Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2021, 18:28
Čas čítania 4:12
Viktor Kniš

Nadávajú si do „Židmi zaplatených potkanov" aj primitívov. Kotlebova ĽSNS sa rozpadá na dve extrémistické strany (vývoj rozpadu)

POLITIKA ĽSNS
Uložiť Uložené

Odsúdený extrémista, neonacistický spevák a nezaradený europoslanec avizujú vytvorenie novej strany. Štiepenie ĽSNS sprevádzajú bizarné urážky aj paradoxy.

V politickom priestore vznikne nová ĽSNS, ktorá bude rovnako nebezpečná, ako strana Mariana Kotlebu, myslia si odborníci na dezinformácie a bezpečnosť z Infosecurity.

 „Mazurek sa nám v posledných týždňoch snaží nahovoriť, že sa z nácka, ktorý na stanici v Bratislave útočil na ženy a deti len pre ich pôvod a vierovyznanie, stal slušný človek. Nedajme sa oklamať, ostal presne tým istým Miňom,“ upozorňuje Infosecurity. 

Ako sa stal Kotleba navždy vodcom

Marian Kotleba stihol pred rozhodnutím odvolacieho súdu zmeniť stanovy strany vo svoj prospech tak, aby mal Ľudovú stranu Naše Slovensko pod kontrolou aj v prípade, že by išiel do väzenia.

Neprávoplatne odsúdený extrémista Marian Kotleba dostal od Špecializovaného trestného súdu trest 4 roky a 4 mesiace za propagáciu fašistických symbolov. Kauza podozrivých šekov s hodnotou 1488 eur však nie je definitívne ukočená, rozhodovať bude druhostupňový Najvyšší súd v najbližších týždňoch, resp. mesiacoch. Ak rozsudok potvrdí, Kotleba pôjde za mreže. 

Odporúčané
Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) 5. apríla 2022, 18:30

V stanovách už napríklad nie je stanovené funkčné obdobie, a tak by mohol Marian Kotleba šéfovať strane doživotne. Pod kontrolou má personálne zloženie aj program strany a predseda už nemusí zvolávať snem každý rok. 

To by spraviť logicky nemohol, keby bol v base. Zmeny stanov nahnevali niekoľkých kľúčových členov, ktorí najprv oznamili odchod z predsedníctva a neskôr aj z extrémistickej parlamentnej strany, ktorú volilo skoro 8 % občanov Slovenska. 

Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Milan Uhrík aj Miroslav Suja tvrdia, že Kotleba zo seba spravil absolutného vodcu ĽSNS bez toho, aby im to vopred oznámil. 

Odporúčané
Kotleba si skúsil obesenie v Lučanského cele: Vydržal som 15 sekúnd bez problémov Kotleba si skúsil obesenie v Lučanského cele: Vydržal som 15 sekúnd bez problémov 2. februára 2021, 8:42

„Totalitné praktiky“

„Začiatkom tohto mesiaca delegáti snemu strany odhlasovali zmenu stanov, ktorá mení spôsob fungovania predsedníctva, jeho štruktúru a dáva predsedovi strany prakticky všetky kompetencie. Z praktického hľadiska tak predsedníctvo stratilo význam a stalo sa len čisto pro forma orgánom,“ napísal Mazurek s tým, že sa o obsahu zmien stanov dozvedel náhodou. 

Prekáža mu, že s ním nikto zmeny nekonzultoval a nedostal možnosť vyjadriť sa. „Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali...,“ napísal Mazurek. Nasledoval výrok europoslanca Milana Uhríka. „Obávam sa, že s takto zmenenými stanovami bude ťažké nárokovať si morálne právo kritizovať kohokoľvek za totalitné praktiky,“ napísal na Facebooku Uhrík.

Domov
Zdieľať
Diskusia