Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2016, 14:31
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

LG predstavilo hi-tech smartfón G5: Prináša celokovové telo, duálny foťák a unikátnu výmenu modulov

TECH
Uložiť Uložené

Po rokoch sme sa konečne dočkali hliníku. A nielen toho, vo výbave je hneď viacero ďalších zaujímavostí.

Juhokórejský výrobca spotrebnej elektroniky dnes ukázal svoje ďalšie veľké eso - model G5. Mobilnú hi-tech novinku s operačným systémom Android však tentokrát vybavil naozaj netradične. Plast a kožu nahradil precízne spracovaný kov, miesto vymeniteľného zadného krytu sa konštrukcia rozdelila na dve nerovnomerne veľké časti a do výbavy pribudol aj tretí fotoaparát. Podoba so staršími generáciami z minulých rokov sa ale predsa len sem-tam objaví, najmä, ak pozeráte na smartfón z prednej strany. V takom prípade vám bude LG G5 určite pripomínať dva roky starý G3.

 

Výrobca hliník pritom až do minulého roka vôbec nepoužíval. A keďže si ho už stihol na niekoľkých modeloch vyskúšať, teraz prichádza konečne rad aj na vlajkovú loď, čo sa samozrejme dalo očakávať, keďže nároky potenciálnych zákazníkov neustále rastú. Kov začalo dokonca používať aj čínske jabĺčko Xiaomi, ktoré taktiež doteraz preferovalo unibody telá z plastu. Tvar G5 disponuje oblými krivkami a ideálne zaoblenými hranami. Vysoká úroveň ergonómie staršej generácie G4 by preto mala byť stále zachovaná, čo však potvrdia až prvé testy a recenzie. Zákazníci si okrem iného musia zvyknúť na premiestnenie hlavného Power tlačidla a tlačidiel umožňujúcich reguláciu hlasitosti, ktoré po novom nájdeme na boku smartfónu.

LG predstavilo hi-tech smartfón G5: Prináša celokovové telo, duálny foťák a unikátnu výmenu modulov

Ako bolo na začiatku spomenuté, konštrukcia LG G5 má okrem tenučkých rámikov okolo displeja a pestrofarebných kombinácií aj jednu doteraz nevídanú funkcionalitu. Nakoľko je jej spodná časť - začínajúca od konca displeja - od zvyšku jednoducho odstrániteľná, dá sa tak vytiahnuť 2800 mAh batéria alebo miesto odstránenej časti pripojiť niektorý z dostupných modulov, kde výber záleží iba od nárokov používateľa. Každý pritom ponúka rozdielne výhody. Ak vás teda baví napríklad také fotenie, jeden z modulov obsahuje dodatočné hardvérové tlačidlá ako spúšť alebo zoom, vrátane ďalších 1200 mAh na rozšírenie základnej kapacity základnej batérie. Ďalší modul obsahuje Hi-Fi audio výbavu (32-bit DAC a zosilňovač), pričom vznikol vďaka spolupráci so spoločnosťou Bang & Olufsen.

LG predstavilo hi-tech smartfón G5: Prináša celokovové telo, duálny foťák a unikátnu výmenu modulov

 

Zmeny v technických špecifikáciách nastali pri čipsete, oboch fotoaparátoch, operačnej pamäti RAM, veľkosti úložiska a kapacite batérie. Dvojica foto senzorov (16 a 8 MPx so 135-stupňovým záberom, clony f/1.8 a f/2.4) na zadnej strane konštrukcie, kde pribudol 360-stupňový snímač odtlačkov, milovníkom mobilného fotografovania zase poskytuje oveľa bohatšie možnosti, ako napríklad vyhotovenie kvalitných širokouhlých foto záberov. 5.3-palcový IPS LCD displej (G4 má 5.5") ponúka zachované Quad HD rozlíšenie a vylepšené zobrazovacie vlastnosti, pričom informácie ako čas, počasie alebo neprijaté hovory vie zobrazovať 24 hodín denne bez badateľného navýšenia spotreby energie. Miesto na populárnu microSD kartu zostalo vo výbave, a preto môžeme 32 GB model rozšíriť o ďalšie gigabajty. S Android verziou 6.0 Marshmallow ide navyše vloženú externú pamäťovú kartu premeniť na bežné interné úložisko, ktoré nahradí to pôvodné. Pokiaľ túto možnosť využijete, musíte počítať s tým, že vám ju smartfón naformátuje a pri lacnejšom kúsku spomalí i rýchlosť zápisu a čítania uložených dát. Technológia Quick Charge 3.0 so špeciálnym algoritmom zabezpečí naozaj rýchle nabíjanie. Za 30 minút by sa podľa dostupných informácií malo doplniť až okolo 80% batérie. A jednoduchšie bude aj zapájanie nabíjačky, pretože konštrukcia obsahuje obojstranný štandard USB Type-C.

LG predstavilo hi-tech smartfón G5: Prináša celokovové telo, duálny foťák a unikátnu výmenu modulov

 

LG G5 dorazí na pulty prvých obchodov počas apríla so zatiaľ neznámou cenovkou, a to v niekoľkých farebných prevedeniach. Na výber dostaneme tmavú, zlatú, striebornú alebo ružovú verziu, vrátane poriadnej kopy originál príslušenstva v podobe VR headsetu či dodatočných modulov.

 

Technické špecifikácie:

  • 5.3-palcový IPS LCD displej v Quad HD rozlíšení (jas 900 nitov)

  • ochranné sklo Gorilla Glass 4

  • čipset Snapdragon 820 s výkonným grafickým procesorom Adreno 530

  • 4 GB operačnej pamäte RAM

  • 32 GB úložisko + slot pre microSD karty

  • dvojitý fotoaparát (16 a 8 MPx), 8 MPx selfie fotoaparát

  • vymeniteľná batéria o kapacite 2800 mAh (+ 1200 mAh modul)

  • rýchle nabíjanie Quick Charge vo verzii 3.0

  • Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou LG UX

Späť
Zdieľať
Diskusia