Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 19. 9. 2021 meniny má Konštantín

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Prevádzky

Jedli sme v „medvedej“ reštaurácii v pamiatkovej rezervácii Vlkolínec. Halušky tu nenájdeš, ponúkajú však európsky unikát

„Medvede vídavame v okolí reštaurácie často – najmä keď dozrieva ovocie,“ hovorí čašník reštaurácie v podhorskej dedine, ktorú navštevujú aj Japonci.

Ema Stanovská
13. august 2021, 11:30 Čas čítania: 3:12
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastro - Prevádzky
1
Ema Stanovská
13. august 2021, 11:30
Čas čítania: 3:12

Jedli sme v „medvedej“ reštaurácii v pamiatkovej rezervácii Vlkolínec. Halušky tu nenájdeš, ponúkajú však európsky unikát

„Medvede vídavame v okolí reštaurácie často – najmä keď dozrieva ovocie,“ hovorí čašník reštaurácie v podhorskej dedine, ktorú navštevujú aj Japonci.

Ema Stanovská
13. august 2021, 11:30
Čas čítania: 3:12
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo

Vlkolínec je maličká podhorská osada neďaleko Ružomberka, do ktorej každoročne zavíta množstvo turistov. Je to jedna z mála pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry, ktoré ešte obývajú ľudia (do okien teda radšej nenakúkaj). Obľúbená je aj medzi Japoncami – japonské cestovné agentúry ju v roku 2016 zaradili medzi 30 najkrajších dedín v Európe. Zapísaná je aj do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Reštaurácia na tomto mieste však roky chýbala. Prvý bufet v dedine vznikol v roku 2014 a dodnes zabezpečuje základné potraviny pre obyvateľov. Predtým si turisti museli vystačiť s vlastnými zásobami. 

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Mesto Ružomberok hľadalo niekoho, kto by prevádzkoval reštauráciu, už v roku 2018. „Medzi podmienkami súťaže bol aj nájom, ktorý predstavoval 17-tisíc eur ročne. Záujem nemal nikto,“ písal Ružomberský magazín. Záujemcu našli až v treťom kole, keď nájom klesol zo 17-tisíc na 3 600 eur ročne. Reštaurácia Vlkolínec bola otvorená na jeseň 2019.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Halušky tu nenájdeš

Prevádzka vyzerá na prvý pohľad ako ľudový biely domček, ktorý ničím nevyčnieva medzi farebnými dreveničkami. K dispozícii je terasa s jednoduchými drevenými lavicami a pekný interiér v priestoroch prístavby domu, ktorý kedysi slúžil ako horáreň. 

 

NAČÍTAŤ ČLÁNOK BEZPLATNE
Predplať si REFRESHER+ a získaj ďalšie výhody

Tento článok dočítaš bezplatne, no s predplatným REFRESHER+ získaš prístup ku viac ako 2410 zamknutým článkom a dostaneš ďalšie benefity.

VIAC O PREDPLATNOM
Kedykoľvek ho jednoducho zrušíš
Už od 2.99 € mesačne
S REFRESHER+ môžeš čitať aj tieto články
VIDEOREPORTÁŽ: Drogy v drinkoch, pokuty, či sexuálni predátori v kluboch  – aj takáto je nočná BratislavaVIDEOREPORTÁŽ: Drogy v drinkoch, pokuty, či sexuálni predátori v kluboch – aj takáto je nočná Bratislava
Čo pozerať, ak na Netflixe hľadáš horory a strašidelné seriály? Týchto 10 ponúka úžasnú, napínavú a krvavú atmosféruČo pozerať, ak na Netflixe hľadáš horory a strašidelné seriály? Týchto 10 ponúka úžasnú, napínavú a krvavú atmosféru
Mali by niesť influenceri právnu zodpovednosť za rady, ktoré rozdávajú na sociálnych sieťach?Mali by niesť influenceri právnu zodpovednosť za rady, ktoré rozdávajú na sociálnych sieťach?
VIAC
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Boli sme síce len dvaja, no keďže sme si po prezretí jedálneho lístka nevedeli vybrať, sebavedome sme si objednali tri hlavné jedlá – zemiakové placky (harule) s čerstvou bryndzou a so slaninou, bryndzové pirohy a liptovské droby. Posledný menovaný pokrm je na Liptove legendou a tento rok bol dokonca zaregistrovaný do systému kvality Európskej únie ako potravina s chráneným zemepisným označením. 

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Zaujímavé je, že v menu tejto liptovskej reštaurácie nenájdeš bryndzové halušky. „Zameriavame sa hlavne na tradičné liptovské jedlá, ktoré si sami pripravujeme a ktoré len tak niekde nenájdete, ako napríklad droby, harule s čerstvou bryndzou či domáce parené buchty. Bryndzové halušky sme do lístka nezaradili, pretože ich ponúkajú skoro všade,“ povedal pre Refresher majiteľ reštaurácie Radovan Dvorský. V ponuke je aj domáca kapustnica, šalát s ovčím syrom, vyprážaný syr, rezeň či domáca štrúdľa so šľahačkou.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Vo Vlkolínci nájdeš aj malý salaš a farmu, ktorá reštauráciu zásobuje mliečnymi výrobkami, ako sú bryndza a syr. Mäso berú od lokálneho mäsiara. Po farme sa môžeš bez poplatku prejsť a zvieratá si obzrieť v prirodzenom prostredí podhorskej prírody. 

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Po objednávke sme sa čašníka spýtali, či už niekedy mali do činenia s medveďmi. Okolie Vlkolínca je totiž známe hojným výskytom týchto nebezpečných šeliem.

 

„Samozrejme, a to niekoľkokrát. Často ich vídavame v dedine aj tu v okolí reštaurácie – najmä v období, keď dozrieva ovocie,“ odpovedal nám s úsmevom na tvári a v krátkosti spomenul legendu o medveďovi, ktorý vraj raz vyliezol na strom, požral všetko ovocie a potom od prežratia omdlel.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Zemiakový slimák a „drevorubačská“ slanina

Jedlá pristáli na našom stole za pomerne krátky čas, hoci na terase sedelo niekoľko skupiniek ľudí. Okamžite nám spôsobili skvostný vizuálny zážitok. Ten však trval len pár sekúnd, pretože vzápätí sme sa do jedla nenásytne vrhli.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Veľmi príjemným prekvapením boli bryndzové pirohy (6,80 eura), decentne poliate lahodnou bryndzovou smotanou a ozdobené čerstvým kôprom a veľkými kusmi prerastenej slaniny. Ocenili sme jemnú štruktúru cesta a naozaj bohatú plnku.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Zemiakové placky (6,80 eura so slaninkou, 5,90 eura bez) sa nám zdali hrubšie, než na aké sme boli dovtedy zvyknutí, no hriešna chrumkavosť im nechýbala. Na vrchu boli posypané veľkými kusmi čerstvej bryndze a šťavnatými „drevorubačskými“ kusmi slaniny. Ak chceš vedieť, ako chutí skutočná bryndza priamo zo salaša „odvedľa“ a nie zo supermarketu, odporúčame ti práve tento pokrm.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Na záver nás čakala najväčšia „exotika“. Väčšina Slovákov o droboch (5,90 eura) v živote nepočula, hoci Liptáci ich považujú za tradičnú pochúťku a v Európe ich môžu legálne pod názvom droby predávať iba v tejto oblasti. Prakticky ide o „diétnejší“ druh jaterníc z korenenej zemiakovej zmesi so škvarkami, s cibuľkou a cesnakom, ktorá je plnená do bravčových alebo hovädzích čriev.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

„Švábkového slimáka“ nám naservírovali s tradičnými prílohami – s cviklou, chrenom, kyslou kapustou a kúskami chleba. Opečený bol len jeden z nich, čo trochu kazilo celkový zážitok (hrianky sa k takémuto jedlu hodia určite viac). Pri droboch sme čakali chuťovo výraznejší zážitok, no napriek tomu sme sa zhodli, že počas návštevy Liptova určite stoja za vyskúšanie. Jednotlivé chute sa vo výsledku veľmi dobre dopĺňali.

Buchty, ktorými sme prekonali rekord

Aby bolo hodnotenie ponuky reštaurácie čo najkomplexnejšie, odhodlali sme sa aj na sladkú bodku na záver, ktorá však nebola „bodkou“, skôr ďalším 300-gramovým hlavným jedlom. Čašník fascinovane skonštatoval, že sme oficiálne prekonali rekord v množstve jedla skonzumovaného dvomi ľuďmi, a my sme nevedeli, či sa máme cítiť hrdo alebo trápne.

 

Keď nám na stôl dorazili tri veľké domáce parené buchty (6,60 eura) plávajúce v masle, granku a mletom maku so šľahačkou uprostred, nebolo nám všetko jedno. O chvíľu však z taniera zmizli, za čo nás čašník počastoval materinským „no vidíte, zvládli ste to“. Pochváliť musíme aj kávu – hoci Vlkolínec nie je vyslovene rajom kaviarenských povaľačov, espresso (2,10 eura) bolo pripravené dobre a chutilo nám.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Z reštaurácie sme si okrem guľatých brušiek odniesli aj veľmi dobrý dojem. Na prvý pohľad „biely domček“ s drevenými lavicami okamžite nevyvolá predstavu gurmánskeho zážitku a ceny zodpovedajú turistickému dopytu. Vlkolínska reštaurácia však má vďaka kvalitnej ponuke, rodinnej atmosfére a rýchlej obsluhe potenciál konkurovať aj tým najlepším kolibám na Liptove.

 

Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Ema Stanovská
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Pridaj sa k tým, ktorí nás podporili. Predplať si R+ VIAC
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dnes populárne články
Zara odhaľuje nové smerovanie svojej mužskej línie. Sústredí sa na vybudovanie ľahko nositeľného a moderného šatníka Zara odhaľuje nové smerovanie svojej mužskej línie. Sústredí sa na…
Vedci vytvorili najbelšiu bielu farbu na svete. Je taká účinná, že dokáže nahradiť klimatizáciu Vedci vytvorili najbelšiu bielu farbu na svete. Je taká účinná, že…
Veronika Rajek už má viac ako milión sledovateľov na Instagrame. Je treťou najsledovanejšou Slovenkou online Veronika Rajek už má viac ako milión sledovateľov na Instagrame. Je…
VIDEOREPORTÁŽ: Drogy v drinkoch, pokuty, či sexuálni predátori v kluboch  – aj takáto je nočná Bratislava VIDEOREPORTÁŽ: Drogy v drinkoch, pokuty, či sexuálni predátori v…
Modelky, tanečníci aj otecko. Pozri si súťažiacich československého Love Islandu, ktorý štartuje už v nedeľu Modelky, tanečníci aj otecko. Pozri si súťažiacich československého…
Billie Eilish konečne vysvetlila, prečo dlhé roky nenosila šaty a skrývala sa pod vrstvami nadrozmerného oblečenia Billie Eilish konečne vysvetlila, prečo dlhé roky nenosila šaty a…
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť