Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2020, 16:40
Čas čítania 1:05
Miriam Rumanková

Vláda prehodnotí opatrenia, ak sa počas celoplošného testovania veľká časť ľudí nedostane k testom

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

„Vláda určite za to nebude ľudí trestať,“ povedal dnes na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ochorením COVID-19 na Slovensku trpí viac ako 1 500 ľudí vo veku nad 65 rokov a približne 1 900 zdravotníkov je v súčasnosti pozitívnych alebo podozrivých na ochorenie. Pričom 1 500 zo zdravotníkov sa nakazilo mimo svojho pracoviska, vyhlásil to v piatok popoludní minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Vláda podľa neho prehodnotí aktuálne opatrenia, v prípade, že by sa počas celoplošného testovania veľká časť ľudí nedostala k testom. „Vláda určite za to nebude ľudí trestať,“  povedal Krajčí.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky, Ján Mikas, posiela občanom Slovenskej republiky otvorený list o celoplošnom testovaní. Plošné testovanie obyvateľov antigénovými testami na COVID-19 vníma z epidemiologického hľadiska ako užitočné„Ako virológ zdôrazňujem, že antigénové testy dokážu rýchlo zachytiť ľudí s veľkou vírusovou náložou, teda najviac infekčných, ktorí môžu ochorenie ľahko šíriť ďalej. Následná domáca izolácia pozitívnych osôb má potenciál ovplyvniť súčasný nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie,“  napísal Ján Mikas.

Odporúčané
Ministerstvo obrany SR rozosiela SMSky do slovenských mobilov. Hľadajú zdravotníkov a študentov medicíny Ministerstvo obrany SR rozosiela SMSky do slovenských mobilov. Hľadajú zdravotníkov a študentov medicíny 30. októbra 2020, 14:46

Ľudí chce vraj povzbudiť, aby využili možnosť dať sa otestovať tam, kde to bude možné. „Každé jedno rozhodnutie jednotlivca môže ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku“  . 

V liste tiež priznáva, že registruje obavy ľudí navštíviť odberové miesta, najmä preto, že sa by sa mohli nakaziť, ale tvrdí, že ak budú dodržiavať pokyny personálu na odberových miestach a všetky potrebné hygienické a protiepidemické zásady, riziko šírenia nového koronavírusu je minimálne„Rúško si na odberových miestach snímajme iba na priamy pokyn zdravotníka odoberajúceho vzorku. Nedotýkajme sa jeho prednej časti, manipulujme s ním prostredníctvom gumičiek. Pri potrebnom odkašľaní pred odberom vzorky použime jednorazovú papierovú vreckovku a zahoďme ju do vyčleneného koša. Dodržiavajme sociálny odstup a používajme dezinfekciu,“  odporúča Ján Mikas. 

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas vníma celoplošné testovanie z epidemiologického hľadiska ako užitočné
Zdroj: TASR - Vladimír Benko

Situácia v regiónoch a trendy, ktoré vidieť pri šírení nákazy, podľa neho nenasvedčujú tomu, že by nadchádzajúce obdobie umožnilo v spoločnom úsilí poľaviť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia