Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 6:48
Daniel Mikolášik

Sajfa: Nechcem covid zľahčovať, ale keby som tento stav cítil pred rokom, dal by som si paralen a šiel do roboty (Rozhovor)

Sajfa: Nechcem covid zľahčovať, ale keby som tento stav cítil pred rokom, dal by som si paralen a šiel do roboty (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Mikuláš Bado
REFRESHER MATEJ SAJFA CIFRA VIANOCE
Uložiť Uložené

Ak Lucie Bíla spochybňuje koronavírus, mala by sa zamyslieť nad tým, čo hovorí. Najmä keď to tvrdí verejne, ako známa osoba, konštatuje v rozhovore Sajfa, ktorý sa pred pár dňami nakazil koronavírusom.

Moderátor Matej „Sajfa“ Cifra len pred pár dňami na Instagrame fanúšikom oznámil, že sa nakazil koronavírusom. Okrem informovania o zdravotnom stave však predovšetkým apeloval na ľudí, aby nepoľavovali v dodržiavaní opatrení, boli opatrní a nosili rúška. „V umeleckej brandži sme trošku s rúškami, odstupom a opatreniami poľavili,“ napísal na sociálnej sieti.

Odporúčané
Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) 8. novembra 2020, 9:30

Jeho príznaky sú však len veľmi mierne, trápila ho len silná svalová slabosť. V rozhovore nám prezradil, ako u nich doma vyzerá karanténa, čo si myslí o tvrdení speváčky Lucie Bílej, že koronavírus je len ľahká „chripôčka“, či sa má v pláne zaočkovať, keď bude u nás vakcína dostupná, alebo to, ako pandémia ovplyvnila jeho moderovačky a spolupráce na Instagrame.

„Prial by som si, keby sa k opatreniam vyjadrovali predovšetkým vedci a odborníci. A na základe faktov, nie politických súbojov v koalícii,“ reaguje v rozhovore na vládou prijaté opatrenia na Slovensku.

V rozhovore so Sajfom sa dozvieš:
  • Ako u nich doma vyzerá karanténa
  • Čo si myslí o tvrdení speváčky Lucie Bílej, že koronavírus je len ľahká „chripôčka“
  • Či ho nakazili Adela a Viktor Vinczeovci, ktorí sú tiež pozitívni na koronavírus
  • Aké hejterské komentáre sa objavili pod článkami, v ktorých sa písalo o tom, že sa nakazil
  • Či sa má v pláne zaočkovať, keď bude u nás vakcína dostupná
  • Ako pandémia ovplyvnila jeho moderovačky či spolupráce na Instagrame
  • Či súhlasí s vládou prijatými opatreniami
Matej Cifra Sajfa
Zdroj: Matej Sajfa Cifra archív

Pred dvomi dňami si na Instagrame informoval, že si sa nakazil koronavírusom. Ako sa aktuálne cítiš?

Ja osobne mám zatiaľ relatívne ľahký priebeh, čo si musím aj zaklopať. Nemám ani zapchatý nos, kašeľ či horúčky. Jedine som pociťoval silnú svalovú slabosť. Bol som brutálne unavený, ako keby som práve dobehol tri maratóny naraz.

Hovoríš v minulom čase. Takže ťa to už prešlo?

Dá sa povedať, že áno. Tá svalová slabosť už takmer úplne odišla, ale stále nie som stopercentne fit, to ani zďaleka. Ale je zaujímavé, že keby som tento stav cítil niekedy pred rokom, tak by som si asi dal nejaký paralen a šiel by som normálne do roboty. Samozrejme to nechcem zľahčovať, ale u mňa sa to prejavuje podobne ako typický chrípkový stav.

Odporúčané
Epidemiológ Pavelka: Žiadna štedrá večera nie je bezpečná. Ak Slováci nebudú rešpektovať nariadenia, začnú pochovávať blízkych Epidemiológ Pavelka: Žiadna štedrá večera nie je bezpečná. Ak Slováci nebudú rešpektovať nariadenia, začnú pochovávať blízkych 8. decembra 2020, 14:26


Nákazu často sprevádza aj strata chuti či čuchu. To si zatiaľ nezaregistroval?

Nie. Toto ma, našťastie, obišlo.
 
Na testoch bola aj Veronika. Tiež mala pozitívny test?

Verča mala negatívny test. Ale v najbližších dňoch ešte určite absolvuje ešte jeden test, aby sme si boli stopercentne istí.

 
Ako u vás doma vyzerá karanténa?

Nemôžeme vychádzať, čiže celé dni trávime doma, ale máme skvelých susedov, ktorí nám z času na čas niečo navaria a donesú pred dvere, alebo rodina nám urobí nákup. Ja som nebol na čerstvom vzduchu už asi 4 dni.

Sajfa
Zdroj: REFRESHER/Mikuláš Bado


Hovoril si, že nemáš tušenie, kde si sa mohol nakaziť. V rovnakom čase sa nakazili aj Adela a Viktor Vinczeovci. Bol si s nimi v kontakte?

Priznám sa, bol som, ale aj viacerí ľudia z rádia, ktorí sú negatívni. Takže neviem, či zdroj tej nákazy ide týmto smerom. Ťažko to ale definovať a ukazovať na niekoho prstom. Ja si myslím, že som to mohol chytiť kdekoľvek. Aj tak je to teraz už úplne bezpredmetné.

 
V statuse, v ktorom si oznámil, že máš koronavírus, si napísal citujem: „v umeleckej brandži sme trošku s rúškami, odstupom a opatreniami poľavili “. Ako si to myslel?

Mám taký pocit, že v minulosti, keď sa išlo niečo točiť, tak sa viac prikladal dôraz na to, aby mal každý PCR test, alebo aspoň ochranné rúško. V poslednej dobe sa na tom príliš nebazírovalo. Samozrejme, pri tých umeleckých úkonoch je to v niektorých prípadoch odpustiteľné, ale všade inde mimo pódia majú rúška svoje opodstatnenie.

Mnohí ľudia špekulovali, že mi niekto zaplatil, aby som sa dobrovoľne nakazil koronavírusom. Je to, samozrejme, nezmysel.

Naznačuješ tým, že umelecká sféra môže byť miesto, kde si sa nakazil?

Je to možné, ale ťažko definovať nejakú lokalitu alebo osobu, pokojne som to mohol mať už dlhší čas a prejavilo sa to až teraz, a len zhodou náhod v čase, kedy som mal kontakt aj s Adelou.
 
Mnohí Slováci tvrdia, že koronavírus neexistuje, alebo že je to len obyčajná chrípka. Stretol si sa po verejnom priznaní k nakazeniu s nejakou formou hejtu?

Neprikladal som tomu veľkú pozornosť. Pozrel som si nejaké komentáre pod tým instagramovým príspevkom, a tam som nič podobné nevidel, práve naopak, skôr tam bolo veľmi veľa pozitívnych reakcií, kde mi priali veľa zdravia a skoré uzdravenie. Ale je možné, že pod nejakými inými článkami pár ľudí pracovalo so špekuláciami, že mi niekto zaplatil, aby som sa dobrovoľne nakazil a aby som tým šíril osvetu o tom, že je to naozaj nebezpečná vec. Je to, samozrejme, nezmysel, že by som sa za peniaze nechal zámerne nakaziť.

Myslím si, že je na mieste byť v tejto situácii veľmi opatrný, pretože poznám množstvo prípadov aj relatívne mladých ľudí bez väčších zdravotných problémov, ktorí to trošku podcenili a skončili v nemocnici na pľúcnej ventilácii. Každý sám by mal byť zodpovedný tak, ako uzná za vhodné. Umiera sa na chrípku aj na koronavírus.

Odporúčané
Virologička: Keď jeden odborník povedal, že netušíme, čo budú vakcíny proti koronavírusu obsahovať, skoro som spadla zo stoličky Virologička: Keď jeden odborník povedal, že netušíme, čo budú vakcíny proti koronavírusu obsahovať, skoro som spadla zo stoličky 20. novembra 2020, 9:28

Hovoríš, že poznáš ľudí, ktorí to podcenili a nakazili sa. Myslíš si, že si to podcenil tiež?

Podceňovanie som myslel skôr tak, že mnohí nedodržiavajú tú 10-dňovú karanténu, pretože majú po pár dňoch pocit, že im už nič nie je, a práve kvôli tomu sa im stav zhorší. Ale áno, čo sa týka nosenia rúška v interiéri, či už v rádiu alebo v nejakých priestoroch, kde sme niečo natáčali, určite by pomohlo mať ho stále, dokonca aj pri nakrúcaní, kde to podľa vyhlášky nie je povinné.

Nie som odborník, preto si radšej nechám poradiť od lekára, či sa nechám zaočkovať proti koronavírusu. Ale určite sa tomu nebránim.


COVID-19 verejne spochybňujú aj mnohé známe tváre, ako napríklad Lucie Bíla. Aký máš na to názor?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92155 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V akom pozitívnom smere ho pandémia ovplyvnila
  • Či sa menil jeho cenník za platené príspevky na Instagrame počas pandémie
  • Prečo má na vlogoch menšiu odozvu, ako kedysi
  • Či je spokojný s tým, ako súčasná vládna garnitúra zvláda boj proti pandémii
  • Ako budú vyzerať sviatky u Cifrovcov po karanténe
  • Ako reaguje na hašterenie medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom
Domov
Zdieľať
Diskusia