Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2023, 9:30
Čas čítania 7:47
Daniel Mikolášik

Slovenskí a českí influenceri si vo veľkom dávajú robiť porcelánové zuby. Zubári však pred umelým chrupom varujú

Slovenskí a českí influenceri si vo veľkom dávajú robiť porcelánové zuby. Zubári však pred umelým chrupom varujú
Zdroj: Instagram/@freescoot
ZDRAVIE INFLUENCERI TRENDY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Porcelánový úsmev je medzi influencermi novým trendom. Podľa odborníkov však sami nevedia, čo si v skutočnosti dávajú robiť.

Trend žiarivých bielych úsmevov ako z Hollywoodu prišiel už aj na Slovensko. Zdá sa, akoby umelé zuby v našich končinách zažívali svoje zlaté časy. V poslednom období si ich totiž čoraz častejšie dávajú robiť známi česko-slovenskí influenceri, ktorí o zákrokoch otvorene hovoria na sociálnych sieťach.

Niektorí sa chcú novým chrupom iba pochváliť na Instagrame, pre iných sú umelé zuby súčasťou platenej reklamy v ich profile. Tak či onak je okolo tohto estetického zákroku influncerský ošiaľ, a to aj napriek tomu, že zubári pred ním varujú.

Odporúčané
„Kamaráti mi dávali pocítiť, že mám kúty.“ Títo známi Slováci a Česi si dali napichať vlasy, koľko ich to stálo? „Kamaráti mi dávali pocítiť, že mám kúty.“ Títo známi Slováci a Česi si dali napichať vlasy, koľko ich to stálo? 21. januára 2023, 9:30

Podľa stomatologičky Kamily Zvolánkovej síce influenceri hovoria o tom, že si na zuby dávajú nasadzovať zubné fazety, no v 99 % percentách majú zuby obrúsené až na korunky, v čom je obrovský rozdiel a môže to pacientom spôsobiť trvalé poškodenie chrupu.

Problematiku „porcelánových“ zubov sme v texte rozoberali s tromi odborníkmi, ale aj so samotnými slovenskými a českými známymi osobnosťami, ktoré tento zákrok podstúpili. V článku sa dozvieš, ako zákrok prebieha, prečo je problematický, ale aj to, aké s ním majú influenceri skúsenosti, koľko za zuby zaplatili a ako sa pozerajú na kritiku lekárov.

Na našom webe sa pravidelne venujeme zdraviu, ale aj estetickým procedúram, o ktorých si prečítaš v tejto sekcii článkov. Nedávno sme ti priniesli podobný text, v ktorom sme zas rozoberali tému transplantácie vlasov. Tvorbu kvalitných článkov, na ktorých spolupracujeme aj s odborníkmi, môžeš podporiť tým, že sa staneš členom klubu Refresher+. Všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Zubári pred umelými zubmi varujú

Trend umelých zubov evidujú aj mnohí stomatológovia, ktorí však pred zákrokom otvorene varujú. Podľa stomatologického chirurga Marcela Rizniča totiž brúsenie zubov, ku ktorému pri nasadzovaní umelého chrupu dochádza, nie je vhodné pre každého pacienta. 

Chrup youtubera Freescoota pred zákrokom a po ňom. Umelé zuby si dal urobiť v Turecku. Prezradil nám, koľko ho to stálo, čo ho k tomu motivovalo, ale aj to, ako sa pozerá na kritiku lekárov.
Chrup youtubera Freescoota pred zákrokom a po ňom. Umelé zuby si dal urobiť v Turecku. Prezradil nám, koľko ho to stálo, čo ho k tomu motivovalo, ale aj to, ako sa pozerá na kritiku lekárov. Zdroj: Instagram/@freescoot

„Medzi nepriaznivé stavy, keď aplikácia zubných faziet nie je možná, patria pacienti s tzv. parafunkčnými návykmi, ako je bruxizmus (škrípanie zubami, pozn. red.), nesprávny zhryz, väčšinou hrana na hranu a, samozrejme, zlá a nevyhovujúca ústna hygiena. Taktiež sa to neodporúča u pacientov so slabou sklovinou,“ vysvetľuje Riznič.

Odporúčané
Týždne módy priniesli skvelú obuv: hotelové papuče Miu Miu, športové mokasíny New Balance či timberlandy od Pharrella    Týždne módy priniesli skvelú obuv: hotelové papuče Miu Miu, športové mokasíny New Balance či timberlandy od Pharrella 17. marca 2024, 15:30

Dentálna hygienička Nela Kozojedová upozorňuje, že je veľký rozdiel medzi estetickými fazetami a korunkami. Zatiaľ čo fazeta je náhrada prednej a hryzacej plôšky zuba, brúsi sa pri nej iba tenká vrstva skloviny z vonkajšej strany zuba a vyrába sa zo sklenej keramiky alebo z kompozitnej živice, korunka vyžaduje obrúsenie zuba z 360°. „Vyrába sa zo zliatiny kovov, z keramiky alebo z plastu,“ tvrdí Kozojedová.

Rozdiel medzi zubnými korunkami (vľavo) a fazetami (vpravo).
Rozdiel medzi zubnými korunkami (vľavo) a fazetami (vpravo). Zdroj: Eastport Dental

Ktorí známi Slováci a Česi si dali urobiť umelé zuby a koľko ich to stálo?

Boom umelých zubov medzi influencermi začal narastať úmerne so vznikom nových kliník v Česku a na Slovensku, ktoré tieto služby ponúkajú. Medzi známe osobnosti, ktoré si v nedávnej minulosti dali takto vylepšiť chrup, patria napríklad raper Frayer Flexking, youtuberi Freescoot a Datel, tiktoker Honza Michálek či kulturista Andrej Mozoláni.

Slovenský raper Frayer Flexking s umelými zubami.
Slovenský raper Frayer Flexking s umelými zubami. Zdroj: Instagram/@frayer_flexking

V minulosti si dali urobiť umelé zuby aj MMA zápasník Attila Végh, influencer René Rendy či raper Sergei Barracuda. Niektorí z nich Refresheru prezradili, koľko ich táto estetická procedúra stála. Najviac do nového úsmevu zainvestoval Flexking.

Domov
Zdieľať
Diskusia