Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2021, 14:30
Čas čítania 5:33
Adam Novosad

Majú krajiny okolo Slovenska lockdown? Rakúsko plánuje otváranie interiérov reštaurácií, Maďarsko kolabuje a zatvárajú aj Poliaci

ZAUJÍMAVOSTI ČESKO POĽSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Majú krajiny okolo Slovenska lockdown? Rakúsko plánuje otváranie interiérov reštaurácií, Maďarsko kolabuje a zatvárajú aj Poliaci

Slovensko od začiatku marca nabehlo na zatiaľ jedny z najtvrdších opatrení, aké v krajine od začiatku pandémie platili. Vláda chce otestovať, či tvrdý lockdown so zákazom večerného vychádzania dokáže krivku zlomiť. Aj keď prešli len dva týždne od zavedenia prvých opatrení, krivka sa v poslednom čase stabilizovala a podľa viacerých odborníkov počet nakazených začína klesať. 

Jedným z nich bol na tlačovej konferencii 9. marca vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Predpoklad na ďalšie obdobie je, že sa nám začne postupne zlepšovať epidemická situácia,“ hovoril s optimizmom v hlase. Počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach klesol pod hranicu 4-tisíc, denne stále pribúda okolo 2-tisíc nových prípadov, ale ani krivka na Slovensku sa nezdá byť zlomená. Marek Krajčí síce tvrdil, že sme ju nalomili, avšak potrvá ešte niekoľko týždňov, kým by sa Slovensko mohlo dostať z najhoršieho vonku.

Odporúčané
Primár: Videl som prípady, keď ľudia ivermektín jedli ako pastu pre kone. Zomiera nám 20 až 25 percent pacientov (Rozhovor) Primár: Videl som prípady, keď ľudia ivermektín jedli ako pastu pre kone. Zomiera nám 20 až 25 percent pacientov (Rozhovor) 13. marca 2021, 12:30

Opak je pravdou u susedov. Zrejme si spomínaš, ako Poľsko začiatkom februára triumfálne otváralo hotely aj lyžiarske strediská, pretože situácia bola stabilizovaná. Vzápätí mestá ako Zakopané obsadili tisíce ľudí, ktorí pod vplyvom alkoholu tancovali, spievali a na rúška pozabúdali. Dnes v Poľsku deň čo deň evidujú nový rekord nakazených.

Zo Srbska sa zase na prelome januára a februára šírili videá, ktoré ukazovali otvorené terasy reštaurácií a stovky ľudí v uliciach. Ani tam situácia nevydržala, a tak vláda zaviedla oveľa prísnejšie opatrenia a lockdown. Aj v Rakúsku počty prípadov stúpli a najhoršie dopadlo Maďarsko, kde sa situácia radikálne prepadla.

Epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz konštatuje, že nárast v susedných krajinách sa dal očakávať: „Ten nárast je len funkciou toho, že v týchto krajinách nemajú dostatočné opatrenia.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dopadli divoké radovánky v Zakopanom, keď Poľsko otvorilo zjazdovky.
  • Ako vláda v Poľsku reaguje na pribúdajúce rekordné prírastky nových prípadov.
  • Prečo Viktor Orbán tvrdí, že Maďarsko nebude potrebovať pomoc zo zahraničia.
  • Ako alibisticky sa Maďarsko v posledných týždňoch stavalo k vírusu.
  • Kedy chce Rakúsko otvárať interiéry reštaurácií. 
  • Ako Rakúsko povoľuje v najlepších regiónoch otváranie terás reštaurácií.
  • Ako slobodné a otvorené Srbsko potrebuje lockdown v dôsledku tisícok prípadov.
  • Čo sa deje v Česku, keď tam krivku stále nevedia zlomiť.
poľsko
Zdroj: TASR/Czarek Sokolowski via AP

Poľsko

Začiatkom februára vyzerala situácia v Poľsku idylicky. Denné prírastky nových nakazených sa pohybovali od štyroch do šiestich tisícok pozitívnych osôb, čo podľa vlády nebola na krajinu s veľkosťou Poľska žiadna katastrofa. Obyvatelia strácali trpezlivosť a chceli naspäť svoju slobodu. Vláda preto rozhodla, že nastal čas uvoľňovať opatrenia.

Nešli na to postupne, ale rovno pootvárali hotely, lyžiarske strediská, kiná či divadlá. Plány zneli ambiciózne – začiatkom jari mali v úmysle otváranie reštaurácií. Opak však bude pravdou. Počty nakazených začali rásť a v posledných dňoch prekročili hranicu 20-tisíc nových pozitívnych testov, čo je tohtoročný rekord a najväčší prírastok od uplynulého novembra. Počty obetí sa zvýšili z menej ako 300 denne na viac ako 400.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Nateraz napriek rapídnemu nárastu nových prípadov môžu podľa oficiálnej stránky poľskej vlády fungovať múzeá či galérie za prísnych hygienických opatrení, kiná a múzeá s polovičnou kapacitou a otvorené zostávajú aj kostoly, kde je obmedzený maximálny počet účastníkov ceremónie na rozlohu kostola.

Reštaurácie jedlo predávajú vo forme donášky alebo so sebou, ale ľudia sa môžu zhromažďovať na verejnosti v prípade, ak veľkosť skupiny neprekročí päť osôb. Vo viacerých regiónoch však vláda od 15. marca zatvorila väčšinu inštitúcií a vraj sa v najbližších dňoch chystá celoplošné sprísňovanie pravidiel, pretože situácia začína byť neudržateľná.

Viktor Orbán
Zdroj: TASR/AP

Maďarsko

Situácia v Maďarsku bola síce začiatkom februára relatívne stabilizovaná, ale určite nie taká optimistická ako v Rakúsku či Poľsku. Maďari už vtedy očakávali, že sa u nich začne tretia vlna pandémie, ale nezareagovali žiadnym zásadným sprísnením opatrení.

„Nemajú tam žiadne dostatočné opatrenia. Jediné opatrenie je to, že o siedmej večer zatvoria obchody a od ôsmej majú zákaz vychádzania. Otvorené však sú nákupné centrá či McDonaldy. Ten nárast je funkcia toho, že tam potrebné opatrenia neexistujú,“ komentoval epidemiológ Martin Pavelka situáciu v Maďarsku pred sprísnením opatrení.

Domov
Zdieľať
Diskusia