Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. októbra 2020, 14:30
Čas čítania 8:56
Tímea Krauszová

Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?

REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO POTRAVINY
Uložiť Uložené

Oplatí sa ti objednať si potraviny domov a vyhnúť sa tak riziku nákazy?

Bez ohľadu na to, či práve platí alebo neplatí u nás lockdown, potravinové donášky sa dostali do pozornosti ľudí už v priebehu prvej vlny pandémie koronavírusu. Ide o pohodlné, no najmä bezpečné nakupovanie, ktoré neohrozí teba ani iných ľudí. Aké sú však podmienky, ako dlho budeš musieť čakať na čerstvý chlieb či zásobu dezinfekcie a je to cenovo výhodnejšie oproti „skutočnému“ nakupovaniu?

Odporúčané
Vodová katastrofa bez chuti, ale tiež príjemný rastlinný jogurt. Testovali sme 12 vegánskych jogurtov Vodová katastrofa bez chuti, ale tiež príjemný rastlinný jogurt. Testovali sme 12 vegánskych jogurtov 13. októbra 2020, 9:35

Práve to sme sa snažili zistiť. Vyskúšali sme si 4 rôzne potravinové donášky v Bratislave a pre lepší prehľad sme ich porovnali aj so službami donáškových aplikácií, ktoré ponúkajú tiež rozvoz potravín a drogérie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko stoja jednotlivé potravinové donášky
  • Ktoré služby ti dovezú potraviny a drogériu do troch hodín od objednávky
  • V ktorom online obchode sa budeš cítiť rovnako ako na kamennej predajni
  • Čo si v prípade krízy vieš objednať cez aplikácie Bistro, Wolt alebo Bolt Food

Supermarket eDelia (Bratislava a okolie)

Supermarket eDelia sľubujú na svojom webe donášku do troch hodín. Ich autá s logom bolo veľmi vídať počas prvej vlny koronavírusu. Ako nám za firmu potvrdil aj Richard Ďurech, v tom čase si ľudia objednávali väčšie zásoby potravín. O COVID-19 sme vedeli veľmi málo a nikto netušil, ako dlho budeme musieť ostať doma. „V kontexte pandémie sa zvýšil záujem a najmä povedomie o službe online rozvozu potravín,“ odpísali na náš email s otázkami o službe.

„Evidujeme síce nárast [počas druhej vlny], ale nie je až taký výrazný, ako tomu bolo počas prvej vlny pandémie. Teraz si ľudia objednávajú skôr kvôli benefitom, ktoré im naša služba ponúka, ako je napríklad dovoz do 3 hodín. Predtým to bolo skôr kvôli panike a neistote, ktorá v rámci prvej vlny vznikla.“

Nákup v eDelii je celkom jednoduchý: v hornom menu máš množstvo kategórií a podkategórií potravín, drogérie a doplnkového tovaru, z ktorých si môžeš vyberať, ale môžeš konkrétny produkt aj vyhľadať. Môžeš si vyfiltrovať len slovenské výrobky. A podobne ako v obchode, aj na webe ťa občas budú bombardovať so zľavami a výhodnými cenami, ktoré môžeš, ale nemusíš ignorovať.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: eDelia.sk

My sme nemali problém nakúpiť na bežný týždeň home officu: pečivo, zelenina, ovocie, mäso, nápoje či víno, nájdeš tam všetko potrebné. Nemáš vždy na výber z desiatich možností, no ak vieš, čo chceš kúpiť, zrejme ti to ušetrí čas, ktorý by si strávil hútaním nad regálmi v obchode.

Za posledný rok sortiment rozšírili a podľa ich slov sa im nestáva, že by mali nejaký tovar vypredaný, pretože majú dostatočné zásoby. Zvládajú aj zvýšený dopyt, pretože celý ich systém je „do značnej miery automatizovaný“. 

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: eDelia.sk

Dátum a čas doručenia si vieš vybrať aj pred samotným nákupom, čo v porovnaní s inými potravinami ukázalo ako výhoda. Zaznačíš si deň a hodinové okno, v ktorom ti tovar príde domov.

Celé doručovanie bolo bezproblémové, približne pol hodinu predtým sme dostali aj SMS správu s informáciou, o koľko minút by mal byť kuriér pri nás. Trojhodinové okno sa im aj pri našej objednávke podarilo dodržať: objednávku nám emailom potvrdili o 12:11 a nákup sme mali doma krátko po pol tretej. Ďalšou výhodou je aj pozývací systém: ak pozveš ďalšieho kamoša, ktorý zadá tvoj kód, obaja dostanete päťeurovú zľavu.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: eDelia.sk

Minimálna suma pri objednávke je 20 €, pričom objednávky od 30 € doručujú zadarmo. „V rámci rozvozu pokrývame celú Bratislavu a jej okolie (ide o lokality, ako napríklad Pezinok, Malacky, Rovinka, Dunajská Lužná, Slovenský Grob, ale aj Šamorín a Senec.)“

Platbu môžeš zadať online, pričom až po zabalení nákupu ti potvrdia finálnu cenu (kvôli možným rozdielom vo váhe). Tá sa ti potom automaticky stiahne z karty. Ak chceš, môžeš zaplatiť kartou, gastro lístkami alebo aj v hotovosti priamo kuriérovi.

Nákup si môžeš nechať zabaliť, my sme však zvolili variantu bez tašiek. Kuriér nám tovar priniesol k prvým zamknutým dverám v prepravke, z ktorej sme si veci prebalili do vlastných tašiek. Táto služba je zadarmo, za tašky platíš štandardne.

„Online nakupovanie je určite budúcnosťou,“ povedali nám. „Prináša nesporné benefity ako napríklad úspora času, ktorý viete venovať napríklad svojej rodine alebo sa viete venovať svojim koníčkom. Vidíme jednoznačný trend ľudí po kvalitnom využívaní voľného času a po vyššej kvalite najmä lokálnych potravín.“

Odporúčané
TEST 10 jablkových džúsov: Ktorý outsider nás prekvapil najviac a ako obstál Pfanner s takmer 200-ročnou tradíciou? TEST 10 jablkových džúsov: Ktorý outsider nás prekvapil najviac a ako obstál Pfanner s takmer 200-ročnou tradíciou? 18. októbra 2020, 9:30

Potraviny Malina (Bratislava a okolie)

Ak žiješ v Bratislave a okolí, určite ťa neprekvapí, že sortiment, ktorý je online v Maline dostupný, má ďaleko od bežných potravín. Predstav si to ako rýchlu pomoc pre tých, ktorí niečo zabudli kúpiť; je to čerpacia stanica medzi obchodmi s jedlom. Práve ako rýchla pomoc vznikla aj možnosť objednať si u nich online, prišlo to až počas prvej vlny pandémie.

„Donáškovú službu pre zákazníka sme zaviedli počas prvej vlny pandémie, kedy sme zaznamenali zvýšený záujem o doručenie potravín. Službu využívajú predovšetkým zákazníci, ktorí nechcú opúšťať svoj domov, alebo tiež firmy ako benefit pre svojich zamestnancov, či už pre tých, čo sú na home office, alebo v práci, napríklad na stavbách,“ vysvetlil nám Marian Olajec, generálny riaditeľ a CEO Maliny.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: malina-online.sk

Pravdou je, že v Maline máš v porovnaní s inými eshopmi trochu obmedzený výber: spomedzi mäsových produktov si vieš kúpiť najmä šunky a párky, nič, z čoho vieš navariť. Medzi mrazenými výrobkami nájdeš polotovary a do päť druhov mrazenej zeleniny.

Nakúpiš si však produkty dennej spotreby, nájdeš tu aj čerstvú zeleninu a ovocie, niekoľko druhov pečiva, vajíčka, alkohol či dokonca rukavice a dezinfekciu. Ponúkajú aj základný sortiment s drogériou a kozmetikou a v prípade koronavírusovej apokalypsy (teda lockdownu) ti pomôžu prežiť. Veľkou výhodou je, že ti objednávka príde do 24 hodín, alebo aj skôr.

„Dovoz vieme zabezpečiť do 24 hodín až priamo k dverám, a to nielen v Bratislave, ale aj najbližšom okolí ako napríklad Pezinok, Senec, Dunajská Lužná či Stupava. Dovoz do 24 hodín garantujeme, ale štandardne vybavujeme objednávky v ten istý deň. Myslíme pritom v maximálnej miere aj na životné prostredie, tovar rozvážame v termoboxoch, bez zbytočných obalov.“

Nebol to však výber, ktorý nám pri nákupe v online Maline spôsoboval vrásky. Našim problémom bola najmä funkčnosť systému. Pri potvrdení objednávky nás presmerovalo na český web so zrejme ukrajinským textom v tabe (viď obrázok nižšie). Vyzerá to nedôveryhodne, našťastie sa však platí kartou pri vyzdvihnutí tovaru.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: malina-online.sk

Môžeš zájsť do najbližších potravín Malina (ak je objednávka vyššia ako 20 €), alebo si to za poplatok nechať doviezť domov. Pri nákupe nad 50 € je doprava zadarmo, inak si v Bratislave doplatíš 5 €, v okolí Bratislavy to môže byť až 15 €. 

My sme mali pri objednávke bizarný problém: nechtiac sme zadali telefónne číslo s preklepom. Problém sme komunikovali cez telefón (na čísle, ktoré je určené na telefonické objednávky) aj cez email. Žiadna odpoveď nám neprišla, no na druhý deň nám z potravín zavolali, overili si, či ešte máme o nákup záujem a približne do pol hodiny nám ho aj priniesli. Interná komunikácia teda zjavne funguje, no uprednostnili by sme ešte aspoň jednu SMS-ku či email s detailami, kedy a kam nám objednávka dorazí.

Potraviny Malina sa počas prvej vlny spojili s aplikáciou Bolt Food, cez ktorú si vieš objednať potraviny s dovozom do 20-60 minút. Rozdelenie kategórií je identické s webstránkou a vzhľadom na časté akcie v Bolt Foode by sme si napríklad v čase písania tohto článku mohli objednať aj zadarmo. V niektorých prípadoch boli dokonca konkrétne produkty v appke od Boltu lacnejšie ako online.

Napriek veľkému posunu, ku ktorému firmu povzbudila svetová pandémia, si však Olajec myslí, že online nakupovanie nie je pre všetkých. „Napriek online boomu si my v Maline stále myslíme, že nie všetci zákazníci chcú nakupovať online. Vôňu čerstvo pripravenej kávy, alebo pečiva, prípadne opýtanie sa ‚Aký máte dnes deň?‘ žiaden internet nenahradí.“

Odporúčané
Policajt Richard: Pri druhej vlne pandémie už ľudia nie sú tak zodpovední. Rúško si ale po našej výzve nasadia vždy (Rozhovor) Policajt Richard: Pri druhej vlne pandémie už ľudia nie sú tak zodpovední. Rúško si ale po našej výzve nasadia vždy (Rozhovor) 14. októbra 2020, 9:30

Tesco (Viaceré mestá na Slovensku)

Donáška Tesco online funguje v týchto mestách a ich blízkom okolí: Bratislava, Nitra, Trnava, Žilina, Považská Bystrica, Martin, Prešov a Košice. Tesco je v tejto oblasti priekopníkom a rozvoz potravín ponúka už od roku 2012. Ponúkajú čerstvé, mrazené aj trvanlivé potraviny, nápoje, drogériu, kozmetiku, dokonca si online nakúpiš aj oblečenie, športové a chovateľské potreby.

Ak sa náhodou nachádzaš na mieste, kde si nevieš objednať, môžeš siahnuť aj po predpripravenom balíčku. „Služba Tesco Zásielka prináša vopred pripravené balenie 24 trvanlivých potravín a ďalších výrobkov, ktoré predstavujú jeden týždenný nákup pre 1 až 2 osoby. Tesco Zásielka pokrýva všetky oblasti Slovenska, kde nie sú dostupné Tesco Online nákupy. Balíček je doručený zákazníkovi vždy do troch pracovných dní od objednávky,“ vysvetlil Peter Steigauf, komunikačný manažér Tesca.

Nevieš si síce online objednať napríklad spotrebiče a maximálna hmotnosť objednávky je 80 kíl, no pre bežné potreby uprostred pandémie si tam nakúpiš pohodlne a bez problémov. Môžeš využiť bohaté členenie na kategórie a podkategórie, alebo konkrétny produkt vyhľadať. Za tašky si priplatíš 40 centov a nemusíš sa obávať o chladený či mrazený tovar, majú k tomu prispôsobené autá.

Daj si však pozor na zľavy: musia platiť v deň, keď tovar dostaneš, nie vtedy, keď si ho objednávaš. Pred platbou ťa systém upozorní na všetky položky, ktoré v ten deň ešte majú zľavu, no v deň doručenia už nebude platná.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: potravinydomov.itesco.sk
  

Výber je teda bezchybný, no objednávať si musíš s predstihom. Napriek tomu, že podľa Steigaufa je online služba „dostupná už pre 2 milióny zákazníkov na Slovensku“, viacerí sme mali v redakcii problém objednať si potraviny skôr ako u konkurencie.

Takmer zákonite sa v niektoré dni nedal zarezervovať termín, osvedčil sa nám predstih aspoň troch dní. V menších mestách sme dokonca zaznamenali „čakaciu dobu“ dlhšiu ako týždeň. Za doručenie zaplatíš od 2,49 do 4,49 € (čím neskôr, tým lacnejšie).

Firma upozorňuje na menej voľných termínov, no podľa informácií na webe doručujú každý deň od 8:00 do 22:00. Najlepšie je teda v Tescu nakupovať, keď vieš, čo chceš a nesúri ti to, hoci termín je možné deň vopred ešte zrušiť – môže sa ti teda pošťastiť. Objednávku môžeš do istého bodu (približne 24 hodín pred doručením) aj upraviť, ak si sa rozhodol, že niečo nechceš alebo naopak, chceš niečo ešte dohodiť do košíka.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: potravinydomov.itesco.sk

Platiť môžeš online alebo kuriérovi, berú karty, hotovosť aj stravné lístky. Najmä v tomto období je zrejme web preťažený, nám sa podarilo platbu uskutočniť až na tretíkrát online. Že platba vôbec prešla, sme sa dozvedeli len z vlastnej iniciatívy (overili sme si bankový účet) a chyba bola zrejme na strane servera (stránka neodosielala údaje).

Odporúčané
Takto vyzeral vývoj najznámejšej hrdinky herného sveta za desaťročia. Poznáme príbeh Lary Croft Takto vyzeral vývoj najznámejšej hrdinky herného sveta za desaťročia. Poznáme príbeh Lary Croft 14. októbra 2020, 14:30

Yeme Potraviny

Yeme majú jasnú víziu v tom, aký tovar ponúkajú v kamenných predajniach. Tento „handpicked“ prístup preniesli najskôr do testovacej fázy rozvozu potravín, ktorý teraz funguje v celej Bratislave. Celý proces nakupovania online je však úplne iný ako u konkurencie.

Namiesto typických kategórií a tabuliek je tovar v Yeme online zoradený presne tak ako na predajni. Pravidelný zákazník si tam teda nakúpi bez problémov, no ani pre nováčika to nebude ťažký oriešok. Navigácia je ľahká, hoci by bolo ešte lepšie, ak by sa dali jednotlivé kategórie úplne preskočiť. Trochu otravné je aj neustále hlásenie o tom, že tovar bol pridaný do košíka, cez celú obrazovku (musíš kliknúť, ak chceš pokračovať v nákupe).

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: yeme.sk

Existuje aj možnosť rýchleho nákupu, ak vieš, čo chceš. Vyhľadávač funguje celkom dobre a nájde ti všetky relevantné produkty. V podstate všetko, čo majú na predajni, zoženieš aj online, vrátane produktov z Freshbaru alebo na mieste pripravovaných lahôdok a čerstvého pečiva.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: yeme.sk

Paradoxne, práve Yeme počas prvého lockdownu nerozvážali potraviny a nevieme, ako zareagujú na možnosť ďalšieho. Podľa majiteľa Petra Varmužu by však mali byť schopní zvládnuť rozvoz, ak sa otváracie hodiny či počet zákazníkov v kamennej predajni nebudú ďalej obmedzovať.

V Yeme sa nám niekoľkokrát podarilo objednať si na ten istý deň, najneskôr na druhý deň ráno. „Naša služba je relatívne nová, zatiaľ ju nemarketujeme, takže o nej ešte veľa ľudí nevie. Navyše sme už zdvojnásobili počet osobných nákupcov,“ vysvetlil Varmuža, ako dokážu niekedy aj za menej než tri hodiny vybaviť objednávku.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: yeme.sk

Vyberať si môžeš z polhodinových okienok na konci nákupu a za rozvoz si účtujú jednotných 5 €. Nákup ti pripraví osobný nákupca, ktorý ti v prípade nezrovnalostí alebo chýbajúceho tovaru zavolá. Môžeš si zvoliť iný tovar alebo ho jednoducho škrtnúť z nákupného zoznamu. Môžeš si ho nechať zabaliť do papierových tašiek (za príplatok), alebo si nákup prebalíš do vlastných pri prevzatí. Platiť sa dá kartou priamo kuriérovi.

Odporúčané
Veľké porovnanie zoznamovacích aplikácií na Slovensku: Prečo je Badoo sexistický a ktorá aplikácia sa ťa pýta nevhodné otázky? Veľké porovnanie zoznamovacích aplikácií na Slovensku: Prečo je Badoo sexistický a ktorá aplikácia sa ťa pýta nevhodné otázky? 4. októbra 2020, 11:48

Wolt a Bistro: základné potraviny a drogéria cez donáškové aplikácie

Bistro malo počas prvej vlny pandémie v ponuke tri balíčky (balíček s drogériou, balíček s potravinami a dezinfekciou, a balíček „cestoviny“ na rýchlu večeru spolu s vínom a antibakteriálnym mydlom). Tieto momentálne nie sú v ponuke.

Avšak v Bratislave teraz nájdeš v apke „reštauráciu“ s názvom Potraviny až domov. Doručuje do 30-60 minút a majú základný sortiment potravín, zákusky, kávu, drogériu aj kozmetiku. Ponúkajú aj bavlnené rúško a dovoz je zadarmo.

Vo Wolte nájdeš niekoľko čerpacích staníc Shell, ktoré ti môžu domov doniesť nápoje, koláče, obložené bagety a sendviče, ale aj základné potraviny (ovocie, zelenina, syry, šunka, lahôdky či pečivo). Prinesú ti aj horúcu kávu či alkohol. Je to skôr možnosť na rýchlu spásu než na dlhodobé prežitie. Výhodou je, že donáška by nemala trvať viac ako 40 minút a podľa vzdialenosti za ňu zaplatíš 1,99-3,49 €.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: Wolt

Ako sme už spomínali vyššie, v aplikácii Bolt Food môžeš nakupovať zo sortimentu potravín Malina. Nie všetky prevádzky prijímajú objednávky kedykoľvek, no podľa vzdialenosti a aktuálnych akcií v Bolt Food môžeš mať donášku aj zadarmo.

Vyskúšali sme si potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?
Zdroj: Bolt Food

Existuje niekoľko ďalších služieb, ktoré sa do tohto článku nezmestili. Jedným z dôvodov boli privysoko nastavené hranice pre hodnotu objednávky (napríklad Freshbox, kde si musíš objednať za 100 €), prípadne príliš špecializovaný výber, ktorý je vhodnejší najmä pre rodiny s deťmi a nemusia ti doniesť všetko, čo potrebuješ, čím sa eliminuje možnosť vôbec nejsť do potravín. Medzi tieto patrí napríklad Gazdovia, Fitmarket, Bioland alebo Svet bedničiek.

Odporúčané
Stavíme sa, že týchto 9 ekologických produktov nepoznáš alebo sa ich bojíš používať Stavíme sa, že týchto 9 ekologických produktov nepoznáš alebo sa ich bojíš používať 22. októbra 2020, 9:30
Obchod Platba kartou Platba v hotovosti Stravné lístky Doprava zdarma Čas doručenia Možnosť zmeniť objednávku po odoslaní Sortiment
Delia áno áno áno objednávky od 30 €, inak 2,99 € do troch hodín nie základný
Malina áno áno áno objednávky nad 50 €, inak 5 € do 24 hodín nie veľmi základný
Tesco áno áno áno nie (od 2,49 €) min. 2-3 dni (môže sa uvoľniť slot) áno, deň pred ako na predajni
Yeme áno nie nie nie (5 €) 3-24 hodín nie ako na predajni
Domov
Zdieľať
Diskusia