Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Fixservis.sk.
16. septembra 2021, 9:00
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

Zdravie batérie a zariadenia s Androidom. Ako skontrolovať stav akumulátora?

TECH
Uložiť Uložené

Ako zistíš stav svojej batérie?

Poznáš to: telefón po 2-3 rokoch používania síce stále bez problémov plní všetky tvoje príkazy a jeho chod nie je oveľa horší ako po vybalení z krabice, rýchlo však stráca energiu a ty ho musíš nabíjať dokonca aj viackrát v priebehu jedného dňa. Takáto situácia je už jasným znakom, že by si mal zvažovať výmenu batérie. V opačnom prípade sa môže veľmi ľahko stať, že ťa mobil nechá napospas osudu v tej najmenej vhodnej chvíli.

Mobil
Zdroj: Fixservis.sk

Hoci jeho reálny stav nie je na prvý pohľad jasný, zdravie batérie je jedným z najpodstatnejších faktorov, pokiaľ ide o funkčnosť smartfónu či iného elektronického zariadenia s akumulátorom. Takáto batéria (správne však akumulátor), ktorú nájdeš aj vo svojom mobilnom zariadení, je na 99,99 % typu Li-ion. To znamená napríklad to, že dokáže aj na relatívne malom priestore uchovávať množstvo energie, vďaka čomu môžu byť naše smartfóny čoraz tenšie a elegantnejšie. Druhá informácia však už taká pozitívna nie je – Li-ion akumulátory časom degradujú. K degradácii pritom dochádza bez ohľadu na to, či je akumulátor využívaný alebo nie.

Ako si udržať prehľad o dlhodobom stave akumulátora?

Ak potrebuješ zistiť reálny dlhodobý stav akumulátora, t. j. akú má reálnu kapacitu pri plnom nabití, či je potrebná jeho výmena atď., je nutné hľadať informáciu s označením „Zdravie batérie“. Nanešťastie pre používateľov zariadení s operačným systémom Android, táto informácia nemusí byť pre nich úplne jednoducho dostupná. Ako sa k nej teda dostať?

Pokiaľ vlastníš zariadenie s Androidom, máš pri hľadaní informácií o zdraví svojej batérie dve možnosti. Prvá možnosť, hoci jednoduchšia a rýchlejšia, nemusí fungovať na každom zariadení. Pre každý prípad si ju však aj tak ukážeme.

Táto metóda pozostáva z 3 krokov:

  1. Otvor číselník.
  2. Zadaj kombináciu znakov a čísel: * # * # 4636 # * # *.
  3. V menu, ktoré sa následne zobrazí, klikni na „Informácie o batérii“ (Battery Information).
mobil
Zdroj: Fixservis.sk

Druhý spôsob je síce trochu zložitejší, ale aj oveľa spoľahlivejší. V tomto prípade je nutné najskôr si stiahnuť vhodnú aplikáciu, ktorá informácie o zdraví batérie získa z mobilu za teba. V obchode Play nájdeš takýchto aplikácií obrovské množstvo, ak sa však chceš vyhnúť zdĺhavému výberu, odporúčame siahnuť rovno po Accubattery. Táto aplikácia ti zadarmo ponúkne všetky dôležité informácie, a to v jednoduchej a prehľadnej podobe.

Po stiahnutí aplikácie je už postup jednoduchý – stačí ju otvoriť a kliknúť na záložku Zdravie (Health). Medzi zobrazenými informáciami nájdeš okrem zdravia batérie aj ďalšie, taktiež praktické údaje, napríklad reálnu maximálnu kapacitu (koľko percent z pôvodnej kapacity je možné pri plnom nabití využívať) či odhad času, koľko ti pri aktuálnom používaní mobil ešte vydrží.

Tu je dôležité poznamenať, že presnosť jednotlivých údajov môže byť spočiatku mierne nespoľahlivá. Aplikácia musí kvôli správnemu fungovaniu najskôr zbierať dáta z niekoľkých cyklov a až následne bude schopná poskytovať naozaj presné a spoľahlivé informácie.

Ako šetriť zdravie batérie? 

Pokiaľ chceš, aby tvoj smartfón zostal v čo najlepšej kondícii čo najdlhší čas, odporúčame dodržiavať nasledujúce rady. Ochrániš batériu pred zbytočne rýchlou degradáciou a ušetríš aj svoje financie.

  • Zariadenie nevybíjaj úplne (až na 0 %) a ani ho nenabíjaj na 100 %.
  • Ideálne je udržiavať stav batérie medzi 20 až 40, resp. až 80 %.
  • Rýchlemu nabíjaniu sa radšej vyhni (tzv. fast charging).
  • Nevystavuj mobil extrémne vysokým teplotám, najmä počas nabíjania.
  • Pri nabíjaní používaj iba originálnu alebo inú overenú nabíjačku a kábel.
  • Nenabíjaj počas noci (na 100 %).
mobil
Zdroj: Fixservis.sk

V prípade, že zdravie batérie je pod 80 %, určite odporúčame čo najrýchlejšiu výmenu. Znížiš tak riziko neočakávaného vybitia mobilu (čo by sa zaručene stalo v tom najhoršom možnom momente) či jeho poškodenia v dôsledku vytečenia alebo nafúknutia akumulátora.

Tipy, ako si overiť zdravie batérie na smartfóne, ako aj praktické rady týkajúce sa predĺženia funkčnosti akumulátora poskytli odborníci z Fixservisu. Pokiaľ hľadáš náhradné diely, príslušenstvo na ich výmenu či jednoducho len kvalitný a spoľahlivý servis, určite sa nezabudni zastaviť v jednej z pobočiek tohto najväčšieho slovenského servisu mobilných zariadení alebo navštív ich e-shop, kde okrem množstva náhradných dielov či príslušenstva nájdeš aj praktické rady pre začínajúcich technikov a domácich majstrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia