Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2020, 17:31
Čas čítania 3:55
Matej Krajčovič

Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie?

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Prehľad presných pravidiel a odpovedí na základné praktické otázky.

Na Slovensku začne od soboty 24. októbra 2020 platiť zákaz vychadzania v súvislosti s prudko sa zhoršujúcou situáciou okolo koronavírusu. 

Pravidlá sú pomerne rozsiahle a zložité, čo teda presne môžeš robiť a za čo už hrozia pokuty? Pokúsili sme sa zostaviť čo najpraktickejší zoznam. 

Čo znamená zákaz vychádzania od najbližšej soboty (okrem Oravy a Bardejova)

V zásade platí, že nesmieš ísť z domu vôbec nikam - od toho názov zákaz vychádzania. Samozrejme, platia výnimky nevyhnutné pre bežný život. Uvažuj ale skôr o tom, čo robiť môžeš, ako o tom, čo sa zakazuje. 

  • úplne bez obmedzení sa môžeš správať len hlboko v noci, v čase od 1.00 do 5.00 ráno, kedy zákaz vychádzania neplatí. Samozrejme, v tomto čase nie je vlastne nič otvorené, a tak mobilita obyvateľstva zostane na minime. Teoreticky je ale najvhodnejšie a najviac v súlade s nariadeniami tento čas využiť napríklad na cestovanie z trvalého do prechodného bydliska a podobne. 
  • môžeš ísť na test. To, pochopiteľne, platí pre plošné testovanie, ktoré by, ak sa nič nezmení, malo vo zvyšku krajiny prebiehať od piatka (29. 10. do nedele 1. 11.). Môžeš ísť ale aj na súkromný test, ktorý si sám zaplatíš, ak nedôveruješ štátnemu antigénovému alebo sa bojíš, že sa medzi desiatkami a stovkami ľudí nakazíš. Ísť na štátny alebo vlastný test je dôležité, bude to totiž tvoja priepustka z lockdownu pre ďalšie týždňe. 
  • môžeš ísť do zamestnania. Podľa všetkého aj v prípade, že je v susednom kraji či okrese. Nie je známe, že by si mal potrebovať akékoľvek potvrdenia. 
  • možeš ísť k lekárovi v prípade nutnosti bežných úkonov alebo akútneho zhoršenia stavu (v súvislosti s COVID-19, ale aj kvôli iným chorobám).
  • možeš sa postarať o blízku osobu. Nakúpiť rodičom, kamošom, susedke atď. Minimalizuj však nevyhnutný kontakt a nákupy radšej nechaj pred dverami. Postarať sa môžeš aj o hospodárske zvieratá.
  • môžeš ísť na pohreb. Svadby sa konať nebudú. 
  • možeš venčiť psa alebo mačku (ak z nejakého dôvodu nepoužíva záchod v byte). Ale len 100 metrov od bydliska

Môžeš ísť z Bratislavy do Košíc?

Veľa otázok smeruje aj na ľudí, ktorí sa zdržiavajú inde, než hlási ich adresa v občianskom preukaze. Tí by sa mali presúvať len do nedele 25. 10. 

Vie sa ale, že ak máš trvalé bydlisko napríklad v Košiciach a bývaš v Bratislave, polícia by ti pri nákupoch v Bratislave nemala robiť problémy. Podľa ministra vnútra nebude treba ukazovať žiadne papiere ani nájomné zmluvy. Policajti majú byť chápaví a nápomocní. 

Bude sa dať nakupovať? Je treba sa zásobiť?

Možeš ísť na nákup do potravín, do lekárne, do drogérie, na poštu, do banky, do autoservisu alebo natankovať do auta. Musí ísť o najbližší obchod alebo pobočky. Samozrejme, nie je jasné, ako policajt overí, či ideš na nákup a či ku kamošovi. Zdravý úsudok však hovorí, že by si mal nakupovať v rozumných lokalitách a zbytočné návštevy nerobiť. 

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

Zatvárajú sa ďalšie obchody?
Chaosom je výrok ministra hospodárstva o tom, že sa žiadne prevádzky navyše oproti doterajšiemu stavu nezatvárajú. Áno, teoreticky zostávajú otvorené, keďže do nich môžu prísť zamestnaci ako do každej inej práce.

Ľuďom však tieto „otvorené“ kaviarne, reštaurácie, a ochody s oblečením či holičstvá zákaz vychádzania zakazuje navštevovať. Reštaurácie však budú môcť naďalej ponúkať donášky. Kuriéri môžu pracovať, takže teoreticky môžu fugovať aj e-shopy. 

Ako sú na tom školy?

Deti môžu chodiť do škôlky a na prvý stupeň základnej školy. Rodina ich môže doprevádzať. Od 5. ročníka vyššie sa do školy nechodí, pre týchto žiakov je všetko nateraz zatvorené.

Môžeš sa ísť len tak prejsť?Možeš chodiť aj do prírody. Nesmieš však opustiť svoj okres, a rekreovať sa musíš mimo zastavaných území obce alebo mesta. Teda nie parky, ale blízky les áno. Samozrejme, pravdepodobne musíš cez bežné ulice prechádzať peši alebo autom. 

Športovanie nariadenie vlády nijako neupravuje. Predpokladá sa, že beh alebo jazda na bicykli spadá pod prechádzku v prírode, ak je mimo zastavaného územia. 

Mal by si sa zúčastniť plošného testovania?Predpokladá sa, že následne, po 30. 10. a neskôr, by si mal ísť na celoslovenské plošné testovanie alebo súkromný test, inak stratíš väčšinu z vyššie spomenutých výhod a bez negatívneho výsledku sa nedostaneš ani do práce. Nejsť sa testovať vôbec sa aktuálne odporúča len seniorom a chorým, ktorí sa tak či tak izolujú už dlhšie. Priepustka však nesmie byť staršia ako 30.10.

Na testy nemusia ísť osoby, ktoré COVID-19 prekonali v predchádzajúcich 90 dňoch. Tie sa považujú za imúnne a neschoné koronavírus ďalej šíriť. 

Odporúčané
Matovič: Ak do troch týždňov neklesne počet prípadov, Slovensko čaká úplný lockdown Matovič: Ak do troch týždňov neklesne počet prípadov, Slovensko čaká úplný lockdown 23. októbra 2020, 13:39

Môžeš ísť k holičovi, na masáž, do fitka alebo do záhradkárstva?

Nie. Tieto prevádzky nie sú ani potraviny, ani lekáreň, ani čerpacia stanica. Nie sú medzi výnimkami, takže do nich počas zákazu ísť nemôžeš. Teoreticky by však niektoré prevádzky mohli fungovať medzi 1:00 až 5:00 v noci, kedy zákaz vychádzania neplatí... 

Ide pravdepodobne o nepovšimnutú dieru v nariadeniach. 

Môžeš si ísť do otvorenej reštaurácie pre zabalené jedlo so sebou?

Nie, z rovnakého dôvodu ako vyššie. Niektoré však zrejme budú variť pre donáškové služby ako Bolt či Wolt. 

Môžeš ísť behať okolo svojho bytu, alebo na hrádzu?

Okolo bytu nie, nie je to extravilán obce. Na hrádzu mimo zastavaných území áno, ak je v rovnakom okrese. Nie je jasné, či môžeš využiť na presun MHD.

Hrozia za porušenie pokuty? 

Áno, teoreticky až do 1 659 eur. Matovič sa nechal počuť, že budú menšie, ale stále rádovo v stovkách eur, aby „zaboleli“. 

Dostaneš pokutu, ak pôjdeš z Košíc (kde máš trvalé bydlisko) do Bratislavy, kde máš prechodné (alebo naopak)?

Mal by si sa takto presúvať len do nedele 25.10. Dovtedy platí výnimka na dojazd do bydliska. Po tomto dátume by si sa mal presúvať len medzi bydliskom a prácou, pričom môže ísť o trvalý alebo aj prechodný pobyt. 

Odporúčané
KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? 26. februára 2024, 17:00

Tento bod však nie je jasný. Predpokladá sa, že polícia bude benevolentná pri presunoch napr. Trnava - Bratislava, extrémne vzdialenosti môžu byť problematické. 

Pre Oravu a Bardejov prísnejšie

V týchto lokalitách sa testuje už teraz, obyvatelia zatiaľ môžu chodiť len do najbližších potravín, do lekárne, k lekárovi, na pohreby a venčiť zvieratá 100 m od domu, prípadne sa starať o blízkych a hospodárske zvieratá. 

Do práce sa miestni bez testu od pondelka už nedostanú, rovnako ako na výlet do prírody. Aspoň nie v časoch od 5:00 do 1:00, kedy platí výnimočný stav. 

Domov
Zdieľať
Diskusia