Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2020, 8:00
Čas čítania 17:06
Viktor Kniš

Záznam: Otestovali 61 905 ľudí, viac ako 2200 má pozitívny výsledok (+galéria)

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa intenzívne sledujeme dianie na Orave a v Bardejove, kde prebieha pilotná časť celoplošného testovania. Naživo mapujeme aj udalosti v súvislosti s koronavírusom na zvyšku Slovenska.

Na Slovensku dnes začína pilotná časť celoplošného testovania na Orave a v Bardejove. Prečítaj si podrobnú príručku, ako testovanie krok po kroku prebieha.

• V Bardejove a na Orave za prvý deň zachytili 2 225 nakazených ľudí. Ide o 3,63 percenta z 61 905 testovaných ľudí.


• Od soboty (24. októbra) platí na Slovensku zákaz vychádzania. Toto sú výnimky.

• Všetky školy budú do 27. novembra zatvorené s výnimkou materských škôl, jaslí a prvého stupňa základných škôl. 
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Sledovanie prvého dňa celoplošného testovania na Orave a v Bardejove aj koronavírusovej situácie na Slovensku sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. 

20:05 – Na stretnutie premiéra s opozičnými lídrami neprišiel zástupca Hlasu ani Smeru. „Dnes som ich pozval na stretnutie v parlamente. Neprišiel ani Pellegrini, ani Fico,“ povedal Matovič. 

19:45 – Nevýhodou antigénových testoch je však ich slabá presnosť. Je teda možné, že veľa pozitívnych ľudí testovanie stále neodhalilo a vyšli v testovaniach ako negatívni. Matovič tvrdí, že môže ísť až o dve tretiny prípadov. Upozornil tak, že negatívny test neznamená, že by Slováci mali zabudnúť na rúška a ostatné pravidlá. Platí to však aj naopak, u niektorých dnes pozitívnych by možno PCR testy nákazu spoľahlivo vylúčili. 

Odporúčané
Matovič ukázal výsledky prvého dňa testov na Orave a v Bardejove. Tretinová účasť, 3,6 % pozitívnych Matovič ukázal výsledky prvého dňa testov na Orave a v Bardejove. Tretinová účasť, 3,6 % pozitívnych 23. októbra 2020, 19:20

19:32 Situácia v súvislosti s výpadkom personálu v bardejovskej nemocnici sv. Jakuba je stále komplikovaná. Momentálne je podľa slov riaditeľa Mariána Petka 90 zamestnancov práceneschopných z hľadiska, že sú pozitívni na ochorenie COVID-19 alebo sú na OČR. Dnes testy odhalili ďalších 8 zdravotných sestier s koronavírusom. (tasr) 

19:25 – Šéf rezortu zdravotníctva na tlačovej konferencii ocenil vysokú účasť na prvom dni pilotnej fázy testovania. Zároveň poprosil všetkých negatívne testovaných, aby naďalej rešpektovali nariadenia hlavného hygienika. „Teda nosili rúška, dodržiavali odstupy, hygienu rúk a boli zodpovední. Len takýmto spôsobom dokážeme aj čiastočné uzamknutie krajiny, ktoré máme teraz naplánované, čo najlepšie využiť pre to, aby sme zvrátili veľmi nepriaznivú fázu pandémie v našej krajine," povedal Marek Krajčí.


Krajčí priznal, že ľudia museli počas piatka na odbery dlho čakať. „Ale keď prišli k odberu, boli príjemní, ďakovali, disciplína bola veľká, bolo to vynikajúco zorganizované,“ priblížil svoje skúsenosti z testovania. Verí, že situácia sa počas víkendu zlepší.

Odporúčané
Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov? Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov? 23. októbra 2020, 14:30

19:18 – V nemocnici v Žiline je v karanténe už 82 zdravotníckych zamestnancov pozitívne testovaných na covid-19. Nemocnica preto vyzýva lekárov v okrese v odbornostiach vnútorné lekárstvo, pneumológia a ftizeológia či infektológia, aby sa prihlásili na pomoc. (Denník N)

19:10 – Počas prvého dňa pilotnej fázy testovania na ochorenie COVID-19 v okresoch na Orave a v Bardejove sa do 17.00 h zachytilo 1506 nakazených ľudí. Ide o 3,63 percenta z 41 433 testovaných ľudí. Na brífingu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Predpokladá, že do 20.00 h by sa mohlo otestovať 60-tisíc ľudí, teda tretina obyvateľov regiónov, kde sa testuje.

18:45 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí ocenil vysokú účasť na prvom dni pilotnej fázy testovania na ochorenie COVID-19 v okresoch na Orave a v Bardejove. Zároveň poprosil všetkých negatívne testovaných, aby naďalej rešpektovali nariadenia hlavného hygienika. (tasr)

18:34 – Slovenskí biskupi odporúčajú ľuďom zúčastniť sa na celoplošnom testovaní. Ako tvrdí predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský, napomôcť tak môžu spoločnému dobru.


„Predstavitelia štátu majú snahu a záujem dosiahnuť, aby sa šírenie vírusu a jeho vážne dôsledky zastavili. Treba im v tom pomôcť, a to aj napriek kritickým hlasom či pochybnostiam," poznamenal Zvolenský.

Ako tvrdí, v daných okolnostiach nik nemá riešenia, proti ktorým by sa nenašli žiadne námietky. „Je však zrejmé, že všetci máme spoločnú zodpovednosť za Slovensko," poznamenal predseda KBS. (tasr)

Marek Krajčí
Marek Krajčí Zdroj: TASR - Milan Kapusta

18:22 – Poslanec Ondrej Ďurica z extrémistickej ĽSNS mal pozitívny test na nový koronavírus. Po piatkovom otestovaní antigénovým testom mali pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19 aj poslanci za ĽSNS Martin Beluský, Magdaléna Sulanová a Andrej Medvecký. (tasr)

18:10 – Opatrenia, príkazy a zákazy, ktoré vo štvrto prijala vláda, vzbudzujú mnohé otázky o tom, ako bude vyzerať náš život v nasledujúcich dňoch. Poslanec Peter Pellegrini to uviedol na sociálnej sieti. Skonštatoval, že vláda nedala občanom na výber, buď musia ísť na celoplošné testovanie, alebo zostať v karanténe.


„Hoci mnohí majú obavy a mnohí sa testovania bojíme, chápem aj to, že väčšina z vás si nemôže dovoliť zostať desať dní v karanténe bez príjmu,“ povedal vo videu.


Niektoré opatrenia zároveň označil za absurdné. „Vláda rozhodla, že v nasledujúcich týždňoch nezavrie ani jeden obchod, ale na druhej strane nám všetkým zakázala nám do tých prevádzok chodiť,“ uviedol ako príklad. Ľudí vyzval na opatrnosť.

17:55 – Do Raslavíc už dorazil minister práce Milan Krajniak. „Prišli sme najmä ľudí povzbudiť a poďakovať sa. Na to, aký krátky čas trvala príprava, je to zorganizované dobre, a to aj vďaka ústretovosti ľudí. Tie najväčšie muchy sa vychytali, teraz už to ide dobre,“ povedal. (SME)

17:50 – Ministerstvo zdravotníctva odpovedá na Facebooku na najdôležitejšie otázky o celoplošnom testovaní. Aké údaje budú zbierané o testovaných? „Na odbernom mieste budú evidované nasledovné údaje: Meno, priezvisko, rodné číslo, adresa, číslo poisťovne, telefón a e-mailová adresa.“

17:44 – Premiér Igor Matovič bude mať o 19:00 tlačovku k prvému dňu testovania na Orave a v Bardejove.

17:34 – Na Slovensku začne od soboty 24. októbra 2020 platiť zákaz vychadzania v súvislosti s prudko sa zhoršujúcou situáciou okolo koronavírusu. 
 

Pravidlá sú pomerne rozsiahle a zložité, čo teda presne môžeš robiť a za čo už hrozia pokuty? Zostavili sme praktického sprievodcu.

Odporúčané
Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? 23. októbra 2020, 17:31

17:25 – Záujem uskutočniť plošné pretestovanie zamestnancov prejavili aj omnoho menšie firmy, ktoré nespĺňajú podmienku minimálne 5000 zamestnancov, uviedol Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. (tasr)

17:11 – O 18:00 budú minister zdravotníctva Marek Krajčí a štátny tajomník Peter Stachura informovať o aktuálnej epidemiologickej situácii naživo z Bardejova. 

17:03 – Ľudia na Slovensku dnes vo veľkom nakupujú, zásobujú sa trvalivými potravinami, z regálov však veľmi rýchlo mizlo aj pečivo. V Bratislave je doprava spomalená už od dopoludnia, veľa obyvateľov sa pravdepodobne rozhodlo stráviť obmedzenie voľného pohybu mimo hlavného mesta. 

17:00 – Plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa Bardejove zúčastnil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Prišiel vystriedať dobrovoľníkov, ktorých je podľa jeho slov nedostatok.

16:48 – Člena Ústredného krízového štábu sme kontaktovali so žiadosťou, aby nám vysvetlil povolenie nočného vychádzania medzi 1.00 a 5.00 hod., čo ide úplne proti opatreniam, ktoré mali krajiny západnej Európy. 

„Toto si dohodla Vláda vo vedľajšej miestnosti,“ uviedol pre Refresher s tým, že tomu sám nerozumie. Refresher sa s touto otázkou obrátil aj na Ministerstvo vnútra, odpoveď sme zatiaľ neobdržali. Denník N informoval, že tým vláda mohla vyriešiť problematickú ústavnu otázku 24-hodinového lockdownu.

16:39 – Pozitívny test na koronavírus mal po otestovaní poslancov NR SR aj Milan Potocký z OĽaNO: „Žiaľ, môj výsledok bol pozitívny, a preto najbližších desať dní zostávam v karanténe. Nakazil som sa aj napriek tomu, že som si dával pozor. Buďte preto, prosím vás, maximálne opatrní a zodpovední," napísal Potocký.

16:31 Testovať budú dnes do 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180-tisíc osôb. Na testovaní sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Testovanie následne pokračuje v sobotu aj v nedeľu.

16:25 – „Otvorené máme všetky plánované odberné miesta. K 14:00 h máme otestovaných 23 581 ľudí, z toho je 906 pozitívnych,“ oznámil minister obrany Jaroslav Naď na Facebooku.

16:12 –  Počas noci pracovalo 2000 vojakov, nasadených bolo 150 vozidiel, ktoré rozvážali materiál, ochranné pomôcky, testy či certifikáty. V tomto momente je v jednotlivých odberných miestach štyroch okresov 800 vojakov, ďalších 1400 robí na logistike a zabezpečení. 

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko zhodnotil, že aktuálna situácia je stabilizovaná, nedošlo k žiadnym bezpečnostným incidentom. „Všetky odberné miesta sú plne prevádzkyschopné," povedal s tým, že v noci budú robiť dezinfekciu, doplnia materiál a v prípade potreby aj personál. (tasr)

16:05 – Igor Matovič je spokojný s doterajšími výsledkami pilotného celoplošného testovania na Orave a v Bardejove. „cca 3,5% ľudí zúčastnených na testovaní je dnes antigénovými testami identifikovaných ako pozitívni a zároveň najviac infekční. Išli sme do toho s odhadom, že to bude niekde medzi 3% a 4%,)“ napísal na Facebooku premiér.

16:00 – Ministerstvo obrany rozosiela Slovákom hromadné SMS s výzvou, aby sa prišli otestovať. „Priestory testovania sú schválené hlavným hygienikom,“ upozorňujú.

KORONA ONLINE: Otestovali skoro 24-tisíc ľudí, viac ako 900 má pozitívny výsledok (+galéria)
Zdroj: Refresher

15:55 – Riaditeľka Linky dôvery Nezábudka Monika Martinezová v rozhovore pre Refresher povedala, že mnohí ľudia, ktorí im volajú, sa sťažujú na to, ako vláda komunikuje nové opatrenia: „Viacerí volajúci sa sťažujú nie na opatrenia ako také, ale skôr na to, ako sú komunikované ľuďom. Máme klientelu, ktorá má psychické ťažkosti a omnoho horšie znášajú, keď v opatreniach nie je poriadok a nevyznajú sa v nich. Čiže skôr, než samotné opatrenia, ľudí znepokojuje to, že sú každý deň inak prezentované.

 

Takýto stav u nich vyvoláva stres, úzkosť a v poslednom čase máme aj klientov, ktorí pod vplyvom stále sa meniacich opatrení chytajú panické záchvaty. Informácií je príliš veľa, nevedia si ich správne vyhodnotiť a sú nimi zahltení.“

Odporúčané
Linka dôvery: Koronavírus riešia poradcovia skoro v každom rozhovore, ľudí trápia existenčné problémy (Rozhovor) Linka dôvery: Koronavírus riešia poradcovia skoro v každom rozhovore, ľudí trápia existenčné problémy (Rozhovor) 23. októbra 2020, 9:30

15:42 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí vyzýva všetkých Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí, aby prišli pomôcť Slovenskej republike a slovenským zdravotníkom. „Aj dnes ministerstvo zdravotníctva dáva výzvu pre všetkých Slovákov, ktorí aj pracujú v zahraničí, aby v tejto situácii prišli pomôcť Slovenskej republike a pomohli slovenským zdravotníkom," uviedol.


V niektorých obciach Bardejovského okresu bol v piatok ráno problém s tým, že sa na miesto testovania nedostavili zdravotníci.

Na snímke  testovanie obyvateľov v Nižnej dňa 23. októbra 2020.
Na snímke testovanie obyvateľov v Nižnej dňa 23. októbra 2020. Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

15:25 – V bardejovskej miestnej časti Bardejovská Zábava začali s testovaním až o druhej popoludní, pretože im tam chýbal odberový lekár. (Denník N)

15:14 – Ministerstvo zdravotníctva zriadilo ďalšie infolinky k otázkam týkajúcim sa koronavírusu, v rámci nich poskytuje aj informácie o celoplošnom testovaní. Čísla sú 0800 174 174 a +421 222 200 910 zo zahraničia.

15:10 – V Bardejove a na Orave zatiaľ do 12:00 otestovali 13 648 ľudí, 497 malo pozitívny výsledok, oznámil minister obrany Jaroslav Naď. 

14:56 – Nezaradení poslanci a členovia strany Hlas sa nechajú testovať na COVID-19 v pondelok. Dovtedy budú v domácej karanténe. „Budú sa správať zodpovedne, aby neohrozovali svoje okolie,“ povedala hovorkyňa strany.

14:45 – „Z dôvodu pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 nemohlo na začiatku testovania nastúpiť asi osem percent ľudí. Absenciu dobrovoľníkov sme riešili s miestnou samosprávou a každé odberné miesto sa nám podarilo pokryť z našich radov minimálne jedným zdravotníkom, oprávneným vykonávať odbery," uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Daniel Zmeko. (tasr)

14:37 „Ja s generálom Zmekom na Orave, premiér Igor Matovič v spoločnom operačnom centre na ministerstve obrany,“ napísal na Facebooku minister obrany Jaroslav Naď. Premiér Igor Matovič včera avizoval, že dnes bude v prvej línii pomáhať s odbermi. 

14:23 – Situáciu v Bardejove komentoval infektológ Pavol Jarčuška, ktorý zatiaľ navštívil dve odberové miesta. „Ak budú takéto výsledky, bola by to dobrá správa, ale počkajme si. Bič plieska na konci," povedal v súvislosti s prvými výsledkami, ktoré sú poväčšine negatívne, povedal. (sme)

14:11 – Do terénu mieri aj Milan Krajniak, ktorý to sľúbil ešte včera na tlačovej konferencii. „Dnes budem v Raslaviciach, Hertníku a v Bardejove. Zajtra v Bardejovskej Novej Vsi, Zborove a dalších obciach, kde sú od dnes v nasadení vojaci, policajti, hasiči, zdravotníci a další dobrovoľníci,“ napísal Krajniak na Facebooku.

14:07 – Z vyše dvesto testovanych v obci Zborov pri Bardejove bol jeden pozitívny. Do bardejovskej školy dorazil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý má pomôcť s testovaním. (aktuality.sk)

13:55 – Robert Fico požiadal voličov Smeru, aby rešpektovali nariadenia vlády. „Chceme požiadať našich voličov, aby brali na zreteľ, že je to situácia, keď sa treba chrániť, keď treba byť ohľaduplnými. V tomto duchu sa budeme správať aj my poslanci za stranu Smer-SD,“ povedal Fico po rokovaní poslaneckého grémia Národnej rady.


 Myslí si, že prijaté opatrenia nemusia viesť k cieľom, ktoré vláda očakáva. Jej rozhodnutia však nechce spochybňovať, hoci si o nich v strane podľa jeho slov „myslia svoje“. (tasr)

13:45 – Premiér Igor Matovič hlási, že na testovanie prišli už „desiatky tisíc ľudí“. Presné štatistiky by mali byť známe až večer. 

13:40 – 181 zo 182 odberných miest na Orave a v Bardejove bolo na obed podľa generála Daniela Zmeka funkčných. „Bolo to pochopiteľné vzhľadom na to, že vo večerných hodinách prebiehali testy príslušníkov ozbrojených zborov. Museli sa robiť personálne zmeny, lebo sme tam mali záchyty,“ povedal. (Denník N)

Na snímke ľudia počas registrácie pred odbermi na odbernom testovacom mieste v Bardejove 23. októbra 2020. TASR - Maroš Černý
Na snímke ľudia počas registrácie pred odbermi na odbernom testovacom mieste v Bardejove 23. októbra 2020. TASR - Maroš Černý Zdroj: TASR - Maroš Černý

13:35 Jedným z poslancov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, je Martin Beluský z ĽSNS. Poslanci sa testujú po tom, čo Marian Kotleba vo štvrtok oznámil, že mal pozitívny test. Predseda parlamentu Boris Kollár prerušil aktuálnu schôdzu do utorka. (tasr)

13:30 – Neziskovky kritizujú informácie o opatreniach pre ľudí bez domova. „Uvedomujúc si vážnosť situácie sme vážne znepokojení nedostatkom odpovedí o zabezpečení podpory pre ľudí bez domova v druhej vlne pandémie,“ uviedli v spoločnosm stanovisku organizácie Proti prúdu, Depaul Slovensko, Equita a Nadácia DEDO. (tasr)

13:21 – Člen Ústredného krízového štábu a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský považuje antigénové testy za nedostačujúce na to, aby indikovali, kto je a kto nie je pozitívny na Covid-19.

Okrem toho považuje za nešťastné, že sa s výsledkom negatívneho testu budeme môcť pohybovať voľne počas lockdownu. Uviedol to pre Refresher.

 
„Ľudom treba povedať, že keď má niekto negatívny test, neznamená to, že nie je infekčný. My vysoko infekčných vychytáme v deň testovania, ale to neznamená, že nebude negatívny pacient vysoko infekčný dva dni potom. Preto je dôležitejší projekt trojtýždňový lockdown ako testovanie," poznamenal.

Odporúčané
Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu 23. októbra 2020, 13:15

13:15 – Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny. Po rokovaní poslaneckého grémia v parlamente novinárom povedal, že návšteva cintorína nie je medzi výnimkami.


„Platia pravidlá, ktoré platia. Keď si dáte do toho otázku, či môžete ísť na cintorín, z toho vám výsledok vyjde. Nemusím vám to explicitne povedať, však máme zákaz vychádzania, máme určené prevádzky alebo výnimky, ktorých sa to týka, ja som tam cintoríny nenašiel, takže buďme naozaj zodpovední," vyhlásil premiér. (tasr)

13:01 – V Bardejove sa pred odberným miestom vytvoril rad dlhý niekoľko stoviek metrov. 

12:53 –Igor Matovič povedal, že ak ani o tri týždne nezačne klesať počet prípadov koronavírusu, Slovensko čaká úplný lockdown. Očakáva, že počas najbližších dvoch týždňov budú ešte čísla stúpať a následne by sa mali prejaviť opatrenia. (Rádio expres)

12:42 Zákaz vychádzania, ktorý bude na Slovensku platiť od soboty, sa netýka cesty do a zo zamestnania. Rovnako cesty na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti. Na Orave a v Bardejove je potrebné mať so sebou na využitie výnimky aj negatívny test. Vyplýva to z vládneho uznesenia, ktorým sa rozšírili opatrenia v rámci núdzového stavu

 
Premiér Igor Matovič vysvetlil, že v najpostihnutejších regiónoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú môcť ľudia využívať výnimky zo zákazu vychádza len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. Nesmie byť starší ako 23. október. Na zvyšku Slovenska nebude potrebný. (tasr)

12:30 – Veronika Remišová navštívila Oravu, kde podľa nej prebieha testovanie bez problémov. „Navštívila som Vitanovú, Liesek aj Trstenú. Testovanie vsade prebieha bez problémov, ľudia su trpezliví a ústretoví. Podľa hlásenia náčelníka generálneho štábu samospráva a štátne zložky situáciu zvládajú,“ uvádza predsedníčka Za ľudí. 

Tieto obce nepatria do zoznamu tých, ktorým ráno chýbali zdravotníci, ochranné pomôcky alebo iné zdroje. 

12:23 – Poslankyňa SaS Janka Bittó Cigániková zverejnila, ako prebieha odber antigénovým testom. Spoločne s ďalšími poslancami NR SR test absolvovala kvôli tomu, že sa koronavírusom nakazil extrémistický poslanec Marian Kotleba. „Nebolí to, je to nepríjemné, ale dá sa to bez problémov vydržať. Hlavne sa oplatí to vydržať na prvýkrát, aby to nemuseli opakovať,“ napísala Cigániková. 

12:18 – Poslancov NR SR testujú na COVID-19 po tom, čo sa stretli s pozitívne testovaným Marianom Kotlebom, pozitívny výsledok mali zatiaľ traja. Testovali ich antigénovými testami v bratislavskej Nemocnici sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra.

12:13 – Takto vyzerá certifikát, ktorý dostane každý Slovák po tom, čo abslovuje antigénový test. 

KORONA ONLINE: Celopološné testovanie sprevádza chaos, Slováci netušia, kedy majú ísť na odber, čaká sa aj 2 hodiny (+galéria)
Zdroj: Bardejov online

12:07 – Poslanci Národnej rady a zamestnanci parlamentu dnes absolvujú testovanie v súvislosti s pozitívnym výsledkom Mariana Kotlebu. (tasr)

11:50 Minister školstva požiadal vysoké školy, aby prešli na online vzdelávanie. Rezort školstva to vysokým školám nemôže nariadiť, pretože vysoké školy fungujú samostatne a o zatvorení môže rozhodnúť len rektor. (Denník N)

11:37 – V Dolnom Kubíne zaznamenali kurióznu situáciu, zdravotníka tam otestovala žena, ktorá práve stala v rade a sama čakala na odber. 

„Prišiel iba jeden zdravotník a nemohol si vykonať sám odber. Keď sme túto informáciu oznámili radu čakajúcich, našla sa lekárka, ktorá sa dokázala preukázať, so zdravotníkom sa navzájom otestovali. Potom dokázali otestovať celý obslužný personál a odberné miesto sa mohlo spustiť,” priblížil jednu z kritických situácií dolnokubínsky primátor. (čas.sk)

11:26 „Odberné miesta v Základnej škole Janka Matušku a na štadióne v Dolnom Kubíne neboli spustené z dôvodu absentujúceho zdravotníckeho personálu. Predstavitelia Ozbrojených síl SR už v danej veci kontaktovali príslušné orgány. V tomto momente neevidujeme podobný prípad v žiadnom inom odbernom mieste," informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra SR. (tasr)

Na snímke čakanie obyvateľov na testovanie v Dolnom Kubíne dňa 23. októbra 2020.
Na snímke čakanie obyvateľov na testovanie v Dolnom Kubíne dňa 23. októbra 2020. Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

11:17 – Český premiér Andrej Babiš požiadal ministra zdravotníctva Romana Prymulu o rezignáciu. „Pokiaľ to neurobí, odvolám ho,“ uviedol Babiš na tlačovej konferencii. Českého ministra zdravotníctva v noci odfotil bulvár bez rúška v pražskej reštaurácii po desiatej večer. Prevádzky sú podľa vládnych nariadení zatvorené. (refresher.cz)

11:14 – V okrese Bardejov už podľa krízového štábu dostali všade aj certifikáty na vypísanie výsledku testu. (Denník N)

11:03 –  Podľa primátora Dolného Kubína stáli ľudia pred odbernými miestami prakticky od skorých ranných hodín, už od 7.00 h prichádzali prví ľudia a vytvárali rady. Dôvodom je, že sa chcú čo najskôr vyhnúť zákazu vychádzania. 

„Dozvedeli sa, že od soboty platia veľmi prísne opatrenia na možnosť voľného pohybu, pokiaľ nebudú disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Práve to bol podľa mňa dôvod, prečo sa mnohí rozhodli prísť na testovanie už v piatok a nevyužiť niektorý z ďalších dní," povedal Ján Prílepok.

10:53 Dolnokubínsky primátor Ján Prílepok má obavu, ako budú kapacitne zvládať otestovať ľudí, ktorí aktuálne čakajú v zástupoch pred odbernými miestnosťami v meste. Mnohí obyvatelia sa podľa neho rozhodli prísť na testovanie na COVID-19 už v piatok, keďže od soboty  bude pre ľudí bez negatívneho testu platiť prísnejší režim. Uviedol to na tlačovom brífingu pred dolnokubínskym mestským úradom. (tasr)

10:43 – Pred odbernými miestami sa tvoria obrovské rady, na testovanie čakajú stovky ľudí. Chaotické sú informácie v súvislosti s harmonogramom testovania. Aj keď ministerstvo obrany nabáda ľudí, aby sa išli testovať podľa abecedy, samosprávy a starostovia si zvolili vlastné pravidlá. 

Na snímke ľudia čakajú testovanie v obci Raslavice v okrese Bardejov 23. októbra 2020.
Na snímke ľudia čakajú testovanie v obci Raslavice v okrese Bardejov 23. októbra 2020. Zdroj: TASR - Milan Kapusta

 

Prvých obyvateľov obce začali testovať tesne pred 9:00, pritom ľudia v rade stáli už od 7:30 hod. Najprv sa totiž otestoval obslužný personál. Až po ich výsledkoch začali testovať obyvateľov obce.
Prvých obyvateľov obce začali testovať tesne pred 9:00, pritom ľudia v rade stáli už od 7:30 hod. Najprv sa totiž otestoval obslužný personál. Až po ich výsledkoch začali testovať obyvateľov obce. Zdroj: TASR - Milan Kapusta

10:35 – Do obce Kurov v Bardejovskom okrese neprišli na piatkové testovanie na ochorenie COVID-19 dobrovoľní zdravotníci, uviedla starostka Mária Špirková.

„Testovanie sa koná od 8.15 h. Doposiaľ nám neboli dodané žiadne dezinfekčné prostriedky, používané sú iba tie, ktoré dodala obec. Na testovanie sa bez ospravedlnenia nedostavili nahlásení dobrovoľní zdravotníci. Testy vykonáva zdravotník - príslušník Ozbrojených síl SR," povedala Špirková. (tasr)

10:27Zoznamy odberných miest:

  • Pre okres Tvrdošín TU
  • Pre okres Námestovo TU
  • Pre okres Dolný Kubín TU 
  • Pre okres Bardejov TU 

10:15 – Minister obrany Jaroslav Naď zdieľa na Facebooku status, v ktorom uvádza, že by sa samosprávy mali riadiť časovým harmonogramom podľa abecedy, zatiaľ však platí, že si každá obec aj každé odberné miesto určujú vlastné pravidlá, a tak je na samotných občanoch, aby sa informovali, ako prebieha testovanie na odbernom mieste, kam sa chcú dať otestovať. 

Časový harmonogram bude pravdepodobne lepšie fungovať len v mestách a väčších odberných miestach.

„Ministerstvo obrany SR v súvislosti s testovaním obyvateľov Oravy a Bardejova oznamuje, že v prípade, že bude na odbernom mieste viacero ľudí, je odporúčané vrátiť sa neskôr, aby nedošlo k zhromažďovaniu a čakaniu,“ uvádza Jaroslav Naď. 

10:05 – Plošného testovania v okrese Dolný Kubín sa za prvé takmer dve hodiny zúčastňuje nad očakávania veľa ľudí, povedal prednosta okresného úradu Pavol Ľork. (Denník N)

Na snímke obyvatelia Dolného Kubína čakajú na testovanie na nový koronavírus pri ZŠ Janka Matúšku 23. októbra 2020.
Na snímke obyvatelia Dolného Kubína čakajú na testovanie na nový koronavírus pri ZŠ Janka Matúšku 23. októbra 2020. Zdroj: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

10:00 – Zatiaľ nie je jasné, podľa akého kľúča obce testujú, neexistujú totiž zaužívané pravidlá. V obci Lenartov v Bardejovskom okrese sa začalo s testovaním na COVID-19 v piatok ráno. Najprv otestovali policajta, administratívne pracovníčky a zdravotníkov. Následne testujú len seniorov, tí však zároveň patria medzi výnimky a ministerstvo obrany im neodporúča prísť sa testovať. 


„U nás sa testuje od piatka do nedele. Dnes do 12.00 h je vyhradený čas pre seniorov, imobilných ľudí a zamestnancov obce. Od 13.00 h do 20.00 h pre ostatných občanov," uviedla starostka Bľandová s tým, že v sobotu sa bude testovať v rómskej osade.

9:53 – Premiér Igor Matovič počas svojho piatkového vystúpenia v Národnej rade vyzval poslancov k jednote a spolupráci a bez ohľadu na politické tričko k podpore celoplošného testovania.

Požiadal tiež o zvolanie poslaneckého grémia, aby mohol osobne požiadať o spoluprácu šéfov poslaneckých klubov.

Predseda parlamentu Boris Kollár zvolal grémium na 10.00 h, dovtedy sa majú na žiadosť poslanca Roberta Fica jednotlivé kluby poradiť. Kollár požiadal, aby na grémium prišli aj zástupcovia nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho a Štefana Kuffu. (tasr)

9:46 – V niektorých obciach Bardejovského okresu sa plošné testovanie ukutoční len jeden deň. 

„U nás sa ešte netestuje. Podľa harmonogramu budú u nás testy prebiehať až v nedeľu," povedal starosta obce Brezov Ladislav Lukáč.


V sobotu sa začne testovať v obci Kochanovce, Kučín, Jedlinka, Livov a v ďalších obciach. V Lopúchove budú testovať až v nedeľu. (tasr)

9:40 V meste Bardejov aktuálne zasadá krízový štáb, ktorý operatívne rieši vzniknuté problémy v súvislosti s testovaním.

„Drvivá väčšina problémov nie je zavinená samosprávou: chýbajúce certifikáty o absolvovaní testu, absencia zdravotníckeho materiálu, nedostatok personálu operatívne rieši armáda v tesnej spolupráci s Mestom. Na Bardejovskej Zábave bude testovanie spustené o 14.00 popoludní, v kine Žriedlo okolo 10.30 hod.(tu chýba aj zdravotnícky materiál, aj personál). Rieši sa aj otázka osvetlenia exteriérov , keďže na mnohých odberných miestach sa realizujú odbery práve vonku,“ uvádza samospráva na Facebooku. 

Na snímke prípravy na testovanie v Bardejove 23. októbra 2020.
Na snímke prípravy na testovanie v Bardejove 23. októbra 2020. Zdroj: EASYFOTO TASR - Maroš Černý

9:35 Premiér Igor Matovič dnes v parlamente poslancom oznámil, že za včerajší deň pribudlo na Slovensku 2 581 nových prípadov koronavírusu. O počte testov v laboratóriách zatiaľ neinformoval. (tasr)

9:30 – V Dolnom Kubíne, Tvrdošíne aj Námestove čakali ľudia pred odbernými miestami už pred ich otvorením. Dve odberné miesta sa museli v Námestove zlúčiť do jedného.

 „Je to mierne chaotické a zmätočné, pretože je na to čas, aký je – dnes sa len doviezol materiál. Ale klobúk dole pred Ozbrojenými silami, ktoré to zabezpečujú - rozbaľujú materiál, postupne sa navážajú testy. Dá sa povedať, že odberné miesta fungujú. Akurát, že je nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Už minimálne dve odberné miesta sa museli zlúčiť do jedného, aby vôbec mohlo fungovať," zhodnotil situáciu prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík. (tasr)

9:25 Prečo sa Bardejovčania prišli otestovať už skoro ráno?

„Prišiel som skôr, lebo keď tu budú ľudia do 19.00 h, nebude to podľa mňa hygienické. Prišiel som preto, aby som nenakazil rodičov, ktorí sú starší. Dúfam, že budem mať negatívny test," povedal Bardejovčan Dušan Dlugoš.

„Sme prišli trocha neskôr, lebo manžel má na nohách protézy. Chceme vedieť, či sme pozitívni alebo negatívni. Obavy nemám, nestretla som sa s nikým, kto by mal pozitívny test," dodala obyvateľka Bardejova Alžbeta Micanová.

Na snímke prípravy na testovanie v Bardejove 23. októbra 2020.
Na snímke prípravy na testovanie v Bardejove 23. októbra 2020. Zdroj: TASR - Maroš Černý

9:23  V meste Bardejov otvorili na testovanie len dva zo 14 okrskov.

9:19 – Od skorého rána čakalo približne 100 obyvateľov Bardejova pred Základnou školou na ulici Komenského, kde je jedno z odberných miest na testovanie na ochorenie COVID-19. Samotný obder sa začal s asi polhodinovým meškaním, tesne pred 8.00 h dorazila časť materiálu.


„Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby úlohy, ktoré na nás boli kladené, či už zo strany štátnych orgánov alebo ministerstva obrany, aby sme ich so cťou splnili," uviedol  hovorca mesta Štefan Hij.


Pre problémy s materiálom sa podľa jeho slov nezačalo s testovaním na sídlisku Vinbarg, v areáli spojenej školy Juraja Henisha a v Dlhej Lúke, kde malo byť mobilné odberné miesto. (tasr)

9:13 Na Bardejovskej Zábave začne testovanie až po 14. hodine, rovnako testovanie sa posúva v Bardejovských Kúpeľoch. (Bardejov ONline)

9:08 – V okrese Bardejov je s testovaním veľa problémov. Armáda nedodala certifikáty na viacerých miestach, a tak zdravotníci nemôžu zapisovať výsledky. 

V Bardejovských Kúpeľoch neprišiel lekár či lekárka, potrebná na odbery. Na viacerých miestach sa tvoria dlhé rady. (Denník N)

8:57 – Takto prebieha testovanie:  Na snímke testovanie obyvateľov na Orave počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v Kráľovanoch dňa 23. októbra 2020.

8:50 – Aj premiér Igor Matovič sa dnes zúčastní ako pomocná sila na testovaní na Orave. Ráni poprial cez Facebook Slovákom veľa zdravia. 

8:47 –V meste Bardejov sa otvorilo 14 odberných miest. „Pred malou chvíľou dorazilo vojenské auto, ktoré prinieslo posledné hygienické pomôcky. Na niektorých odberných miestach už tesne pred ôsmou hodinou čakali prví záujemcovia o testovanie,“ uviedol ráno hovorca mesta Štefan Hij. (Korzár)

8:38 – Odborníkov sme sa opýtali, či je lepší nápad celoplošné testovanie, alebo lockdown, aj keď dnes už vieme, že nás čaká kombinácia oboch opatrení.

Vladímir Krčméry, lekár, vedec, odborník na tropickú medicínu, infektológiu odpovedá: „Celoplošné testovanie je lepší nápad. Je niekoľko príkladov aj zo sveta aj z Európy, kde to prinieslo veľký benefit. Aj ľudia budú v pokoji, budú vedieť, na čom sú. Aj my budeme vedieť, či je náš sused v domácej karanténe alebo je všetko v poriadku a takisto naše rodiny. Pomôže to vychytať tých, ktorí majú ísť do tzv. osobnej karantény.

8:30 – Dolný Kubín má 16 odberných miest, pri viacerých stál rad ľudí už o pol ôsmej ráno.

„O desiatej idem do práce, starám sa o starších ľudí, navštevujem ich v domácnostiach. Pre mňa je dôležité, aby som mala negatívny test, lebo sa stretávam so starými ľuďmi, ktorí znášajú priebeh ochorenia ťažšie, nechcem ich nakaziť,“ povedala rehoľná sestra Augustína. (myorava)

8:22 – Všetky školy budú zatvorené s výnimkou materských škôl, jaslí a prvého stupňa základných škôl. Zatvorené by mali ostať minimálne do 27.11.2020. Zatvorené budú 2. stupeň základných škôl, stredné školy a vysoké školy.

8:15 – Aj testovanie v Tvrdošíne sa začalo už o ôsmej ráno. Na odbernom mieste za hotelom Limba momentálne stojí vyše 30 ľudí čakajúcich na testy. (Denník N)

Minister práce Milan Krajniak včera vyzval na testovanie všetkých, pretože sú podľa neho čísla alarmujúce. „Čísla, ktoré sme celý deň analyzovali sú veľmi nepriaznivé. V Česku je incidencia na 100 000 ľudí 900 nakazených a v Tvrdošíne je to 1 900," povedal Krajniak.

8:10 – Čo sa týka samotného odberu, ten je oveľa menej invazívny a podstatne menej nepríjemný, ako odber v prípade PCR testu. Odberová palička pripomína skôr veľmi ohybnú a tenkú štetinku. Odber sa robí z hltanu a nosohltanu, nepotrebuje tak ísť priveľmi hlboko. Výsledok je známy do 15–30 minút. 

8:06 – Kto sa nemusí zúčastniť povinného testovania?

  • Každý, kto si dokáže zabezpečiť 10-dňovú karanténu
  • Každý, kto sa pôjde počas víkendu sám otestovať v ktoromkoľvek komerčnom zariadení (PCR alebo antigénový test)
  • Seniori nad 65 rokov
  • Deti do 10 rokov
  • Klienti v domovoch pre seniorov (budú pretestovaní spolu s personálom priamo vo svojich zariadeniach)
  • Pacienti v nemocniciach (budú pretestovaní spolu s personálom priamo vo svojich zariadeniach)
  • Pacienti s diagnózami, u ktorých by nebolo objektívne a rozumné vyžadovať absolvovanie testu (napr. porucha autistického spektra) 
  • Slováci, ktorí sa v čase testovania nachádzajú mimo územia SR
Odporúčané
Testovacia príručka: Takto bude krok po kroku prebiehať celoplošné testovanie Testovacia príručka: Takto bude krok po kroku prebiehať celoplošné testovanie 21. októbra 2020, 15:29

8:04 – V Bardejove sa pred odbernými miestami zbiehajú desiatky ľudí, niektorí čakajú na testovanie už od pol ôsmej ráno. „Najväčší strach sme mali zo sociálnych sietí, rozprávali tam, že tam človek príde do miestnosti, iný zakašle a môžeme sa nakaziť,“ skonštatoval jeden z čakajúcich na testovanie v živom vysielaní TV Markíza. 

8:02 – Na severe Slovenska je dnes priaznivé počasie, a tak bude testovanie na niektorých miestach prebiehať aj v exteriéri. 

8:00Začína sa testovanie všetkých obyvateľov z okresov Bardejov, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. Test môžu obyvatelia Oravy a Bardejova absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08:00 – 12:00 h a 13:00 – 20:00 h až do nedele. Ako bude testovanie prebiehať?

7:55 Na Slovensku včera zomrelo 19 ľudí s koronavírusom, najmladšia obeť mala 45- rokov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí zároveň azvizoval, že situácia v nemocniciach je zlá. „Počty hospitalizovaných vzrástli za posledný týždeň zo 424 na 731. V súčasnosti nám denne v nemocniciach na Covid-19 zomiera 18 ľudí a tento priemer bude ďalej rásť," povedal šéf rezortu zdravotníctva. 

Domov
Zdieľať
Diskusia