Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2024 o 12:30
Čas čítania 6:31
Denisa Šútorová

Marek si dal v Turecku urobiť 26 zirkónových zubov. Vyšlo ho to lacnejšie ako na Slovensku. Podľa stomatologičky je to hazard

Marek si dal v Turecku urobiť 26 zirkónových zubov. Vyšlo ho to lacnejšie ako na Slovensku. Podľa stomatologičky je to hazard
Zdroj: Archív respondenta/Marek Leporis
ZAUJÍMAVOSTI TRENDY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

21-ročný Marek Leporis si dal nedávno urobiť celkom nový úsmev. Na tureckej klinike podstúpil zákrok, ktorý by ho podľa neho na Slovensku vyšiel aj trojnásobne viac. O rizikách vie, no za výhodnú cenu mu to vraj stojí. Pred čím varuje stomatologička?

Trend dokonalých bielych zubov minulý rok pobláznil slovenskú celebritnú scénu. Mnohé známe osobnosti sa však rozhodli pre oveľa radikálnejšie riešenia než ambulantné bielenie zubov. Raperi Sergei Barracuda, René Rendy, Flexking či Jakub Smrek, ktorého môžeš poznať pod pseudonymom Freescoot, stavili na porcelánové zuby, ktoré im zabezpečili zubné fazety.

Len pred dvomi týždňami sa na porcelánový úsmev – no oveľa radikálnejšou formou – odvážil len 21-ročný Marek Leporis, ktorý si dal v Turecku spraviť celkovo 26 zirkónových koruniek. „Pri fazetách sa zub len trochu povrchovo zbrúsi, pri korunkách sa zo zubného tkaniva zoberie veľká časť celého zuba a stav je nezvratný,“ hovorí pre Refresher stomatologička MDDr. Ivana Pučeková, ktorá pôsobí na zvolenskej zubnej klinike Viktorident.

marekleporis
Zdroj: Archív respondenta/Marek Leporis

„Estetická stomatológia má na Slovensku obrovský boom, preto sa pacienti čoraz viac informujú o zirkónových korunkách, aj keď nemajú zdravotný problém. Už to nie je len záležitosť, ktorú riešia verejne známe osoby,“ dodáva. Pred Marekovým prípadom a zubmi z Turecka však dvíha prst a otvorene ho nazýva menším hazardom. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko Marek za zákrok zaplatil a koľko by ho to vyšlo na Slovensku.
  • Čo ho najviac na klinike v Turecku prekvapilo.
  • Čo bolo na zákroku najbolestivejšie a ako sa o nové zuby stará.
  • Prečo sú podľa stomatologičky MDDr. Ivany Pučekovej zuby zo zahraničia taký menší hazard a aké riziká hrozia pacientovi.

Mareka Leporisa sme oslovili na malý rozhovor, v ktorom nám opísal, čo ho motivovalo k zirkónovým zubom, ako celý proces prebiehal a prečo sa za novým úsmevom rozhodol vycestovať až do Turecka.

Cesta za dokonalosťou či túžba vyniknúť?

Zirkónové korunky vylepšujú estetický vzhľad a poskytujú praktické výhody, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu ústnej dutiny a kvalite života pacienta. Vedia totiž nahradiť poškodený zub a zvýšiť stabilitu či poskytnúť ochranu oslabeným zubom.
 

„Zirkónová korunka je najviac podobná reálnym zubom, a to farbou aj transparentnosťou. Je odolná voči silám, ktoré vznikajú pri prežúvaní, a životnosť sa šplhá až k 20 rokom. V neposlednom rade je biokompatibilná, čo znamená, že zirkónovú korunku organizmus veľmi dobre znáša a nie je tam riziko alergie,“ vysvetľuje nám MDDr. Ivana Pučeková.

Odporúčané
Vybrali sme najlepšie mikiny pre tvoj šatník. V kurze sú retro športové štýly, modely s golierom aj klasiky s kapucňou  Vybrali sme najlepšie mikiny pre tvoj šatník. V kurze sú retro športové štýly, modely s golierom aj klasiky s kapucňou 19. júna 2024 o 10:00

Za motiváciou niektorých celebrít s porcelánovým chrupom však nemožno prehliadnuť zisk z platenej reklamy či túžbu vyniknúť. 21-ročného Mareka, ktorý pochádza z okolia Vranova nad Topľou, sme sa preto spýtali, či chcel týmto zákrokom vzbudiť pozornosť alebo pôsobiť extravagantne.

marekleporis
Zdroj: Archív respondenta/Marek Leporis

Na rovinu nám povedal, že o výstrednosť nemá záujem. „Nebol to nejaký výstrelok, práve naopak, išlo čisto o estetickú záležitosť, pretože nové zuby som chcel už od pätnástich. Odmalička som mal trochu problematické a nie príliš pekné zuby, strácali svoju farbu a z niektorých bolo odštiepené. Na Instagrame tvorím content, ktorý je zameraný na fitnes, ale aj sebarozvoj, biznis a zábavu. Jasné, že sa tam sem-tam objavili aj komentáre na moje zuby, ale nebral som to tragicky a nebol to ten hlavný dôvod, prečo som sa rozhodol podstúpiť zákrok,“ hovorí exkluzívne pre Refresher.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné
50 €
Účtuje sa raz za rok
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 160755 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Marek rozhodol pre taký radikálny zákrok.
  • Či bol Marek v nemocnici hospitalizovaný.
  • Ako dlho prebiehal celý zákrok a čo najviac bolelo.
  • Čo všetko je zahrnuté v jeho cene.
  • Či Marek svoje rozhodnutie neľutuje.
Domov
Zdieľať
Diskusia