Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. mája 2021, 15:15
Čas čítania 2:30
Viktor Kniš

Moniku Jankovskú prepustili na slobodu. Môže byť navždy vážne zdravotne postihnutá, tvrdí Pellegrini

NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská ide na slobodu. Zostáva však obvinená v kauzách so sudcami aj v rámci násilného prebratia baru Fatima.

Bývalá sudkyňa a štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská ide na slobodu. Prokurátor ju už nechce vo väzbe, obvinená však bude naďalej. Informuje o tom TV Markíza

„Dozorový prokurátor kauzy bar Fatima rozhodol 26. mája tak, že príkazom prepustil obvinenú M. J. z väzby, keďže dôvod tzv. kolúznej väzby vo vzťahu k jej osobe pominul. ÚŠP v tejto súvislosti pripomína, že starostlivo a dôkladne posudzuje existenciu dôvodov väzby u každej jednej obvinenej osoby, ako aj zákonné možnosti jej nahradenia,“ objasnil hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Podľa jeho slov sa v posudzovanom prípade preto konštatuje, že dôvod na ďalšie väzobné stíhanie obvinenej pominul. 

Monika Jankovská sa psychicky zrútila, keď ju 4. marca po tom, ako ju Najvyšší súd prepustil z väzby na slobodu, opätovne zadržali.

K jej obvineniu došlo po policajných akciách Búrka a Víchrica. Najnovšie zadržanie súviselo s kauzou trenčianskeho baru Fatima. Vo väzbe bola od marca minulého roka, teda takmer 15 mesiacov. 

Monika Jankovská.
Monika Jankovská. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Spor o väzbu

Hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa po niekoľkotýždňovej prestrelke dohodli na podobe návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby. Boris Kollár otvorene priznal, že vo veci novely Trestného zákona sa angažuje aj preto, aby z väzby dostal svojho nominanta Vladimíra Pčolinského. Uvedomoval si pritom, že nový zákon by pomohol aj ľuďom ako Monika Jankovská alebo Tibor Gašpar.

Odporúčané
Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie 7. marca 2021, 17:51

Text legislatívy vytvorí podľa Márie Kolíkovej menší priestor na špekulácie o nadužívaní inštitútu kolúznej väzby. Sama je presvedčená, že sa kolúzna väzba nenadužíva. Legislatíva podľa Kolíkovej hovorí o tom, že v rámci kolúznej väzby sú vytvorené dva režimy.

„Jeden režim tzv. domnienky a druhý, keď už je kolúzne správanie. Pri domnienke je obmedzený časový režim päť mesiacov, v prípade, že ide o vymedzené trestné činy alebo v súvislosti s trestnými činmi – zločinecká skupina, terorizmus, organizovaná skupina – pre vymedzené trestné činy, v takom prípade skrátený režim domnienky neplatí,“ ozrejmila. 

Odporúčané
Aktualizované: Fico, extrémisti a časť OĽaNO chcú, aby Pčolinského v putách priviezli do parlamentu. Obvinený je pripravený prísť Aktualizované: Fico, extrémisti a časť OĽaNO chcú, aby Pčolinského v putách priviezli do parlamentu. Obvinený je pripravený prísť 26. mája 2021, 11:16

Zdravotný stav Moniky Jankovskej je veľmi zlý

Zlý psychický stav obvinenej potvrdil jej právny zástupca Peter Erdös krátko po opätovnom zadržaní v súvislosti s kauzou Fatima.

„Mal som možnosť chvíľu sa s ňou rozprávať. Musím povedať, že sa zrútila. Nechápala, čo sa deje, bola absolútne mimo. Neviem posúdiť, či ma vôbec dokázala vnímať. Po tom, ako po roku vyšla z väzby, prejde dva kroky a je opätovne zadržaná. Keď som videl, v akom je stave, povedal som vyšetrovateľovi, aby zvážil, či ju netreba vyšetriť v najbližšej nemocnici,“ skonštatoval Peter Erdös.

„Ak niečo spravila, má ju postihnúť primeraný trest, ale táto žena je po tom všetkom, kde bola, pravdepodobne navždy vážne zdravotne postihnutá. Želám jej, aby sa z psychickej traumy dostala, ale mám informáciu, že je stále v nemocnici na tabletkách. Ktovie, či sa to ešte zlepší,“ povedal Peter Pellegrini v našom rozhovore, pričom naznačil, že štát mohol neoprávneným zadržiavaním spraviť z Moniky Jankovskej invalida. 

Jankovská
Zdroj: TASR/Milan Podmaník

Čo je kauza Fatima? 

Ide o údajné násilné prebratie historickej budovy v centre Trenčína podnikateľovi Ondrejovi Janíčkovi skupinou okolo niekdajšieho mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho. Podľa obvinenia mu za 3-miliónový úplatok pomáhala Monika Jankovská. 

Odporúčané
Druhý deň výsluchu Moniky Jankovskej: Koňak s Ficom, 350-tisíc od dedka a 500-eurovky v obálke Druhý deň výsluchu Moniky Jankovskej: Koňak s Ficom, 350-tisíc od dedka a 500-eurovky v obálke 27. novembra 2020, 21:22

Dnes už o tom vypovedá aj korunný svedok Michal Vida, ktorý sa v minulosti pohyboval v okolí mafiánskej skupiny čongrádyovcov. Michal Vida v roku 2018 verejne na dnes už zmazanom videu opísal, ako Monika Jankovská ešte ako sudkyňa údajne vzala úplatok 3 milióny korún za rozhodnutie, na základe ktorého pôvodných majiteľov budovy držali takmer dva roky vo väzení. Video však z internetu zmizlo krátko nato. Podľa Vidu pre nátlak zo strany Moniky Jankovskej. 

Kočnerova Threema navyše odhalila, že v čase, keď sa vo verejnom priestore objavilo video obviňujúce Moniku Jankovskú, plánovala dvojka na ministerstve spravodlivosti diskreditáciu majiteľa Fatimy. 

„Povie tri nacvičené vety. Janíček klame. Vydieral ma a donútil ma natočiť video. Neposlal som Markíze ani inde žiadne svoje vyjadrenie. Ospravedlňujem sa pani Jankovskej,“ písala cez aplikáciu Jankovská Kočnerovi.

Na začiatku augusta 2020 Michal Vida pre TV Markíza potvrdil, že ho Monika Jankovská po zverejnení videa ovplyvňovala v tom, ako má vypovedať.

Odporúčané
Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť 20. septembra 2020, 12:28
Domov
Zdieľať
Diskusia