Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. marca 2021, 12:30
Čas čítania 9:34
Daniel Mikolášik

Lenka Ježová z TA3: Fotky v plavkách nepovažujem za vyzývavé. Necítim sa previnilo len preto, že som obdarenejšia (Rozhovor)

Lenka Ježová z TA3: Fotky v plavkách nepovažujem za vyzývavé. Necítim sa previnilo len preto, že som obdarenejšia (Rozhovor)
Zdroj: Lenka Ježová archív
REFRESHER
Uložiť Uložené

Politici majú voči mne rešpekt, nikdy mi neadresovali oplzlé poznámky. Aspoň nie mne do očí, tvrdí v rozhovore reportérka Lenka Ježová z TA3.

Lenka Ježová je redaktorkou domáceho spravodajstva. Od roku 2015 pôsobí v spravodajskej televízii TA3 a okrem vlastných reportáží má aj reláciu zameranú na financie. Je aktívna aj na Instagrame, ktorý podľa nej úplne oddeľuje od práce a vysielania.

V rozhovore prezrádza, že počas pandémie pracuje v teréne aj 16 hodín denne. Rozprávali sme sa s ňou aj o správaní politikov, o tom, či mávajú oplzlé poznámky k jej výzoru, aký má vzťah s majiteľom TA3 a kontroverzným oligarchom Ivanom Kmotríkom st., ale aj o jej sociálnych sieťach a príspevku, pre ktorý bola pranierovaná.

Svoje fotky v plavkách považuje za normálnu a bežnú vec. „Keď to môžu robiť ostatní seriózni novinári, prečo nie ja? Myslím si, že nežijeme v minulom storočí a aj tá názorová rovina na to, čo je striktne zakázané, sa trochu posunula. Som možno viac obdarená ako iné kolegyne a verejnosť to okamžite vníma ako vyzývavejšie. Považujem to za dvojaký meter,“ hovorí Ježová.

V rozhovore s Lenkou Ježovou sa dozvieš:
  • Prečo má na brífingoch TA3 nepísané pravidlo prvej otázky.
  • Či sa stretáva s tým, že by politici mali oplzlé poznámky k jej výzoru.
  • Ako vníma príspevok, v ktorom ju označili za neetickú pre údajné porušenie novinárskeho kódexu.
  • Prečo svoje fotky v plavkách nepovažuje za vyzývavé.
  • Či pociťuje Kmotríkov vplyv v televízii.
  • Prečo si podľa nej niektorí novinári chybne myslia, že reklamou na Instagrame porušujú zákon.
  • Ako sa s odstupom času pozerá na účasť na Miss Bratislava.
Lenka Ježová
Zdroj: Lenka Ježová archív

Posledné mesiace sa objavujete na televíznych obrazovkách čoraz častejšie. Vidieť a najmä počuť vás na takmer každej tlačovej besede vlády. Pociťujete väčšie pracovné nasadenie ako pred pandémiou?

Určite áno, s príchodom pandémie sa totiž zvýšil počet mediálnych výstupov. Ale aj predtým som bývala takmer na každej tlačovej konferencii. Len teraz namiesto desiatich hodín mávam pokojne aj šestnásťhodinové pracovné dni.

Hovorí sa však, že televízia postupne „vymiera“ a nahrádza ju práve online prostredie. Vnímate to na sledovanosti?

Práveže nie. Naša televízia je zameraním jedinečná. Sme spravodajská televízia, ktorej sledovanosť je dobrá a stále sa zvyšuje. Veľmi sledované sú napríklad tlačové konferencie, ktoré máme aj online. Ale áno, práve tento priestor je našou prioritou. Rastieme aj na ňom, a preto sa mu chceme venovať ešte viac.

 
Od nového roka máte na TA3 vlastnú reláciu s názvom Investujeme. Cítite sa kompetentná v téme financií?

V téme financií sú tí najkompetentnejší práve naši hostia, ktorých v relácii máme. My sme moderátori, čiže im tú diskusiu len moderujeme, aby mohli divákom podať exaktné a odborné informácie. My sa nehráme na to, že máme patent na túto tému. Snažíme sa však sprevádzať diváka odbornými diskusiami.

Odporúčané
Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor) Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor) 21. februára 2021, 9:30

 
Pýtam sa preto, lebo vašou doménou je predovšetkým domáce spravodajstvo a táto oblasť ma u vás celkom prekvapila. Investujete aj vy? Napríklad do bitcoinu, ktorý teraz dosahuje historické maximá?

Do bitcoinu som zatiaľ neinvestovala, pretože som dosť obozretná a tým, že sa stretávam s mnohými odborníkmi, počúvam rôzne názory. Ja som skôr konzervatívny investor. Ale áno, investujem.

Do čoho napríklad?

Sú tam nejaké akcie, dlhopisy prostredníctvom ETF fondov a nehnuteľnosti.

Lenka Ježová
Zdroj: Lenka Ježová archív


Vráťme sa k tlačovkám. Prečo má na brífingoch TA3 nepísané pravidlo prvej otázky?

Nenazvala by som to nepísaným pravidlom. Nie vždy sa pýtam prvá. Ja osobne sa však hlásim pomaly v sekunde, ako si sadnem. (smiech) Takže to môže byť spôsobené aj tým.


Mám pocit, že oproti niektorým kolegom nie ste v otázkach až taká kritická a konfrontačná. Nie je aj to dôvod, prečo politici dávajú priestor na prvé slovo v otázkach práve vám?

Nemyslím si, že by to bolo tým, a nemám ani pocit, že by som nebola kritická. Rozdiel je v tom, že sa snažím nebyť tendenčná.


Nesnažia sa s vami poslanci „skamarátiť“, aby ste k nim boli v otázkach zhovievavá?

Rozhodne nie, a aj keby chceli, určite by v tom neuspeli.

Odporúčané
Gabriela Kajtárová: Slová Roberta Fica sa ma nedotkli, no v minulosti by som sa zosypala (Videorozhovor) Gabriela Kajtárová: Slová Roberta Fica sa ma nedotkli, no v minulosti by som sa zosypala (Videorozhovor) 5. marca 2021, 16:39


Novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová v minulosti upozorňovala na to, že poslanci ju často obťažovali, mali oplzlé poznámky či skrátka komentovali jej vzhľad. Stretávate sa s tým v parlamente aj vy?

Pravdupovediac, ja osobne sa s tým nestretávam, voči mne majú politici rešpekt. Správajú sa ku mne slušne a nikdy mi neadresovali žiadne neslušné poznámky. Minimálne nie priamo mne do očí.


Keby vám hovorili, že vám to pristane, vnímali by ste to ako kompliment alebo je to podľa vás nevhodné?

Záleží na tom, kto by mi to povedal, ako a čo presne by povedal.


Pred pár mesiacmi sa hovorilo o predaji TA3, no majiteľom je napokon stále kontroverzný oligarcha Ivan Kmotrík starší. Pocítili ste už niekedy jeho vplyv alebo vám vedenie ešte nikdy nezasahovalo do obsahu?

Mne do obsahu vedenie nikdy nezasahuje.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Ježová (@lenka.jezova)

Nijako teda nepociťujete, kto je teraz majiteľom televízie.

Absolútne nie. Ja si vykonávam svoju prácu poctivo a to, kto vlastní firmu, ide úplne mimo mňa.


Poznáte sa s Kmotríkom aj osobne?

Videla som ho na pár vianočných večierkoch.

Medzi novinármi sú veľmi priateľské vzťahy. Pandémia to podľa môjho názoru ešte viac umocnila a zomkla nás.

Aj ste spolu komunikovali?

Iba klasicky, zdvorilostne.

Existuje medzi novinármi rivalita?

Ani nie, práve naopak, sú medzi nami veľmi priateľské vzťahy a tá pandémia to podľa môjho názoru ešte viac umocnila a zomkla nás – pretože máme rovnaký cieľ, a to informovať ľudí, aby prekonali toto ťažké obdobie.

Odporúčané
Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) Zdravotný analytik Smatana: Výmena Krajčího môže situáciu ešte zhoršiť, problémom je jeho poradný tím (Rozhovor) 11. marca 2021, 9:30


Je hlásenie večerných správ vašou vysnenou métou v televízii?

Konkrétne v našej televízii to nefunguje tak ako v klasických. U nás totiž to celodenné vysielanie nesmeruje k večerným správam, pretože my informujeme každú hodinu počas celého dňa. Ale, pravdupovediac, mne sa viac páči ten terén. Je to akčnejšie, stále sa niečo deje, stále som v pohybe a nečítam len text, ktorý mi pripraví niekto iný. Ja si to všetko pripravujem sama.


Ak nie hlásenie správ, máte nejaký sen, ktorý by ste po pracovnej stránke chceli v budúcnosti dosiahnuť?

Ja hovorím, že by som si raz chcela vyskúšať moderovanie politických diskusií, keďže sa politike venujem a bol by to taký prirodzený vývoj, ale vyslovene nejaké méty, ktoré by som chcela dosiahnuť, nemám. Ja sa skôr nechávam prekvapiť, čo mi budúcnosť prinesie.

Lenka Ježová
Zdroj: Lenka Ježová archív


Ste pomerne aktívna aj na Instagrame. Všimol som si, že v poslednom čase ho používate primárne na prezentovanie pracovných aktivít.

Nepovedala by som, že prezentovanie pracovných aktivít. Skôr sa snažím ľudí informovať a pomáhať im, aby sa dokázali zorientovať v opatreniach.

Pred pandémiou ste ho teda nevyužívali na informovanie o aktuálnom dianí?

Ani nie, ja Instagram považujem za svoj súkromný priestor, ale vzhľadom na aktuálnu situáciu sa snažím pomáhať aspoň takto, keďže ľudia mi písali nespočetné množstvo správ, že sa nevyznajú vo vládnych nariadeniach alebo že nevedia, čo aktuálne platí.

Som zástancom nestrannosti, a preto sa mi zdá scestné verejne prejavovať akékoľvek sympatie alebo antipatie voči politikom.


Považujete za dôležité, aby sa novinári prispôsobovali novým technológiám? Vidíme to na mnohých, prevažne mladších novinároch, že používajú sociálne siete ako svoj vysunutý pracovný nástroj.

Určite to neuškodí. Treba sledovať, ako sa tie technológie vyvíjajú, a navyše je potrebné rešpektovať, že mnohí – najmä mladí ľudia – sa dostávajú k informáciám v drvivej väčšine len cez sociálne siete. A nie je to len o novinároch, ale aj mnohé televízie či rozhlasové stanice sa už snažia adaptovať a doplniť tradičné vysielanie aj o rôzne príspevky či livestreamy na sociálnych sieťach.


Dávate si pozor, aby ste na sociálnych sieťach nezverejňovali svoje politické presvedčenie a názory?

Samozrejme. Tým, že sa venujem politike, dávam si pozor, aby som bola nestranná a neprekročila tú hranicu a aj aby som čokoľvek komentovala. Nie som politický komentátor.

Nikdy sa vám nestalo, aj keď možno len omylom, že by ste skĺzli do komentovania politiky? Niektorí novinári, dokonca aj pomerne známi, s tým majú dosť veľký problém.

Mne osobne sa to nepáči. Preto hovorím, že ja nedávam ani tendenčné otázky na tlačových konferenciách. Ja som zástancom nestrannosti, a preto sa mi zdá scestné verejne prejavovať akékoľvek sympatie alebo antipatie voči politikom. Rovnako scestné sa mi to zdá aj na ich osobných instagramových profiloch.

Lenka Ježová
Zdroj: Lenka Ježová archív


Prednedávnom stránka @badinfluence_sk, ktorá pravidelne upozorňuje na nezodpovedné správanie slovenských influencerov, poukázala na vašu platenú spoluprácu na Instagrame, pričom najprv uviedla, že ste porušili zákon o vysielaní a retransmisii, neskôr opis príspevku vymenila za hodnotiace stanovisko, že spravodajstvo v kombinácii s reklamou považuje za neetické. Ako to vnímate vy?

Ja považujem za neetickú tú paniu, ktorá stojí za tou stránkou, keďže zavádza, klame a aj po údajnej náprave pôvodného klamlivého príspevku tam nechala opis, ktorý evokuje, že som porušila nejaký zákon, čo je lož. Okrem toho sa mi doteraz ani neospravedlnila, a ak chce kázať o nejakej morálke a etike, mala by si najprv zamiesť pred vlastným prahom.

V čom klamala?

Žiadny kódex som neporušila, neponúkam predsa žiadne produkty na zázračné chudnutie. Zarazilo ma preto, že tam táto pani vytiahla aj etický kódex, ktorý platí len pre píšucich novinárov a dokonca len tých, ktorí ho podpísali. Aj my ostatní novinári sa kódexom, samozrejme, riadime, ale nie týmto konkrétnym, ale všeobecne máme nejaký vnútorný morálny kompas. Ďalšia dôležitá vec je, že etický kódex sa vzťahuje len na výkon práce. V živote by som si nedovolila propagovať niečo v rámci vysielania programovej služby. A aby bolo jasné, tá spolupráca ani nebola platená. Urobila som to z vlastnej iniciatívy, lebo sa mi zdalo správne označiť „značkový obsah“, keďže som hovorila o konkrétnej firme, ktorá mi pomáha.

Vy ste teda za ten príspevok nedostali zaplatené?

Ale pravdaže nie. Mne sa len zdal zaujímavý ten koncept chudnutia a zlepšenia životosprávy, podľa ktorého sa riadim už dva roky a veľmi mi to pomohlo, čo sa týka zdravotného stavu. Nemám ani ambíciu ľudí presviedčať, aby do toho išli tiež. Chcela som sa len podeliť o svoju spokojnosť s touto firmou. Dokonca som chcela byť natoľko transparentná, že som to označila ako spoluprácu aj napriek tomu, že mi za to nik nezaplatil. Považovala som to za správne, keďže išlo o „značkový obsah“, nech ľudia k tomu obsahu pristupujú kriticky. Avšak Instagram tam má len funkciu označiť ako platenú spoluprácu.

Odporúčané
Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej 13. februára 2021, 14:36

Tak načo ste to tam dávali?

Práve preto, aby ma nemohli ľudia ako táto dotyčná osoba pranierovať za to, že neoznačujem spolupráce, hoci táto spolupráca bola založená len na tom, že som spokojná s danou firmou. A keďže som ju tým vlastne spropagovala, tak sa mi zdalo správne to tak označiť. Bola to chyba? Možno áno. Ale ako vravím, chcela som, aby k tomu obsahu pristupovali ľudia kriticky.

Ani v minulosti ste nemali žiadnu platenú spoluprácu?

Nie, za celý čas ani jednu.

V prípade, že by vás nejaká firma oslovila, nemali by ste problém prijať aj platenú spoluprácu?

Nikdy nehovor nikdy. Musel by to byť projekt, ktorý by som považovala za plnohodnotný a stotožnila by som sa s ním. Snažím sa tieto dva svety – moju prácu a môj instagram – odlišovať. Poznám zákony a nič by som tým neporušila.

Lenka Ježová
Zdroj: Lenka Ježová archív

Mnohé novinárky ako Zuzana Kovačič Hanzelová či Monika Tódová však platené spolupráce zásadne odmietajú. Čo si o tom myslíte?

Rešpektujem to. Chápem, že sa nájdu novinári, ktorí to odmietajú z princípu. Mnoho iných novinárov však spolupráce často odmieta, lebo sa strácajú v danom zákone. S niekoľkými novinármi som sa o tom rozprávala a väčšina z nich si naozaj myslí, že reklamy na Instagrame, sociálnych sieťach robiť nesmú. Neviem, prečo sa to tak zaužívalo.


Pred dvomi rokmi dostala vaša bývalá kolegyňa z TA3 Zuzana Závodská výpoveď za to, že na svojom osobnom youtubovom kanáli vydala negatívnu recenziu na kozmetiku od Aleny Pallovej. Nie je to síce rovnaký prípad, no nevidela by televízia problém v tom, keby ste na sociálnych sieťach odporúčali produkty?

Ja by som hlavne nič také nerobila bez toho, aby som to predtým neodkomunikovala s televíziou. Rešpektujem svojho zamestnávateľa a považujem to za etické. Ten prípad, ktorý ste spomenuli, bol práve prípad toho, že televízia o tom nevedela.

Fotky v plavkách majú na sociálnych sieťach aj iné redaktorky. Myslím si, že nežijeme v minulom storočí a aj tá názorová rovina na to, čo je striktne zakázané, sa trochu posunula.


Nie je žiadnym tajomstvom, že na Instagram neraz pridávate vyzývavé fotografie. S týmto v televízii problém nemáte?

Definujte vyzývavé fotografie.

Napríklad fotky v plavkách.

Tie majú na sociálnych sieťach aj iné redaktorky. Myslím si, že nežijeme v minulom storočí a aj tá názorová rovina na to, čo je striktne zakázané, sa trochu posunula. Opäť sa vraciame k tomu, že je to môj súkromný priestor. Nie je to nijakým spôsobom súčasť môjho pracovného výkonu. Ja beriem fotky v plavkách z dovolenky za normálnu vec, a keď to môžu robiť ostatní seriózni novinári, prečo nie ja?

To, že som možno viac obdarená a mám plnšie tvary ako iné kolegyne, verejnosť okamžite vníma ako vyzývavejšie. Môžem mať rovnakú fotku ako menej obdarená redaktorka a na ňu budú úplne iné názory ako na mňa. Považujem to za dvojaký meter.

Lenka Ježová
Zdroj: Lenka Ježová archív

Skôr to teda vnímate tak, že spoločnosť v tomto ohľade ešte nie je dostatočne dozretá?

Podľa mňa je to tak, akoby ja som sa mala cítiť previnilo za to, že moje telo vyzerá inak ako telo ženy, ktorá robí to isté čo ja, ale ľudia skritizujú iba jednu z nás.


Niektorí konzervatívnejší novinári by vám vzhľadom na také fotky mohli vyčítať, že vám to uberá na kredibilite novinárky.

Neviem, prečo by mi to malo uberať na kredibilite. Ja si svoju prácu robím zodpovedne, najlepšie, ako viem podľa vlastného vedomia a svedomia. Vždy si všetky informácie overujem z každej strany, snažím sa byť za každú cenu objektívna, takže nevidím dôvod, aby mi to uberalo na kredibilite. Automaticky škatuľkovať a stigmatizovať človeka za to, ako vyzerá, sa mi nezdá v poriadku a skôr to hovorí niečo o ľuďoch, čo to robia, ako o mne a mojich fotkách.


Viem o vás, že ste kedysi boli aj finalistkou Miss Bratislava. Keby ste neboli reportérkou, lákala by vás kariéra modelky?

(smiech) To nebol žiadny počiatok nejakej modelingovej kariéry, popravde som bola len zvedavá, ako takéto niečo funguje. Rôzne dievčatá z môjho okolia boli vtedy na rôznych misskách, tak som si povedala, že si to vyskúšam aj ja.

Odporúčané
Miss 2020 Leona Novoberdaliu: Krajším ako ja asi chýba odvaha prihlásiť sa, je povrchné tvrdiť, že sa hodnotí iba vonkajšia krása Miss 2020 Leona Novoberdaliu: Krajším ako ja asi chýba odvaha prihlásiť sa, je povrchné tvrdiť, že sa hodnotí iba vonkajšia krása 25. augusta 2020, 14:25

Ako to s odstupom času hodnotíte?

Podľa mňa to bola veľmi zaujímavá skúsenosť, pretože som chcela vedieť, či to je naozaj také povrchné, či si tam tie dievčatá robia zle, či tam panuje nevraživosť. A musím povedať, že ma to presvedčilo o opaku.

A na základe svojej účasti som získala aj viaceré pracovné skúsenosti z reklamných agentúr a zoznámila som sa aj so svojimi budúcimi zamestnávateľmi. Otvorilo mi to mnohé dvere. Takže to hodnotím pozitívne, ale verím tomu, že sa nájdu aj také súťaže krásy, ktoré by som ani po vlastnej skúsenosti pozitívne neohodnotila. Ja som mala v súťaži vytvorené skutočne príjemné prostredie a nik ma tam nebral ako kus mäsa.


V tom čase ste v rámci súťaže povedali, že vašou tajnou ženskou zbraňou je ženský šarm a aj to, že máte i niečo v hlave. Aké sú vaše zbrane dnes?

(smiech) To si, pravdupovediac, ani nepamätám. Dúfam, že šarm ešte stále mám a že som oň neprišla, ale neviem, či to je na mne, aby som to posúdila. A verím tomu, že nie som ani najhlúpejšia. To by som totiž ani nemohla vykonávať svoju prácu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Ježová (@lenka.jezova)

Domov
Zdieľať
Diskusia