Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2020, 13:15
Čas čítania 1:09
Adel Ghannam

Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu

NEWS LOCKDOWN
Uložiť Uložené

Od lekára a člena Ústredného krízového štábu Petra Visolajského sme chceli vedieť, prečo môžeme chodiť v noci von a či má stále pochybnosti o antigénových testoch.

Člen Ústredného krízového štábu a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský považuje antigénové testy za nedostačujúce na to, aby indikovali, kto je a kto nie je pozitívny na Covid-19.

Okrem toho považuje za nešťastné, že sa s výsledkom negatívneho testu budeme môcť pohybovať voľne počas lockdownu. Uviedol to pre Refresher.

 
„Ľudom treba povedať, že keď má niekto negatívny test, neznamená to, že nie je infekčný. My vysoko infekčných vychytáme v deň testovania, ale to neznamená, že nebude negatívny pacient vysoko infekčný dva dni potom.

Preto je dôležitejší projekt trojtýždňový lockdown ako testovanie," poznamenal. Na otázku, či by neboli teda vhodnejšie PCR testy, odpovedal Visolajský pozitívne, avšak aj tie majú svoje komplikácie.

Odporúčané
Záznam: Otestovali  61 905 ľudí, viac ako 2200 má pozitívny výsledok (+galéria) Záznam: Otestovali 61 905 ľudí, viac ako 2200 má pozitívny výsledok (+galéria) 23. októbra 2020, 8:00

Člena Ústredného krízového štábu sme tiež kontaktovali so žiadosťou, aby nám vysvetlil povolenie nočného vychádzania medzi 1.00 a 5.00 hod., čo ide úplne proti opatreniam, ktoré mali krajiny západnej Európy. 

„Toto si dohodla Vláda vo vedľajšej miestnosti,“ uviedol pre Refresher s tým, že tomu sám nerozumie. Refresher sa s touto otázkou obrátil aj na Ministerstvo vnútra, odpoveď sme zatiaľ neobdržali. Denník N informoval, že tým vláda mohla vyriešiť problematickú ústavnu otázku 24-hodinového lockdownu.

Otázne je aj ako sa budú rôzne výnimky kontrolovať, či už je to cesta do zamestnania, za osobou, ktorá je odkázaná na našu starostlivosť alebo mnoho ďalších. „To je taký slovenský prístup, že rozmýšľame, ako to ľudia budú obchádzať. Toto na západe neriešia. Tam sa dajú príkazy a väčšina ľudí to dodrží. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí to budú obchádzať," hovorí Visolajský.

Zároveň pripomenul, že práve počas plošného testovania bude množstvo policajtov určených na to, aby kontrolovali pohyb ľudí na uliciach. 

Lekár zároveň pripomína, že stále ostáva otvorená otázka hraníc, ktorým sa bude venovať Ústredný krízový štáb v pondelok, kde tiež zhodnotí výsledky testovania na Orave a v Bardejove.

Domov
Zdieľať
Diskusia