Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2020, 15:29
Čas čítania 3:40
Viktor Kniš

Testovacia príručka: Takto bude krok po kroku prebiehať celoplošné testovanie

Testovacia príručka: Takto bude krok po kroku prebiehať celoplošné testovanie
Zdroj: TASR - Martin Baumann
NEWS
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný návod aj so zhrnutím všetkých výnimiek a postupov, ktoré musíš vykonať.

Počas najbližšieho víkendu sa s určitosťou uskutoční testovanie všetkých obyvateľov z okresov Bardejov, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. Premiér Igor Matovič po rokovaní vlády naznačil, že celoplošné testovanie sa možno neuskutoční a nahradí ho tzv. „lockdown,“ teda obmedzenie voľného pohybu osôb podobne, ako od štvrtka v susednom Česku.

„Existuje možnosť, že odborníci z pandemickej komisie a ústredného krízového štábu rozhodnú, že celoplošné testovanie je pri súčasnej situácii málo a navrhnú celoštátnu karanténu,“ povedal premiér Igor Matovič. Poradný orgán odborníkov bude navrhovať opatrenia v stredu večer, vo štvrtok o nich rozhodne krízový štáb. 

Odporúčané
Bolí antigénový test, kto sa nemusí ísť testovať a čo ak musím a predsa nepôjdem? Toto už vieme o celoplošnom testovaní Slovákov Bolí antigénový test, kto sa nemusí ísť testovať a čo ak musím a predsa nepôjdem? Toto už vieme o celoplošnom testovaní Slovákov 20. októbra 2020, 17:16

Vláda už poverila armádu, aby začala najväčšiu logistickú operáciu v histórii krajiny pripravovať, známe sú aj podrobnosti, ako bude prípadné celoplošné testovanie prebiehať. Pripravili sme preto podrobný návod aj so zhrnutím všetkých výnimiek a postupov, ktoré musíš vykonať. 

Prípadné celoplošné testovanie by malo prebiehať 3 dni počas dvoch víkendov:

1. celoplošné testovanie – 30. októbra do 1. novembra 2020
2. celoplošné testovanie – 6. až 8. novembra 2020

„Celoplošné testovanie pomôže zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie vírusu, vďaka čomu získajú naši lekári čas a priestor na to, aby sa postarali o chorých. Tým, že sa prídeme otestovať, zistíme nielen svoj vlastný stav, ale teda pomôžeme ochrániť aj svojich blízkych a ľudí v širšom okolí,“ vysvetľuje rezort obrany dôvod, prečo je celoplošné testovanie dôležité. 

Testovacia príručka: Takto bude krok po kroku prebiehať celoplošné testovanie
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Krok č. 1 – Patrím medzi ľudí, ktorí sa musia ísť testovať?

Testovanie je dobrovoľné, vláda zatiaľ nerozhodla o možných sankciách pre tých, ktorí sa ho osobne nezúčastnia. Zároveň platí, že 10 dní po testovaní sa budú môcť voľne pohybovať po území Slovenska len ľudia, ktorí budú mať certifikát o negativite z celoplošného testovania.

Zatiaľ nie je úplne isté, či ľuďom, ktorí také potvrdenie mať nebudú (či už z PCR testu, alebo antigénového), hrozí v prípade nedodržania karantény pokuta až do výšky 1659 €. 

Kto sa nemusí zúčastniť povinného testovania?
  • Každý, kto si dokáže zabezpečiť 10-dňovú karanténu
  • Každý, kto sa pôjde počas víkendu sám otestovať v ktoromkoľvek komerčnom zariadení (PCR alebo antigénový test)
  • Seniori nad 65 rokov
  • Deti do 10 rokov
  • Klienti v domovoch pre seniorov (budú pretestovaní spolu s personálom priamo vo svojich zariadeniach)
  • Pacienti v nemocniciach (budú pretestovaní spolu s personálom priamo vo svojich zariadeniach)
  • Pacienti s diagnózami, u ktorých by nebolo objektívne a rozumné vyžadovať absolvovanie testu (napr. porucha autistického spektra) 
  • Slováci, ktorí sa v čase testovania nachádzajú mimo územia SR

Krok č. 2 – Kde sa mám ísť otestovať? 

Nemusíš sa kvôli testu vracať do miesta trvalého bydliska, otestovať sa môžeš na ktoromkoľvek odbernom mieste. Ministerstvo obrany napriek tomu apeluje na občanov, aby prioritne využívali odberné miesta, ktoré majú vo svojom meste alebo v obci. 

Na Slovensku bude k dispozícii približne 5-tisíc odberových miest. Kde to bude možné, bude testovanie prebiehať vo vonkajšom prostredí. Postup odberov bude jednosmerný, aby sa znížil počet osôb na jednom mieste. Ministerstvo obrany zatiaľ nereagovalo na otázku Refresheru, či budú ľudia s pozitívnym výsledkom vychádzať rovnakým východom, ako ľudia s negatívnym výsledkom. 

Nezabudni si zobrať občianský preukaz (alebo pas) a preukaz poistenca. Odporúčame aj vlastné pero, resp. iné písacie potreby. 

Krok č. 3 – Kedy sa mám ísť testovať? 

Test môžeš absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08:00 – 12:00 h a 13:00 – 20:00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia