Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2021, 14:31
Čas čítania 7:23
Miriam Rumanková

Vzdal by si sa detí, aby si zastavil klimatickú krízu? Niekto verí, že týmto spôsobom dokážeme zvrátiť osud Zeme

ZAUJÍMAVOSTI DETI ODPAD
Uložiť Uložené

Slovenská YouTuberka Cheryl DeLarge nechce deti, pretože vraj žijeme v znečistenom svete. Je to naozaj tak, že porodiť deti spôsobí problém pre planétu? A nedá sa mať deti a zároveň žiť ekologicky?

Klimatická kríza existuje. Naše podnebie sa rapídne mení každý rok a spolu so zmenami ubúdajú aj prírodné zdroje, ktoré máme k dispozícií. Ako ľudstvo sme ich tento rok vyčerpali už v auguste. V praxi to znamená, že zvyšok roku žijeme na takzvaný ekologický dlh.

Každý jedinec vytvára nejakú ekologickú stopu. Dokonca si ju vieš aj vypočítať. Ide o spotrebu potravín, energie, vody, produkciu odpadu či emisií. Je dosť možné, že ďalšie generácie ľudí už nebudú mať k dispozícii toľko zdrojov, ako máme aktuálne my.

x
Zdroj: Instagram/aniahimsa

Založiť si vlastnú rodinu a mať dieťa znamená zaťažiť planétu Zem približne o 58 ton emisií oxidu uhličitého počas jedného roku. Odborníci z Lund Univerzity vo Švédsku vo svojej štúdii uviedli, že mať dieťa je väčšou záťažou pre životné prostredie ako napríklad konzumácia mäsa alebo lietanie lietadlom.

„Priemerná rodina z USA, ktorá sa rozhodne mať o jedno dieťa menej, by zabezpečila rovnakú úroveň zníženia emisií ako 684 tínedžerov, ktorí sa rozhodnú pre komplexnú recykláciu po zvyšok svojho života,“  tvrdia vedci.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo niektorí ľudia považujú deti za environmentálny problém
  • Dokážeme zachrániť planétu, ak nebudeme mať deti
  • Ktoré Slovenky nechcú deti
  • Aké sú protinázory na túto tému
  • Ako sa dá žiť ekologicky a zároveň mať deti

 

Odporúčané
8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia? 8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia? 18. decembra 2020, 9:28

Organizácie v boji proti ďalším deťom 

Population Matters

Vo svete sa začalo čoraz viac rozoberať, že nemať žiadne dieťa by mohlo byť riešením klimatickej krízy. Vzniklo niekoľko neziskových organizácii, skupín a spolkov, ktoré sa navzájom vo svojom rozhodnutí podporujú a a snažia sa presvedčiť aj ostatných.

Spomenúť môžeme organizáciu s názvom Population Matters, ktorá vznikla v Spojenom kráľovstve. Mať deti podľa organizácie spôsobuje vyčerpávanie zdrojov, chudobu, nerovnosť medzi ľuďmi a aj environmentálnu degradáciu. Podporovateľmi hnutia sú napríklad známy prírodovedec David Attenborough, biologička Jane Goodall a automobilová pretekárka Leilani Münter.

 

„Ľudstvu trvalo 200-tisíc rokov, kým bola na Zemi miliarda ľudí, potom 126 rokov, kým žili na Zemi 2 miliardy obyvateľstva, ďalších 30 rokov, kým ich bolo 3 miliardy a po 14 rokoch sme sa dostali na ďalšiu miliardu. Každá ďalšia miliarda trvala len 12 rokov. Je to strašidelné,“  povedala Leilani Münter pre The Guardian, ktorá samú seba opisuje ako vegánsku hipisáčku na pretekárskom aute.

#BirthStrike

Skupinu #BirthStrike založila 33-ročná speváčka a skladateľka Blythe Pepino z Británie aj napriek tomu, že rodinu by chcela, ale má to háčik. „Naozaj chcem dieťa. Milujem svojho partnera a chcem s ním rodinu, ale nemyslím, že toto je na to vhodný čas,“  povedala v pre CNN. Skupina si od roku 2018 získala viacero sympatizantov a podľa odhadov 80 % z nich sú ženy. 

Členovia #BirthStrike sa rozhodli, že nemôžu priviesť deti na planétu, ktorá čelí ekologickému zrúteniu, kde vedci predpovedajú, že zmena podnebia prinesie požiare, viac sucha a nedostatok potravín pre milióny ľudí. 

Vzdal by si sa detí a vlastnej rodiny, aby si zastavil klimatickú krízu? Niekto verí, že týmto spôsobom dokážeme zvrátiť osud Zeme
Zdroj: Instagram/chicksforclimate

Celebrity, deti a klíma

Alexandria Ocasio-Cortez

Na tému deti a klíma s vyjadruje populárna americká kongresmanka New Yorku Alexandria Ocasio-Cortez, ktorá počas minuloročného živého vysielania na svojom Instagrame povedala čo si o problematike myslí. „Existujú jasné vedecké zistenia, že životy detí, ktoré sa narodia do tohto sveta budú veľmi ťažké. To vedie mladých ľudí k otázke: Je stále v poriadku mať deti?,“ povedala svojim 2,5 milióna sledovateľom. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92785 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nechce deti Miley Cyrus
  • Ktoré slovenské YouTuberky sa rozhodli pre život bez detí
  • Ako zdôvodňujú, že nechcú deti a chcú chrániť planétu
  • Aké sú protinázory na túto tému
  • Ako sa dá žiť ekologicky a zároveň mať deti
Domov
Zdieľať
Diskusia