Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. októbra 2021, 14:30
Čas čítania 9:00
Daniel Mikolášik

Test 7 parížskych šalátov: Ktorý má najkvalitnejšiu šunku a ktorý má podľa odborníčky zavádzajúce zloženie?

Test 7 parížskych šalátov: Ktorý má najkvalitnejšiu šunku a ktorý má podľa odborníčky zavádzajúce zloženie?
Zdroj: Refresher
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ktorý sa tvári ako fit a prečo je parížsky šalát z Yeme o 610 % drahší ako ten z Lidla? S odborníčkou na výživu sme testovali balené parížske šaláty zo supermarketov.

Robotníci, ale aj manažéri. Na poctivom parížskom šaláte si už dekády pochutnávajú rôzne spoločenské vrstvy. Jeho názov však nie je odvodený od francúzskej metropoly. Pomenovanie dostal po hlavnej surovine, ktorá sa v ňom nachádza – po parížskej saláme. 

V balených parížskych šalátoch však túto salámu nájdeš len zriedkavo. Po zrušení záväzných potravinárskych noriem začiatkom 90. rokov 20. storočia sa z „parižákov“ takmer úplne vytratila. Výrobcovia sa snažili ušetriť na kvalitných surovinách, a preto ju odvtedy nahrádzajú rôznymi mäkkými salámami s menším podielom mäsa.

Parížsky šalát je ikonický práve v našich končinách. Je však známy aj v iných krajinách, no v každej má úplne inú tradíciu a rozličné receptúry. Na Slovensku a v Česku sa vyrába z parížskej či inej mäkkej salámy, zo sladkokyslých sterilizovaných uhoriek, z cibule, zo sterilizovaného hrášku, z majonézy, horčice, zo soli, z mletého korenia, worcesterskej omáčky, octu a cukru.

test parížskych šalátovparížsky šalát
Zdroj: Refresher

V redakcii sme testovali 7 balených šalátov od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Billa, Kaufland, Lidl a Yeme a hľadali sme aj menej známe značky. Pri degustovaní sme šaláty podávali vychladené, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Pri teste sme brali do úvahy parametre ako vôňa, kvalita majonézy a šunky a ich percentuálny podiel (v prípade, že ich výrobca uvádzal), dochutenie koreninami, zafarbenie či cena a hodnotili sme bodmi od 1 do 10. Išlo o slepý test, takže testujúci pri hodnotení nevedeli, ktorý šalát jedia. Do úvahy preto nebrali popularitu značky.

Výsledkom je subjektívny názor piatich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných šalátov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každého parížskeho šalátu si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorý parížsky šalát má najviac kalórií.
  • Ktorému dala odborníčka najvyššie hodnotenie za zloženie.
  • Ktorá značka nám v slepom teste chutila najviac.
  • V zložení ktorého šalátu výrobca zavádza.
  • Ktorý parížsky šalát mal len minimum zvýrazňovačov chuti.
  • Ktorý bol bezkonkurenčne najdrahší a ako sa umiestnil v teste.

Odborníčka varuje pred reakciou na konzervanty

Na teste spolupracovala aj odborníčka na výživu a kvalitu potravín Nikoleta Šimonová, ktorá posudzovala výlučne zloženie testovaných parížskych šalátov a každé odborne zhodnotila. Podľa jej slov sú parížske šaláty často prvou voľbou rýchlych raňajok u zaneprázdnených ľudí. Obsahujú však množstvo konzervantov či zvýrazňovačov chuti.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

„Často bývajú použité nekvalitné potraviny, pretože ľuďom ide predovšetkým o chuť. Pri striedmej konzumácii (1- až 2-krát do týždňa) a pri vyváženom, pestrom stravovaní a dostatočnej fyzickej aktivite je to v poriadku. Vždy treba sledovať aj prejavy organizmu po konzumácii, pretože ľudia často reagujú na konzervanty rôznymi intoleranciami, alergiami,“ povedala pre Refresher.

Uponáhľaný životný štýl si podľa jej slov vyžaduje kvalitnú stravu, ktorá človeku poskytne dostatok výživy na funkciu tela. Odborníčka radšej odporúča poskladať si rýchle raňajky inak, napríklad cottage cheese, rastlinná nátierka, kvalitná hydinová šunka, kaizerka a cherry paradajky. „Najete sa dosýta, prijmete kvalitnú stravu, dlhšie vás udrží sýtejších a budete mať aj viac vlákniny. Telo sa vám odvďačí,“ dodala Šimonová.

test parížskych šalátovparížsky šalát
Zdroj: Refresher

Gastro

Hmotnosť: 140 g
Cena: 0,79 € v Tescu (0,56 € za 100 g)
Výsledok slepého testu: 4,5/10

Gastro je firma s viac ako 23-ročnou históriou a na obale sa pýši tým, že jej suroviny sú stopercentne kvalitné. Názov Fit šalát však vyznieva vzhľadom na energetickú hodnotu a množstvo tukov skôr úsmevne. Výrobca Gastro však ako jediný predáva aj vegánsku verziu parížskeho šalátu.

Tento šalát mal podľa testujúcich mdlejšiu a vodnatejšiu majonézu, ale dochutená koreninami bola podľa nich dostatočne. Bol redší a šťavnatejší ako šalát z Tesca. Kúskov šunky však bolo v pomere k množstvu majonézy málo. Testujúcim sa oproti ostatným výrobkom navyše zdalo, že obsahoval menej zeleniny. Konzervanty v ňom však nebolo príliš cítiť.

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

V zložení je majonéza z repkového oleja, pitnej vody, modifikovaného zemiakového škrobu, zo stabilizátorov (guarová guma, xantánová guma), z jedlej soli, zo sušených vaječných žĺtkov a z octu kvasného liehového.

Ďalej lahôdková saláma z bravčového mäsa, v ktorej podiel mäsa výrobca neuviedol, zložená z konzervantov (dusitan sódny) a zo stabilizátorov. Ďalej šalát obsahoval sterilizované uhorky, jogurt (10 %), hrášok, cukor, čierne korenie a ďalšie konzervanty (benzoan sodný a sorban draselný).

test parížskych šalátovparížsky šalát
Zdroj: Refresher
Hodnotenie odborníčky: 6„Mäsová zložka nie je na prvom mieste, zložením žiadna sláva, ale určite nie najhoršie. Tvrdenia na prednej strane obalu sú veľmi lákané, no zavádzajúce pre spotrebiteľa. Dáva nám pocit kvalitného výrobku, no do tejto kategórie by som ho nezaradila.“

Yeme

Hmotnosť: 192 g
Cena: 3,82 € v Yeme (1,99 € za 100 g)
Hodnotenie: 4,8/10

Najväčšie očakávania sme mali od najdrahšieho a na prvý pohľad najpoctivejšieho parížskeho šalátu, ktorý vyrábajú prémiové potraviny Yeme. Na porovnanie, kilogram parížskeho šalátu z Lidla stojí v prepočte 2,80 € a kilo domáceho z Yeme takmer 20 € (19,90 €). To znamená, že je o viac ako 610 % drahší. Ochutnávači však nevedeli, ktorý šalát testujú, a preto ich faktor exkluzivity pri bodovaní nijako neovplyvnil. 

Odporúčané
TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? 4. februára 2024, 12:30

Zhodli sme sa na tom, že vzhľadovo pôsobil najkvalitnejšie a najdomáckejšie. Bol najhustejší a ako jediný z testovaných obsahoval viac šunky ako majonézy. Kúsky šunky boli veľké a majonéza nebola biela, ale viac sfarbená dohneda. Keďže kúsky šunky boli väčšie, šalát sa nedal dobre naberať na rožok.

Po otvorení šalátu bolo cítiť výraznú cesnakovú arómu. Majonéza sa roztekala a bola dosť korenistá. Medzi šunkou sa občas podarilo nájsť aj príliš veľké kúsky červenej cibule, ktoré pri konzumácii neboli najpríjemnejšie. Šalát mal vďaka kvalitným surovinám veľký potenciál, no celú výslednú chuť kazila nie veľmi dobre ochutená majonéza.

Len jeden z piatich testujúcich ho ohodnotil vysokým bodovým číslom; podľa neho bola kyslosť a slanosť vyvážená, korenistá chuť majonézy akurát a ocenil aj kvalitnú šunku v dobrom pomere. Na 100 gramov má parížsky šalát z Yeme 249 kcal. Saláma je dostatočne mäsová (tvorí ju 35 % bravčového a 55 % hovädzieho mäsa).

Okrem mäsových zložiek sa v saláme nachádza dusitanová soliaca zmes, maltodextrín, soľ, dextróza, koreniny, sušená zelenina a kyselina citrónová. Ďalej je v šaláte Patrickova majonéza zložená z repkového oleja, vody, vaječných žĺtkov, octu, horčice a zo soli. Okrem toho šalotka, jogurt, jablčný ocot, cukor, soľ, čierne korenie, horčica, hrášok a uhorka. 

test parížskych šalátovparížsky šalát
Zdroj: Refresher
Hodnotenie odborníčky: 9„Prvá zložka mäso, konzervantov a zvýrazňovačov chuti minimum, krajina pôvodu Slovensko. Nevidíme síce konkrétny pôvod mäsa, vajec, ale aj tak najlepšie z ostatných sledovaných. Určite treba dávať pozor na zavádzajúce a nesprávne tvrdenie, že výrobok obsahuje 0,0 g nasýtených mastných kyselín. Vo výrobku sú použité žĺtky, mäso a pod., ktoré sú zdrojom saturovaných tukov.“

Chef select

Hmotnosť: 400 g
Cena: 1,11 € v Lidli (0,28 € za 100 g)
Hodnotenie: 5/10

Parížsky šalát z Lidla pod značkou Chef select neohúri, ale ani neurazí. Šunka chutila priemerne a podobne ako pri šaláte z Kauflandu sa lepila na podnebie a zuby. Majonéza bola dosť riedka a zároveň pôsobila pomerne tukovo. Korenie bolo fajn, no chuťovo nešlo o nič prevratné. Šalát chutil veľmi priemerne, nevýrazne, až nudne. Nič zaujímavé, čo by nás oslovilo.

Odporúčané
TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? 28. januára 2024, 12:30

Ako jeden z mála nemal takmer žiadnu vôňu. Jeden z testujúcich poznamenal, že cíti, že ide o ťažší a kalorickejší šalát, po ktorého zjedení by mu bolo zle. Podľa energetickej hodnoty sa nemýlil. V tomto prípade totiž ide o druhý najkalorickejší šalát spomedzi testovaných s úrovňou 320 kcal na 100 g.

V zložení nájdeš majonézu z repkového oleja, vody, cukru, pasterizovaného vaječného žĺtka, kvasného octu liehového, zo soli a z konzervantu (benzoan sodný) a ďalej salámu z bravčového a hovädzieho mäsa. Ich podiel však výrobca neudáva.

V saláme je aj voda, soľ spolu s jodičnanom draselným, cesnak, stabilizátory (difosforečnany, trifosforečnany), bravčová bielkovina, konzervanty (dusitan sodný), koreniny, dextróza, maltodextrín a cukor. Okrem salámy dopĺňajú chuť aj sterilizované uhorky, hrášok, marinovaná cibuľa a horčica.

test parížskych šalátovparížsky šalát
Zdroj: Refresher
Hodnotenie odborníčky: 6„Mäso na prvom mieste, použité ingrediencie aj konzervanty racionálne. Výrobca síce z ČR, ale stále relatívne dobrá voľba. Trošku vyššia energia na 100 g, ale v porovnaní s inými lepšie množstvo bielkovín.“
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103808 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pri ktorom šaláte si podľa odborníčky treba dávať pozor na soľ.
  • Ktorý bol takmer všade vypredaný.
  • V ktorom jeden z testujúcich našiel žltý kúsok neidentifikovateľnej hmoty.
  • Ktorý šalát má podľa odborníčky potenciál.
  • Ktorý mal najkvalitnejšiu šunku.
Domov
Zdieľať
Diskusia