Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2020, 12:28
Čas čítania 7:36
Viktor Kniš

Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť

Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť
NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Ondrej Janíček je trenčiansky podnikateľ, ktorý roky bojoval s nefunkčným justičným a policajným systémom. Chceli od neho výpalné, vydierali ho, vyhrážali sa mu diskeditáciou aj likvidáciou.

Čo je to Kauza Fatima? Je to údajné násilné prebratie historickej budovy v centre Trenčína podnikateľovi Ondrejovi Janíčkovi skupinou okolo niekdajšieho mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho. Podľa obvinenia mu mala za 3-miliónový úplatok pomáhať Monika Jankovská

Kto v kauze figuruje? Mafiánsky boss Peter Čongrády, Štefan Ágh z mafiánskych zoznamov, riaditeľ úradu vyšetrovania Stanislav Báčik, sudca na okresnom súde Róbert Jankovský, okresná prokurátorka Sylvia Fabová, šéf prokuratúry Adolf Pompa, bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská a pravá ruka dnes už mŕtveho mafiána Čongrádyho, Peter Vasko

Toto je len časť ľudí z prostredia podsvetia, polície a justície, ktorí sa mali podieľať na kauze Fatima. Tá sa týka násilného prebratia rovnomennej prevádzky sídliacej v luxusnej historickej budove  z polovice 13. storočia v centre Trenčína.

Všetko, čo sa malo počas uplynulých 20 rokov v súvislosti s kauzou Fatima udiať, popisuje v rozhovoroch s médiami pôvodný majiteľ nehnuteľnosti Ondrej Janíček.

Dnes už o tom vypovedá aj korunný svedok Michal Vida, ktorý sa v minulosti pohyboval v okolí mafiánskej skupiny čongrádyovcov. Michal Vida v roku 2018 verejne na dnes už zmazanom videu opísal, ako mala Monika Jankovská, ešte ako sudkyňa, vziať úplatok 3 milióny korún za rozhodnutie, ktorým pôvodných majiteľov budovy držali takmer dva roky vo väzení. Video však z internetu zmizlo krátko na to. Podľa Vidu pre nátlak zo strany Moniky Jankovskej. 

Kočnerova Threema navyše odhalila, že v čase, keď sa vo verejnom priestore objavilo video obviňujúce Moniku Jankovskú, plánovala dvojka na ministerstve spravodlivosti diskreditáciu majiteľa Fatimy.  Povie tri nacvičené vety. Janíček klame. Vydieral ma a donútil ma natočiť video. Neposlal som Markíze ani inde žiadne svoje vyjadrenie. Ospravedlňujem sa pani Jankovskej,"  písala cez aplikáciu Jankovská Kočnerovi.

Na začiatku augusta 2020 Michal Vida pre TV Markíza potvrdil, že ho Monika Jankovská po zverejnení videa ovplyvňovala v tom, ako má vypovedať. V súčasnosti je kľúčovým svedkom aj v súvislosti s aktuálne medializovanými zásahmi NAKA v kauze Fatima. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Ondrej Janíček získal lukratívnu nehnuteľnosť za takmer 9 miliónov korún, ktorá mala po investícii hodnotu 60 miliónov korún
  • Komu platil Ondrej Janíček 50-tisíc každý týždeň výpalné
  • Kto boli hlavní aktéri kauzy a ako Ondrejovi Janíčkovi podľa jeho slov bar Fatima zobrali
  • Čo si o bare Fatima písali v komunikácii cez Threemu Marian Kočner a Monika Jankovská

Hlavný aktér a bývalý majiteľ baru a reštaurácie Fatima, Ondrej Janíček, je podnikateľ, ktorý roky po revolúcii pracoval na lodi ako námorník, zároveň si založil živnosť a zo zarobených peňazí vydražil nehnuteľnosť v centre Trenčína neďaleko hradu s výhľadom na celé mesto.

K objektu, v ktorom sídlil podnik Fatima, sa Ondrej Janíček (so spoločníkom Jozefom Strelčíkom) dostal pomerne lacno v dražbe za necelých 9 miliónov korún. Po tom, čo historickú budovu noví majitelia prerobili, jej hodnota výrazne stúpla na približne 60 miliónov korún. Janíček a Strelčík sa majiteľmi podniku stali ešte na konci deväťdesiatych rokov, keď bolo pre prevádzkarov samozrejmosťou, že platili výpalné. Janíček tvrdí, že každý týždeň platil skupine sýkorovcov 50-tisíc slovenských korún.

Odporúčané
Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? 6. júla 2020, 17:55

Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček dodnes v kauze vystupuje ako obvinený. Monika Jankovská na neho navyše podala trestné oznámenie za ohováranie keď povedal, že exsudkyňa dostala za pomoc mafiánom pri ovládnutí Fatimy 3 milióny slovenských korún. O úplatku v rovnakej výške hovoril aj svedok Michal Vida. 

Vida bol vraj osobne na stretnutí, kde sa úplatok riešil. Dôkazom má byť aj akási notárska zápisnica, kde sa píše, že Peter Čongrády dostal vyplatené tri milióny „za O. J., J. S., R. Z.“ Iniciály sa zhodujú s menami Ondrej Janíček, Jozef Strelčík a Rudolf Zúbek. Jankovská sa v zápisnici nespomína, upozornil v roku 2018 denník SME. Monika Jankovská odmieta, že by poznala mafiána Čongrádyho. 

Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček (vpravo) v rozhovore so svojim advokátom Danielom Lipšicom  čakajú na súdne pojednávanie k žiadosti o obnovu konania v kauze údajne neoprávneného odsúdenia za vydieranie sudkyňou Okresného súdu v Trenčíne a dnes štátnou tajomníčkou Ministerstva spravodlivosti SR Monikou Jankovskou, 19. júna 2018 na Okresnom súde v Trenčíne.
Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček (vpravo) v rozhovore so svojim advokátom Danielom Lipšicom čakajú na súdne pojednávanie k žiadosti o obnovu konania v kauze údajne neoprávneného odsúdenia za vydieranie sudkyňou Okresného súdu v Trenčíne a dnes štátnou tajomníčkou Ministerstva spravodlivosti SR Monikou Jankovskou, 19. júna 2018 na Okresnom súde v Trenčíne. Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

„Jankovskej gang“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88722 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto boli hlavní aktéri kauzy a ako Ondrejovi Janíčkovi podľa jeho slov bar Fatima zobrali
  • Prečo mu nepomohli Ivan Gašparovič, Andrej Kiska ani Zuzana Čaputová
  • Ktorý odsúdený vrah sa Ondrejovi Janíčkovi údajne vyhrážal a ako sa k nemu dostal odkaz „SMRŤ!!!“
  • Ako postupovala polícia a generálna prokuratúra, keď Ondrej Janíček podľa svojich slov žiadal o pomoc
  • Čo si o bare Fatima písali v komunikácii cez Threemu Marian Kočner a Monika Jankovská
  • Prečo Monika Jankovská aj v súvislosti kauzou Fatima drží vo väzbe hladovku
Domov
Zdieľať
Diskusia