Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 7:28
Martin Adam Pavlík

Portrét mladého neonacistu, balada o zakázanej láske dvoch žien či drsná krimidráma s hviezdami z Avengers

Portrét mladého neonacistu, balada o zakázanej láske dvoch žien či drsná krimidráma s hviezdami z Avengers
Zdroj: Falcon
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Na portáli Dafilms nájdeš online kopec skvelých filmov – od overených českých klasík cez slovenské oceňované snímky z posledných rokov až po to najlepšie z americkej nezávislej kinematografie. Ktoré sú však tie úplne najlepšie?

Dafilms je slovenský filmový portál prioritne orientovaný na lokálny obsah a artovú kinematografiu. Nájdeš tu však aj filmy, ktoré si možno nestihol v kine a nevieš ich už nikde nájsť či zohnať, prípadne sa do kín v našich končinách vôbec nedostanú.

Mesačné predplatné stojí 6 eur, ročné 25 eur. Ak však už máš predplatných veľa a nechceš ďalšie, na portáli Dafilms si môžeš zaplatiť aj za jednu online projekciu alebo si tam filmy môžeš dokonca stiahnuť.

10. Karel, já a ty (r. Bohdan Karásek, 2019)

Jenovéfa Boková a Bohdan Karásek vo filme Karel, já a ty.
Jenovéfa Boková a Bohdan Karásek vo filme Karel, já a ty. Zdroj: Marienbad Film

Vydatá Saša sa pre krízu s manželom Karlom na čas odsťahuje do bytu k starému kamarátovi, pričom si začne s iným mužom a popritom flirtuje s ďalšími. Znie to možno ako z telenovely, no práve na pozadí takého banálneho príbehu otvára režisér toľko tém, až sa divák nestačí čudovať. Hľadanie (pravej) lásky, dobrodružstva, istoty cez hektolitre vína či piva. Taký vyzretý a úprimný český autorský film tu dlho nebol. 

Štyridsaťdvaročný Bohdan Karásek je nenápadným, no extrémne talentovaným zjavením na poli českého filmu. Karel, já a ty je jeho celovečerným debutom, ktorý si sám napísal, zrežíroval, spravil si k nemu hudbu a rovno si v ňom aj zahral jednu z hlavných postáv. Táto brilantná „vzťahovka“ založená na nesmierne autentických dialógoch priam dokonale zobrazuje život v tej najčistejšej podobe. 

Odporúčané
Sleduj prvé sekundy zo sci-fi komédie s Leonardom DiCapriom od Netflixu Sleduj prvé sekundy zo sci-fi komédie s Leonardom DiCapriom od Netflixu 3. augusta 2021, 21:19

Miestami vážne, inokedy vtipne, ale tiež tvrdo či kruto trefne tu režisér filozofuje o láske, sexe, nevere či životných rozhodnutiach, ktoré sa s človekom vezú už celý život.

Vidno, že Karásek si toho odžil skutočne veľa, pretože takmer každá replika sa zarezáva pod kožu. Komplikovanosť partnerských vzťahov, existenciálna úzkosť, nerozhodnosť... Je veľká pravdepodobnosť, že sa aspoň v jednom aspekte filmu nájdeš. 

Karel, já a ty je precízna, minimalistická komorná dráma pripomínajúca tie najlepšie „konverzačky“ Richarda Linklatera (autora geniálnej trilógie Pred súmrakom, Pred úsvitom a Pred polnocou). 

9. Piata loď (r. Iveta Grófová, 2017)

Deti si často vytvárajú vlastný svet s vlastnými pravidlami, do ktorého nechcú vpustiť dospelých. Niekedy to však môže byť nebezpečné. Piata loď rozpráva mrazivý príbeh osamelej Jarky a Kristiána, ktorí sa rozhodnú sami starať v malej odľahlej chatke o dve batoľatá v kočíku, ktoré ukradli. Ich „nevinné“ dobrodružstvo však postupom času naberá na obrátkach a môže dopadnúť veľmi zle. Sociálna dráma par excellence, a to bez depresívnej atmosféry a pomalého, nezáživného tempa.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Kameramanka Denisa Buranová predviedla krásne rozprávanie obrazom, pričom sa nebála metafor a poetickej atmosféry. Grófová zase ukázala obrovský cit pre náročnú prácu s detskými hercami. Tejto filmovej adaptácii rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej udelila Slovenská filmová a televízna akadémia tri Slnká v sieti za scenár, kameru a výpravu. Dosiahla však aj medzinárodný úspech – a nie hocijaký. Iveta Grófová si odniesla z prestížneho festivalu Berlinale Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus.

Víťaza vyberalo práve detské publikum do šestnásť rokov a ide len o druhú cenu v histórii slovenskej kinematografie z festivalu zaslúžene patriaceho medzi tie najlepšie a najvýznamnejšie. Tou prvou bol Strieborný medveď za réžiu pre Dušana Hanáka za drámu Ja milujem, ty miluješ. 

8. Papierové hlavy (r. Dušan Hanák, 1995)

Čo všetko je schopný človek zniesť a ako veľmi môže klesnúť? Kde sú hranice znesiteľnosti? Vyššie spomenuté Hanákovo dielo tiež nájdeš v ponuke Dafilmsu, o niečo lepším a silnejším filmom je však jeho neskorší dokument Papierové hlavy, a ani ten nechýba v ponuke portálu.

Zaujme nielen svojím informačno-edukatívnym rozmerom, ale tiež formálnou experimentálnosťou. Inscenované prvky, nemalá dávka sarkazmu, hravá montáž či tematická vrstevnatosť robia z Papierových hláv výnimočné a pútavé dielo aj s odstupom času. Teda aj dnes, keďže stále existujú jedinci, ktorí by chceli návrat totalít. 

Slovenský režisér sa tu vracia do nepeknej minulosti a divákom predstavuje bolestivé a desivé spomienky respondentov, aby komplexne zmapoval hrôzy páchané počas socializmu. Vracia sa až do roku 1945, pričom sa nevyhýba ani dôkladnému skúmaniu vtedajšej porevolučnej doby – s nadhľadom aj prísne analyticky. Papierové hlavy sú fascinujúcou kolážou o slobode – čo to vlastne znamená, čo pre ňu treba spraviť –, ale aj o jej nástrahách. 

7. Dogman (r. Matteo Garrone, 2018)

Chladné, drsné a chudobné predmestie žiarivej metropoly, stratené existencie, gangy, streľby, krádeže, vyšetrovania. Garroneho odjakživa zaujíma špina, blato, črepiny a krivé charaktery v kontraste s nevinnosťou a dobrosrdečnosťou. To mu ide najlepšie. Akoby sa divák ani nepozeral na hraný film, ale na drsný dokument o ľudskej dôstojnosti, sile prežiť či trpkom životnom údele. 

 

Päťdesiatdvaročný Talian na seba upútal pozornosť už v roku 2008, keď získal Veľkú cenu v Cannes za surovú gangsterku Gomora. Po dokonalej Reality Show (2012), s ktorou dosiahol rovnaký úspech, už nebolo pochýb o tom, že je majstrom svojho remesla. Pôsobivá krimidráma Dogman už len potvrdila, že patrí nielen medzi najzásadnejších talianskych tvorcov, ale rovno aj európskych. 

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Hlavný hrdina jeho filmu – nízky, utiahnutý, submisívny dobrák Marcello – pracuje v salóne pre psy a popritom sa stará o dcéru. Problémy mu však neustále robí robustný cholerik Simoncino, bývalý boxer ignorujúci zákon, terorizujúci celú štvrť. Všade, kam príde, sa niečo zomelie. Keď sa Marcello odváži vzoprieť jeho šikanovaniu, netuší, aké následky to bude mať. 

6. Hon (r. Thomas Vinterberg, 2012)

Mads Mikkelsen a Thomas Bo Larsen vo filme Hon.
Mads Mikkelsen a Thomas Bo Larsen vo filme Hon. Zdroj: Cinemart

Predstav si, že žiješ pokojný život s rodinou, darí sa ti v práci a zrazu sa o tebe začne šepkať, že si pedofil. A len tak, z ničoho nič, sa ti život obráti totálne naruby a zmení sa na absolútne peklo. Hon ukazuje, aká zradná vie byť nevinná lož a akú obrovskú lavínu môže spustiť. Nevraživosť, osočovanie či dokonca boj o holý život. Zničená povesť, samota, depresie, alkohol, chuť do života nikde, psychika na bode mrazu. Ako sa brániť? Čo možno robiť?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101498 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa volá výborný slovenský film o mladom neonacistovi a prečo by si ho mal vidieť.
  • Ktoré herecké hviezdy známe najmä z Avengerov si spolu zahrali v mrazivej krimidráme.
  • Ktorý skvelý dokument o svetoznámom hudobníkovi nájdeš v ponuke Dafilmsu.
  • Ktorý herec známy z bláznivých komédií nultých rokov je už aj režisér a nakrútil geniálny debut.
  • Ako sa volá brilantná francúzska historická dráma o zakázanej láske dvoch lesbičiek. 
Domov
Zdieľať
Diskusia