Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. augusta 2021, 11:30
Čas čítania 3:12
Ema Stanovská

Jedli sme v „medvedej“ reštaurácii v pamiatkovej rezervácii Vlkolínec. Halušky tu nenájdeš, ponúkajú však európsky unikát

GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Medvede vídavame v okolí reštaurácie často – najmä keď dozrieva ovocie,“ hovorí čašník reštaurácie v podhorskej dedine, ktorú navštevujú aj Japonci.

Vlkolínec je maličká podhorská osada neďaleko Ružomberka, do ktorej každoročne zavíta množstvo turistov. Je to jedna z mála pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry, ktoré ešte obývajú ľudia (do okien teda radšej nenakúkaj). Obľúbená je aj medzi Japoncami – japonské cestovné agentúry ju v roku 2016 zaradili medzi 30 najkrajších dedín v Európe. Zapísaná je aj do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

vlkolínec
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Reštaurácia na tomto mieste však roky chýbala. Prvý bufet v dedine vznikol v roku 2014 a dodnes zabezpečuje základné potraviny pre obyvateľov. Predtým si turisti museli vystačiť s vlastnými zásobami. 

vlkolínec
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Mesto Ružomberok hľadalo niekoho, kto by prevádzkoval reštauráciu, už v roku 2018. „Medzi podmienkami súťaže bol aj nájom, ktorý predstavoval 17-tisíc eur ročne. Záujem nemal nikto,“ písal Ružomberský magazín. Záujemcu našli až v treťom kole, keď nájom klesol zo 17-tisíc na 3 600 eur ročne. Reštaurácia Vlkolínec bola otvorená na jeseň 2019.

vlkolínec
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Halušky tu nenájdeš

Prevádzka vyzerá na prvý pohľad ako ľudový biely domček, ktorý ničím nevyčnieva medzi farebnými dreveničkami. K dispozícii je terasa s jednoduchými drevenými lavicami a pekný interiér v priestoroch prístavby domu, ktorý kedysi slúžil ako horáreň. 

Domov
Zdieľať
Diskusia