch krajín ešte na míle vzdialené, záujem o očkovanie je nízky a čaká nás tretia vlna koronavírusu. Práve preto rezort zdravotníctva Slovákov motivuje, aby sa čo najskôr dali zaočkovať. 

K dnešnému dňu je v slovenských nemocniciach hospitalizovaných 500 pacientov, potvrdené ochorenie má 397 ľudí. Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných 83,22 % ľudí.

Nórsko ruší všetky obmedzenia, odporúča len rozstupy

Nórsko od soboty od 16.00 h zruší takmer všetky zostávajúce obmedzenia proti šíreniu ochorenia covid-19 a život v krajine sa vráti do normálu. Oznámila to v piatok premiérka Erna Solbergová, ktorú citoval internetový denník The Local.


„Teraz už budeme môcť žiť takmer ako pred pandémiou. Nemyslím si však, že všetko bude celkom tak ako predtým. Myslím si, že koronavírus nás bude ovplyvňovať po zvyšok nášho života – či už v dobrom, alebo v zlom,“ uviedla Solbergová.


Zrušenie opatrení, ako napríklad zachovávanie rozstupov, odporučil Nórsky ústav verejného zdravia. Zrušia sa aj limity na počet účastníkov zhromaždení.


Bistrá, bary a nočné podniky budú môcť byť otvorené aj po polnoci, napísala agentúra AP. Školy a materské školy sa vrátia do normálnej prevádzky a „podávanie rúk bude opäť povolené“, uviedol s úsmevom minister zdravotníctva Bent Hie.


Ľudia s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus a aj neočkovaní ľudia žijúci v spoločnej domácnosti s nakazeným však budú musieť byť v karanténe. Zachovaný ostane aj školský semafor a obmedzenia týkajúce sa vstupu do krajiny.


Napriek celoštátnemu uvoľneniu opatrení budú môcť miestne samosprávy zaviesť prísnejší režim, ak si to situácia bude vyžadovať.


Nosenie rúšok v Nórsku bolo doteraz vo väčšine prípadov iba odporúčané. Povinné bolo len pre osoby nad 12 rokov v prostriedkoch hromadnej dopravy na ceste do karantény. Nórsky úrad verejného zdravotníctva zároveň vyslovene varoval pred nosením rúšok u detí mladších ako dva roky.


Takmer 70 % obyvateľov Nórska je plne zaočkovaných proti covidu.

zahrádky restaurací
Zdroj: TASR/František Iván

Portugalsko ponechá rúška vo frekventovaných priestoroch 

Portugalsko od 1. októbra vstúpi do tretej, poslednej fázy uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu. Zároveň sa oficiálne ukončí núdzový stav a krajina prejde do stavu ostražitosti. Návrh schválila vo štvrtok portugalská vláda, informovala agentúra Lusa.

Rozhodnutie súviselo aj so skutočnosťou, že Portugalsko podľa očakávaní na budúci týždeň dosiahne 85-percentnú zaočkovanosť obyvateľstva proti covidu.


Premiér António Costa však na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády vyzval občanov, aby ostali zodpovední.


„Nesmieme zabudnúť, že pandémia sa neskončila, a aj keď budeme môcť povedať, že ju máme pod kontrolou od okamihu dosiahnutia 85-percentnej zaočkovanosti, riziko ostáva,“ citoval Costu denník Correio da Manh.


Ako dodal premiér, toto riziko súvisí so skutočnosťou, že vakcíny neposkytujú stopercentnú imunitu, deti mladšie ako 12 rokov sa neočkujú a je tu aj „veľmi malá skupina“ ľudí odmietajúcich očkovanie proti covidu.


Od začiatku októbra sa v Portugalsku zrušia limity na počet osôb v obchodoch a reštauráciách, ale aj na rodinných oslavách, ako napríklad svadbách či krstinách. Tieto obmedzenia sa končia aj v prípade kultúrnych podujatí, avšak vstup na ne bude možný len s covid pasom. Rúško bude povinné, ak nebude možné dodržať najmenej dvojmetrový rozstup. Bary a diskotéky sa otvoria po prvýkrát od marca 2020.


Od 1. októbra bude nosenie rúška povinné len v prostriedkoch hromadnej dopravy, v domovoch sociálnych služieb, nemocniciach a na miestach, kde sa schádza naraz väčšie množstvo ľudí, ako napríklad v divadlách či kinách. V školách nebudú rúška povinné v oddychových priestoroch.

Domov
Zdieľať
Diskusia