Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 6:23
Daniel Mikolášik

Vo vlaku ti urobia poctivý burger, ale aj hotdog väčší ako tanier. Ochutnali sme streetfood v jedálenskom vozni

Vo vlaku ti urobia poctivý burger, ale aj hotdog väčší ako tanier. Ochutnali sme streetfood v jedálenskom vozni
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY VLAKY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Vyskúšali sme streetfood v slovenských vlakoch. Ako chutí naložený burger za 4,90 € či vegánske tacos?

V súvislosti s reštauračnými vozňami v slovenských vlakoch kolujú rôzne názory. Často však zaznievajú práve tie negatívne. Ľudia sa totiž neraz sťažovali, že jedlo v železničnej reštaurácii je predražené, pripravené z nekvalitných a instantných surovín, a navyše boli sťažnosti aj na malé porcie. 

Zmeniť pohľad na stravu v „reštauráku“ by mohlo nové menu, ktoré prešlo radikálnymi zmenami. Vo vlaku si po novom môžeš okrem klasických predjedál, polievok, hlavných jedál či dezertov objednať aj z atraktívneho street menu, v ktorom nájdeš hamburgery, hotdogy, wrapy či dokonca tacos. Rozhodli sme sa ich preto otestovať priamo vo vlaku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorý streetfood v slovenských vlakoch sa oplatí najviac.
  • Ako reštauračné vozne ovplyvnila pandémia.
  • Ktoré jedlo z nového menu si cestujúci obľúbili najviac.
  • Čo nám odporučila obsluha.
  • Ako chutil naložený burger za ani nie 5 eur.
  • Prečo v americkom hotdogu v slovenskom vlaku nie je kečup alebo horčica.
  • V čom nás sklamalo vegánske tacos.
  • Aké sú ceny nového menu a čo na ne vraví ZSSK.

Inšpirované svetovou gastronómiou

Reštauračné služby vo vlakoch už dlhé roky prevádzkuje externá firma Wagon Slovakia Košice (WGS), ktorá aj toto leto obohatila svoju ponuku o čerstvé a studené šaláty, letné limonády a snack menu s novými dresingmi a omáčkami.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Spoločnosť tvrdí, že jej jedlá vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sú inšpirované svetovou gastronómiou. Do ponuky zaradila aj grass-fedové mäso a plánuje aj ďalšie vegánske novinky, ktoré vraj mali obrovský úspech už aj pred pandémiou.

reštauračný vozeň
Zdroj: TASR/Roman Hanc

„V rámci inovácií sme sa rozhodli priniesť do reštauračných vozňov novinky inšpirované svetovou gastronómiou. V prípade zavedených zmien je pre cestujúcich atraktívna najmä novinka, a to ponuka snack menu v celom vlaku, nielen v reštauračnom vozni,“ približuje Alžbeta Gajdošová Keruľová, hovorkyňa WGS.

Len krátko po tom, čo spoločnosť inovovala reštauračné služby v diaľkových vlakoch ZSSK, ich pandémia koronavírusu na dlhé mesiace úplne odstavila. V dôsledku prísnych opatrení totiž až do júna 2021 neboli reštauračné vozne vo vlakoch vôbec radené. Dôvodom bola aj znížená mobilita obyvateľstva.

Počas letných mesiacov však reštauračné vozne vo vybraných vlakoch a na vybraných trasách premávajú neobmedzene a tešia sa veľkej obľube cestujúcich, ktorí si nové jedlá chvália. „Najviac mi chutí ich burger. Podľa mňa sa vyrovná niektorým povestným hamburgrárňam, a pritom stojí o polovicu menej,“ prezradila nám čerstvá absolventka strednej školy v Trnave sediaca v jedálenskom vozni. Jej spolucestujúci súhlasili.

V ktorých vlakoch sú radené reštauračné vozne?Vnútroštátne vlaky
• vlaky InterCity na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť
• rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť (s výnimkou nočných a posilových vlakov)
• vybrané regionálne rýchliky na jednotlivých úsekoch trasy Bratislava – Žilina – Košice a späť

Medzištátne vlaky
• JLV – ponuka reštauračného vozňa
• Utasellátó – ponuka reštauračného vozňa
• DoN – ponuka reštauračného vozňa

Pivo a vyprážaný syr nahradila moderná kuchyňa

Nápad priniesť nový koncept jedál do reštauračných vozňov prišiel v roku 2019. WGS sa rozhodlo prísť s modernejšou kuchyňou, a preto do ponuky zaradilo streetfood a vegánsku stravu.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Spoločnosť tak reagovala na štandardy a posun v gastronómii v reštauračných vozňoch vo svete. Základom celej novej myšlienky bolo priniesť do reštauračných služieb vo vlakoch čerstvosť, príjemné vône, zdravšie varenie a moderné chute,“ prezradila pre Refresher Gajdošová Keruľová.

ZSSKStreet food menu vo vlakoch
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Na nový výber jedál mala vplyv aj pandémia. Cestujúci sa totiž chceli najesť rýchlo, prakticky a pocitovo bezpečnejšie. „Mnohí sa báli dopriať si guláš, avšak burger, ktorý sa dá zjesť za tri minúty, bol komfortný pre každého,“ priblížila hovorkyňa WGS.

Cestujúci na Slovensku boli podľa jej slov dlhé roky zvyknutí na klasiku vo výbere jedál. Pivo a vyprážaný syr boli pre niektorých dokonca denným rituálom. Časom si však cestujúci zvykli aj na moderný streetfood.

„Dlhodobo sú jedným z najobľúbenejších jedál wrapy, ktoré pripravuje náš personál priamo v kuchyni od nakrájania kapusty po zabalenie a servírovanie. Sú robené rýchlo, v lete osviežia čerstvosťou a ich jedenie je komfortné v reštauračnom vozni i na sedadle v kupé,“ tvrdí hovorkyňa. Zároveň dodala, že ich ceny vraj zodpovedajú kvalite. Podľa jej slov nie sú nízke ani vysoké.

Na dobré sa čaká?

Ak počas cesty vlakom dostaneš na niečo chuť, môžeš si jedlo objednať aj online. Objednávku vieš vybaviť cez webovú stránku najedzsavovlaku.sk priamo zo svojho sedadla. 

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Jedlá zo street menu môžeš zjesť počas cesty, no pokrmy ti môžu zabaliť aj na neskôr. Určite ti však odporúčame vychutnať si čerstvo pripravené jedlo priamo v jedálenskom vozni bez zbytočne rozpadajúcich sa a vlhkých častí v obale alebo neforemného stlačeného tvaru. Nie nadarmo sa hovorí, že oči jedia ako prvé.

ZSSKStreet food menu vo vlakoch
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Z nového street menu nás najviac zaujali miniburger s hľuzovkovou omáčkou, americký hotdog a vegánske tacos. Dúfali sme, že všetky tri jedlá stihneme zjesť cestou z Bratislavy do Piešťan, a ak nie, na spiatočnej ceste si objednáme zvyšok, na ktorý v rýchliku smerom z hlavného mesta nezostal čas.

Napokon sme sa však v jedálenskom vozni viezli až do Nového Mesta nad Váhom, keďže na stanici v Piešťanoch sme boli ešte len v polovici druhého „chodu“. Už to napovedá, že hoci ide o typické jedlá z rýchleho občerstvenia, až tak rýchlo nám ich obsluha nestihla pripraviť.

Dokopy sme na všetky tri jedlá čakali približne 35 až 40 minút (každé sme si objednali separátne, nie naraz). Je však potrebné uviesť, že okrem nás čašníčka obsluhovala ďalšie štyri stoly, ktoré na objednávkach rozhodne nešetrili. No a takto to dopadlo. 

Miniburger

Gramáž: 140 g
Cena: 4,90 €
Hodnotenie: 9/10

Začali sme hneď zostra. Ako prvý sme vyskúšali burger, ktorý nám odporučili aj študenti sediaci v jedálenskom vozni vedľa nás. Miniburger bol síce menší, ako napovedal aj názov, ale zato poriadne naložený. Suroviny z neho doslova vypadávali. Gurmáni určite ocenia vyššiu kvalitu mäsa.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Trhané hovädzie mäso v burgeri je totiž grass-fedové (trávou kŕmené), čo znamená, že pochádza z kravského chovu dosahujúceho vyššie štandardy tradičným spôsobom s rešpektom k prírode. Okrem toho v ňom nájdeš poriadnu nálož praženej cibuľky, baby špenát, paradajku a kombináciu majonézy a ich vlastnej slaninovej omáčky.

ZSSKStreet food menu vo vlakoch
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Na výber je však aj variant, v ktorom namiesto slaninového dresingu použili hľuzovkovú omáčku. Tá nám prišla zaujímavejšia, takže náš výber bol jednoznačný. V prvom rade oceňujeme domáce hamburgerové žemle, ktoré boli mäkké, nadýchané a so sladkastým dozvukom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101575 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Vďaka čomu burger pôsobil ako z prémiovejších reštaurácií.
  • Ktorý streetfood dopadol chuťovo najhoršie.
  • Akú nevýhodu mal mohutný hotdog, ktorý bol väčší ako tanier.
  • Ktoré jedlo bolo najdrahšie a ako chutilo.
  • Čo by sme zmenili na tacos s vegánskym mletým.
  • Akou vlastnou omáčkou nahradili kečup a horčicu v hotdogu a prečo.
Domov
Zdieľať
Diskusia