Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020 o 9:28
Čas čítania 6:10
Miriam Rumanková

8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia?

ZAUJÍMAVOSTI PETÍCIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Aktivisti spravili petíciu za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy.

Demänovská dolina je krásne a vzácne prírodné územie uprostred Národného parku Nízke Tatry. V posledných rokoch však zažila rozsiahle a nezvratné zásahy. Vyrastajú tam desiatky nových chát, mohutných komplexov a rezortov.

V národnom parku je pritom pre bežného návštevníka zakázané zbierať lesné plody či stavať kamenné kopy. Na druhej strane, postaviť 11 poschodový kolos so stovkami apartmánov, zdá sa, nie je problém.

Lesné plochy sú na mnohých miestach zdevastované holorubnou a kalamitnou ťažbou. To čo nevyťažil štát, vyrúbali vlastníci pozemkov cez urbár. Počas zimy aj leta sa dolinou premelú tisíce áut denne

Demänovská dolina je pritom rezervácia s najdlhším jaskynným systémom na Slovensku a považuje sa za najkrajšiu dolinu v Nízkych Tatrách. Jej dĺžka je 15km a jej veľkú časť už teraz tvoria budovy, komplexy a vybavenie, ktoré slúžia turistom.

Odporúčané
Pri Dunaji vyrástla najvyššia rezidenčná budova na Slovensku. Miesto, na ktorom stojí, má neslávnu minulosť Pri Dunaji vyrástla najvyššia rezidenčná budova na Slovensku. Miesto, na ktorom stojí, má neslávnu minulosť 25. novembra 2020 o 14:17
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je obsahom petície
  • Prečo boli komunálne voľby v obci Demänovská dolina nelegitímne
  • Čo všetko sa aktuálne stavia v Jasnej
  • V Demänovskej doline investuje aj naša lyžiarska jednotka Petra Vlhová
  • Čo hovorí investor jedného z najväčších projektov v Jasnej na výstavbu 

Občianske združenie Pre Dolinu spolu s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií, spustilo petíciu, v ktorej žiadajú vyhlásiť v oblasti Demänovskej doliny a Jasnej stavebnú uzáveru a zaviesť ekologickejšiu dopravu. Iveta Niňajová z Asociácie prírodného turizmu s nadšením poznamenala, že cítia podporu od Slovákov: „Ľudia z celého Slovenska nám píšu povzbudzujúce e-maily. Mnohí návštevníci Liptova si toto leto, najmä po dostavaní megahotela Damian, uvedomili čo sa deje.

Petíciu, ktorú spustili 18. novembra 2020 a pomenovali ju „posledný boj o Demänovskú dolinu“, podpísalo už vyše 68-tisíc ľudí, ktorí nesúhlasia napríklad aj s tým, aby v novom územnom pláne obce Demänovská Dolina pribudlo ďalších 70 hektárov, ktoré sú určené na výstavbu.

Iniciátori petície avizujú zbieranie podpisov až do konca zimnej sezóny. „Naším cieľom je dosiahnuť 100 000 podpisov, aby sme mohli predložiť návrhy zmien zákonov do parlamentu,“ povedala pre Refresher Iveta Niňajová.

Obsah petície

Hlavným bodom petície je žiadosť o ukončenie výstavby v Demänovskej doline s bezodkladným vyhlásením dočasnej stavebnej uzávery. Občianske združenie Pre Dolinu poukazuje na to, že lesné plochy sa menia na staveniská, mohutné komplexy, cesty či zjazdovky, ktorých je tam už podľa nich požehnane. Výstavbou sú ohrozené krásy našej prírody, najdôležitejší zdroj pitnej vody na Liptove a aj jaskynný systém Demänovskej doliny. 

„Tlak človeka na toto územie sa čoraz viac stupňuje formou rozsiahlej výstavby rekreačných zariadení a ich infraštruktúry, zintenzívňujúcou sa cestnou premávkou a ťažbou drevnej hmoty. A preto Vás vyzývame o urýchlené vyriešenie veci,“  stojí v petícii.

Druhou požiadavkou je to, aby sa v oblasti zaviedla celoročná nízkoemisná verejná doprava. Fungovať by mala na trase z Liptovského Mikuláša do Demänovskej doliny. Aktivisti upozorňujú aj na to, že turisti cestujú do Jasnej cez Národnú prírodnú rezerváciu Demänovská dolina, ktorá má najvyšší 5-ty stupeň ochrany.

Informujú, že do obľúbeného športového strediska prichádza tisícka áut denne, čo niekedy spôsobuje zápchy až po dialnicu D1. 

Podarí sa nám zachrániť Demänovskú dolinu? Aktivisti vytvorili petíciu za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy
Zdroj: Instagram/predolinu

Iniciátor petície a predseda občianskeho združenia Pre Dolinu Pavel Herich načrtol, že v otázke dopravy už majú vypracovaný pomerne podrobný návrh a celkovú predstavu, ako by to mohlo fungovať.

Ukazuje sa, že viacero strán, od majiteľov pozemkov, cez obec samotnú, má záujem takýmto smerom ísť. Bude však dôležité, s akým dôrazom sa urobia tieto konkrétne opatrenia,“ zhodnotil.

Zmena územného plánu za voľné vstupenky na lyžovačku

Výstavba v Demänovskej doline sa podľa slov občianskeho združenia deje vďaka voľbám, ktoré mali byť v roku 2006 zmanipulované. Do čela obce sa vtedy pochybným spôsobom dostalo vedenie, ktoré schválilo nový územný plán. Ten v princípe umožnil stavebný rozmach, ktorý dnes v Jasnej a jej okolí vidíme.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa pochybným spôsobom podarilo zmeniť územný plán
  • Kto všetko v Jasnej aktuálne investuje
  • Čo hovorí investor obrovského 11-poschodového hotela
  • Ako sa k situácii stavia Ministerstvo životného prostredia
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92293 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia