Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2021, 10:52
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Podarí sa Ficovi a Pellegrinimu zorganizovať predčasné voľby? Prezidentke odovzdali skoro 600 000 podpisov za referendum

NEWS REFERENDUM O PREDČASNÝCH VOĽBÁCH
Uložiť Uložené

Robert Fico a Peter Pellegrini trvajú na predčasných voľbách. Vyvolať ich chcú cez referendum, na ťahu je Prezidentský palác.

Vyše 585 000 ľudí podporilo petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky v pondelok v Prezidentskom paláci. Dokumenty prebral vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček.


Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi svoje ďalšie kroky po tom, ako sa potvrdí, že petícia splnila ústavou predpísané kritériá. Ako priblížil jej hovorca Martin Strižinec, podpisy bude overovať asi 50 zamestnancov prezidentskej kancelárie. „Prezidentka má petičné právo v hlbokej úcte, preto budeme k tomuto procesu pristupovať mimoriadne zodpovedne,“ deklaroval s tým, že vynaložia všetko úsilie na to, aby sa proces nenaťahoval.

Odporúčané
Nedeľný komentár: Matovič naďalej riadi krajinu cez Facebook Nedeľný komentár: Matovič naďalej riadi krajinu cez Facebook 2. mája 2021, 19:38


Prezidentka by mala vyhlásiť referendum do 30 dní od odovzdania podpisov. Na vyhlásenie referenda treba aspoň 350 000 podpisov od občanov. Ak by sa prezidentka v súvislosti s referendovou otázkou obrátila na Ústavný súd SR, mal by rozhodnúť do 60 dní. Referendum by sa malo konať najneskôr do 90 dní od jeho vyhlásenia.


Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa k nim aj neparlamentná SNS. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR.


Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby konali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Domov
Zdieľať
Diskusia