Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2021, 21:04
Čas čítania 2:19
Viktor Kniš

Vláda schválila prísny zákaz vychádzania od 20.00 do 1.00 h ráno. Toto sú výnimky

ZDRAVIE IGOR MATOVIČ OPATRENIA
Uložiť Uložené

Od 3. marca bude na Slovensku platiť prísny lockdown postavený na večernom zákaze vychádzania. Pripravili sme prehľad výnimiek.

Počas nasledujúcich troch týždňov je cieľom nových protipandemických opatrení zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových mutácií a zredukovanie nárastu hospitalizácií.

V prípade, že sa do 21. marca nedostaví požadovaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny, takzvaný lockdown. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v nedeľu schválila vláda.

Väčšina zavedených opatrení bude platiť od 3. marca – ak nie je uvedené inak. 

Igor Matovič, Ján Mikas
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prísny zákaz vychádzania od 20.00 h 

Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 h.

Od 20.00 do 1.00 h bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

V čase od 5.00 do 20.00 h budú môcť vychádzať ľudia len v rámci výnimky na cestu: 

  • do a zo zamestnania zamestnanca školy a školského zariadenia, ak sa táto osoba preukáže potvrdením zamestnávateľa s určením pracovného času a miesta výkonu práce a negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 7 dní alebo antigénového testu;
  • do a zo zamestnania zamestnanca, okrem zamestnancov škôl a školských zariadení, ktorý nemôže vzhľadom na povahu práce vykonávať svoju prácu ako prácu z domácnosti;
  • v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb (najmä nákup alebo zaobstaranie potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov a pomôcok, hygienického tovaru, drogériového tovaru...);
  • do čistiarne odevov, na kúpu novín a tlačovín, do očnej optiky, banky, poisťovne, knižnice, servisu bicyklov, servisu motorových vozidiel, na poštu...;
  • na hromadné podujatie, ktorého prevádzku a organizovanie povolil Úrad verejného zdravotníctva SR;
  • do zdravotníckeho zariadenia na účel neodkladnej zdravotnej starostlivosti alebo na plánovanú zdravotnú starostlivosť;
  • osoby so psom alebo s mačkou do vzdialenosti 1 000 m od bydliska;
  • cestu na účel vycestovania do zahraničia a cestu späť pri návrate zo zahraničia;
  • na účel pobytu v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu a na cestu späť.
Kompletný zoznam výnimiek na vychádzanie od 5.00 do 20.00 h zverejnila vláda v oficiálnom uznesení.

Povinné FFP2 respirátory

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave bude od 8. marca povinné nosenie respirátora FFP2. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško.

Ruší sa možnosť nákupov pre pozitívne testovaných

Osoby pozitívne testované na covid-19 nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. marca zrušiť hlavný hygienik SR. 

Ruší sa výnimka na cestovanie do prírody mimo obce

Výnimka na vychádzky do prírody mimo okresu sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 h. Od 20.00 do 1.00 h bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Zavedú príplatok pre členov domácnosti s covidovým pacientom

Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe pre covid-19, sa zavedie covidový príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť (PN) a ošetrovanie člena rodiny (OČR). 

Budú viac kontrolovať vzorky v súvislosti s mutáciami 

Urýchlene by sa malo spustiť týždenné sekvenovanie minimálne 500 náhodne vybraných pozitívnych vzoriek covidu-19. Raz za dva týždne by sa mali pretestovať všetky pozitívne vzorky na prítomnosť mutácií britského a juhoafrického variantu. 

Zatvoria školy a škôlky pre deti rodičov na home officee 

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Ide o žiakov v materských školách (MŠ) a na prvom stupni základných škôl (ZŠ). Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami. Rozhodla o tom v nedeľu vláda.

Späť
Zdieľať
Diskusia