Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2020, 9:26
Čas čítania 2:29
Tímea Krauszová

Ak si vieš zabezpečiť 10-dňovú karanténu, testovať sa nemusíš. Ministerstvo obrany prezradilo detaily o celoplošnom testovaní

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počet nezodpovedaných otázok je o niečo menší.

Aktualizované 21.10.2020 o 10:37 o informácie k celoplošnému testovaniu zo strany Ministerstva obrany SR

Minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko dnes informovali prezidentku Zuzanu Čaputovú o detailoch celoplošného testovania. Doplnili tak základný plán, ktorý zverejnil rezort obrany predvčerom. Všetky informácie nájdeš aj na webstránke Ministerstva obrany.

Odporúčané
Takto by malo prebiehať celoplošné testovanie: Ministerstvo obrany zverejnilo základný plán Takto by malo prebiehať celoplošné testovanie: Ministerstvo obrany zverejnilo základný plán 19. októbra 2020, 19:34

Hľadajú sa pomocníci, dostanú aj odmenu ako pri voľbách

Aktuálnou výzvou je zabezpečenie dostatočného civilného personálu, či už zdravotníckych alebo pomocných administratívnych pracovníkov. Ak chceš pomôcť pri testovaní, môžeš sa registrovať prostredníctvom online formulára.

Vláda bude musieť upraviť zákony, ktoré dnes obmedzujú možnosti pomoci zo strany zdravotníkov. Hľadajú sa však aj civilisti, ktorí sa budú môcť prihlásiť na pripravovanom webe ministerstva obrany. Okrem dobrého pocitu ťa môže k pomoci motivovať aj rovnaká odmena ako pri účasti vo volebných komisiách, teda vo výške 50 € za jeden odpracovaný deň na dohodu.

Kam pôjdeme na test a kde môžeme absolvovať karanténu

Hlavná časť testovania by sa mala uskutočniť v dňoch od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Na test môžeš ísť na najbližšie odberové miesto, nemusíš sa teda riadiť trvalým alebo prechodným pobytom, môžeš ísť kedykoľvek v čase 08:00 - 12:00 h a 13:00 - 20:00. Testovanie je, samozrejme, bezplatné. Je tiež dobrovoľné a zúčastniť sa ho môžu všetci vo veku nad 10 rokov. Slovákom zo zahraničia sa však neodporúča kvôli testom vracať domov, tak či onak pre ne patria aktuálne obmedzenia na hraniciach.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Testovať sa bude v priebehu dvoch víkendov. Ministerstvo odporúča absolvovať obe testovania. Medzi testovaniami – rovnako ako teraz – odporúčajú eliminovať stretávania na nevyhnutné minimum a dodržiavať schválené epidemiologické opatrenia.

Ak budeš mať pozitívny výsledok, mal by si čo najskôr odísť na miesto, kde stráviš 10 dní v domácej karanténe. Môže to byť kdekoľvek, nemusí to byť v mieste trvalého pobytu. V prípade, že bývaš s viacerými ľuďmi v spoločnej domácnosti, budeš mať k dispozícii niekoľko ubytovacích zariadení, kde môžeš stráviť karanténu.

Ak už po desiatich dňoch nebudeš mať príznaky, karanténa sa pre teba skončila. Vláda chce robiť aj kontroly, no o tých zatiaľ rezort obrany neinformoval. Podrobnosti by sme sa mali dozvedieť v najbližších dňoch.

Priebežné informácie o naplnených kapacitách chce ministerstvo obrany zdieľať napríklad prostredníctvom miestnych rozhlasov. Najväčšie riziko z hľadiska kapacity predstavuje Bratislava. Rezort tiež konkretizoval, že k medicínskym údajom bude mať prístup len medicínsky zdravotnícky personál, dáta sa budú zhromažďovať  a spracovávať v Národnom centre zdravotníckych informácií.

Ako prebiehajú testy

Ak to bude možné, testovať sa bude vo vonkajšom prostredí, na poriadok v každej miestnosti bude dohliadať jeden vojak a jeden policajt. Všetci pracovníci budú vopred otestovaní.

Odporúčané
Nakupujeme s hygieničkou počas pandémie: rozmysli si, kedy ideš nakúpiť, čo ideš nakúpiť, a na pitie z plechovky zabudni Nakupujeme s hygieničkou počas pandémie: rozmysli si, kedy ideš nakúpiť, čo ideš nakúpiť, a na pitie z plechovky zabudni 9. novembra 2021, 9:30

Pri vstupe do odberného miesta nezabudni na dezinfekciu. Pred samotným testom sa musíš preukázať občianskym preukazom a kartičkou poistenca, vypíšeš registračný formulár a dostaneš pridelené číslo a vreckovku. Musíš si vyfúkať nos a až potom ti zdravotník urobí test.

Na výsledok počkáš v izolovanej a dezinfikovanej miestnosti. Podľa prideleného čísla si ťa zdravotník zavolá, až bude mať výsledky a odovzdá ti ich v zatvorenej obálke spolu s inštrukciami, čo robiť v prípade pozitívneho či negatívneho výsledku.

Ministerstvo zdôrazňuje, že odporúča ísť na obe testovania.

Výnimky pre testovanie

Výnimku z plošného testovania predstavujú napríklad klienti v domovoch pre seniorov či pacienti v nemocniciach (obe skupiny pretestujú spolu s personálom priamo v zariadeniach). Okrem toho sa testovať nemusia ani pacienti s diagnózami, u ktorých by nebolo objektívne a rozumné vyžadovať absolvovanie testu z rôznych medicínskych dôvodov.

Na plošné testovanie by nemali ísť seniori vo veku nad 65 rokov a ani imobilní ľudia. Tieto skupiny sú väčšinu tohto roka aj tak doma a nepredstavujú riziko z pohľadu šírenia nákazy. 

Na testovanie ísť nemusíš, ak si dokážeš zabezpečiť 10-dňovú karanténu. Testovanie je naďalej označované ako dobrovoľné. Zatiaľ však nie je isté, či ľudom, ktorí sa testovať nepôjdu a nedodržia karanténu, hrozí pokuta až do výšky 1659 €.

Aktuálne epidemiologické opatrenia ostanú platné aj naďalej, nezabúdaj teda na zlaté pravidlo o rúškach, dezinfekcii a odstupe.

Domov
Zdieľať
Diskusia