Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2020, 18:27
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

V Indii sa šíri nová záhadná choroba. Vyžiadala si už jedno úmrtie a stovky hospitalizovaných v nemocniciach

NEWS INDIA
Uložiť Uložené

Indické úrady informujú, že doposiaľ sa novým ochorením nakazilo už približne 500 osôb, pričom 300 z nich museli hospitalizovať.

V indickom štáte Ándhrapradéš objavili novú záhadnú chorobu, ktorá má na svedomí už minimálne jednu obeť a stovky nakazených a hospitalizovaných v nemocniciach. Testy na koronavírus mali všetci pacienti negatívne. Príznaky sú rôzne. Sú medzi nimi napríklad zvracanie, bolesť hlavy, strata vedomia, pamäti či epileptické záchvaty.

Odporúčané
Sajfa: Nechcem covid zľahčovať, ale keby som tento stav cítil pred rokom, dal by som si paralen a šiel do roboty (Rozhovor) Sajfa: Nechcem covid zľahčovať, ale keby som tento stav cítil pred rokom, dal by som si paralen a šiel do roboty (Rozhovor) 9. decembra 2020, 9:30

Ako informuje BBC, podľa slov poslanca vládnucej Indickej ľudovej strany Narašimá Ráo predbežné krvné testy odhalili vysoké množstvo ťažkých kovov v telách pacientov. Ide napríklad o olovo a nikel v krvi.

„Je to nejaká záhadná choroba a jedine laboratórna analýza odhalí, s čím máme dočinenia,“ uviedol minister zdravotníctva indického štátu Andhrapradéš Alla Kali Krišna Srinivas.

Zdravotníci podľa jeho slov už vylúčili potenciálnu príčinu vzniku záhadnej choroby

zo znečistenie vody alebo ovzdušia po tom, čo odborníci navštívili miesta, v ktorých prišlo k nákaze. 

Dodal tiež, že podľa predbežných analýz by nemalo ísť o vírusovú infekciu. Indické úrady informujú, že doposiaľ sa novým ochorením nakazilo už približne 500 osôb, pričom 300 z nich museli hospitalizovať.

Väčšina sa nachádza na lôžkach v meste Eluru, kam by kvôli ďalšiemu vyšetrovaniu ochorenia v najbližších dňoch mali pricestovať aj odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Indické úrady majú v pláne rovnako preskúmať aj alternatívu, či ťažké stavy pacientov nesúvisia s otravou chlórovanými uhľovodíkmi, ktoré sa používajú ako pesticídy a na hubenie hmyzu. V mnohých iných krajinách je ich používanie zakázané alebo aspoň regulované.

India
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia