Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2021, 17:36
Čas čítania 0:57
Marián Mauik Biel

Makak Elona Muska ovláda videohru myšlienkami. Ide o ďalší úspech vo vývoji mozgového čipu Neuralink

Makak Elona Muska ovláda videohru myšlienkami. Ide o ďalší úspech vo vývoji mozgového čipu Neuralink
Zdroj: TASR/AP/Ringo H.W.
TECH ELON MUSK NEURALINK
Uložiť Uložené

Drobný podkožný čip vie bezdrôtovo prepájať nervové vnemy a počítač. Cieľom je pomôcť paralyzovaným ľudom k lepšiemu životu.

Elon Musk a jeho startup Neuralink už viac ako štyri roky pracujú na platforme, ktorá by prepojila ľudský mozog a počítač. Práve sa im podaril ďalší krok vo vývoji. Makak dokázal ovládať jednoduché videohry len cez bezdrôtový „prenášač myšlienok“.

Odporúčané
Elon Musk predstavil čip implantovaný v mozgu prasaťa. U ľudí ním chce liečiť choroby či prepájať s umelou inteligenciou Elon Musk predstavil čip implantovaný v mozgu prasaťa. U ľudí ním chce liečiť choroby či prepájať s umelou inteligenciou 29. augusta 2020, 19:25

Pri komunikácii s akýmkoľvek strojom alebo počítačom bol doteraz vždy fyzický medzičlánok – buď klávesnica a myš, dotykové pero, diktované slovo, alebo prst na displeji mobilu. V niektorých prípadoch to však nie je možné, napríklad pri zdravotných problémoch alebo čiastočnej či celkovej paralýze pacientov. Práve to má byť cieľová skupina, ktorá má najviac benefitovať z vývoja Neuralinku.

Pri poslednom experimente použili dva podkožné čipy s viac ako 2 000 miniatúrnymi elektródami, ktoré testovaciemu subjektu – makakovi Pagerovi – dokázali detegovať nervovú aktivitu pri pohybe. Vytvorili tak akýsi prekladový slovník, ktorý ukazoval, aký signál mozog vysiela, ak chce Pager pohnúť rukou hore, dole alebo do strán.

Použili na to jednoduchú hru, pri ktorej mal makak pohnúť joystickom tak, aby na obrazovke prešiel kurzor na farebný štvorec meniaci polohu. Po každom úspešnom „zásahu“ bol odmenený banánovým smoothie.

Tieto dáta prenášané cez bluetooth potom použili pri hraní prvej počítačovej hry Pong. Pager je v nej prekvapivo majstrom. Po niekoľkých kolách joystick odpojili. Hoci ním opica naďalej hýbala, ozajstné podnety na ovládanie videohry prichádzali len cez Neuralink.

Neuralink, Elon Musk
Zdroj: Neuralink

Ide o zásadný posun vo vývoji tejto technológie, ktorá v mnohých môže vyvolávať obavy, ale u pacientov pripútaných na lôžko je to prísľub oslobodenia sa a výrazného zlepšenia života. Podobným čipom sa nemusí ovládať len dianie na obrazovke, ale napríklad aj rôzne protézy a iné zdravotné pomôcky.

Domov
Zdieľať
Diskusia