Hygienické návyky sú dôležité vždy, obzvlášť keď zúri koronavírus.
Určite to poznáš. Vkročíš do obchodu a s chuťou si ideš nabrať čerstvé rožky, keď vtom vidíš, ako sa pri pulte medzi voľnopredajným pečivom hrabe ďalší zákazník svojimi holými (a pravdepodobne aj špinavými) rukami. Čo môžeš v takomto prípade spraviť a čo najhoršie by sa ti stalo, ak by si si kúpil a skonzumoval „obchytané“ pečivo? To, aké vírusové nástrahy počas nakupovania na teba číhajú v obchodoch, čoho by si sa mal vyvarovať a ako sa chrániť, nám prezradila regionálna hygienička okresu Komárno Denisa Masárová.
Hoci sa počas pandémie niektoré hygienické návyky ešte sprísnili, existujú nepísané pravidlá, ktorými by si sa mal riadiť pri nakupovaní vždy, bez ohľadu na koronavírus. Ak ich budeš dodržiavať, môžeš sa vyhnúť nepríjemným črevným virózam či napríklad salmonelóze.
- Ktorý čas je ideálny na nakupovanie.
- Čo môžeš podniknúť, ak uvidíš niekoho, ako chytá pečivo holými rukami.
- Pri manipulácii s akými potravinami by si mal byť obzvlášť pozorný.
- Aké typy vírusov rieši hygienička najčastejšie.
- Nakoľko ohrozujú ľudia bez rúška v obchode seba a nakoľko ostatných zákazníkov.
- Ako zmenila pandémia hygienické návyky ľudí.
Vyhýbaj sa „plnkám“
Ešte predtým, ako sa rozhodneš ísť do obchodu, zváž, či je naozaj potrebné ho aj fyzicky navštíviť. Podľa slov hygieničky ľudia počas pandémie začali vo väčšej miere využívať rôzne donáškové služby potravín či internetové e-shopy, ktoré im produkty doručia priamo domov.
Hoci ide o najbezpečnejší spôsob, niekedy je človek nútený predsa len sa vybrať do kamenej predajne. V takom prípade by však mal klásť dôraz na to, aby využil čas, keď sa tam nachádza menej zákazníkov. „Keď niekto chodí do predajne pravidelne, už zhruba vie, v akom čase tam býva najviac ľudí, a vie sa mu vyhnúť. Nakúpiť pôjde napríklad ráno,“ spresnila Denisa Masárová. Keď sa už vyberieš do predajne, zober si so sebou nákupný zoznam, aby si sa v nej zdržal čo najkratší čas.
Vchádzame do predajne
Podľa aktuálne platných pandemických opatrení sa v predajniach pravidelne dezinfikujú všetky dotykové plochy. Denisa Masárová nám prezradila, že hoci nie je určený interval, koľkokrát denne to majú robiť, podľa jej skúseností niektoré menšie prevádzky dezinfikujú dokonca po každom jednom zákazníkovi.
„Prevádzky upozorňujeme, aby každý dezinfekčný prostriedok používali v správnej koncentrácii a v správnom expozičnom čase. Odporúčame používať prostriedky s virucídnym účinkom a občas ich aj obmieňať, aby sa nestalo, že mikroorganizmy budú voči jednému, stále používanému prostriedku už rezistentné,“ dodala hygienička s tým, že medzi najrizikovejšie miesta, ktoré treba dezinfikovať, patria najmä kľučky dverí, nákupné vozíky, predajné pulty či rôzne vitríny. „Personál každej prevádzky si pozná svoje dotykové miesta, vie, čo zákazníci chytajú rukami, a tomu aj venuje intenzívnejšiu pozornosť.“
Hoci sa hygienička počas kontrol vo svojom okrese nikdy nestretla s tým, že by nejaká prevádzka zanedbávala dezinfekciu, aj tak odporúča, aby si už do predajne vstupoval s rukavicami alebo vydezinfikovanými rukami a tak si aj zobral nákupný vozík či košík. „Dezinfekcia sa drží na vozíku len dovtedy, kým sa ho niekto nedotkne, potom už nie. Preto by sme mali brať aj na toto ohľad a chytať ho len čistými rukami.“ Samozrejme, okrem vydezinfikovaných rúk vstupujeme do predajne s dôkladne prekrytými dýchacími cestami. Pozor by sme mali dávať aj na oči a sliznice, počas celého nákupu sa nedotýkať tváre a nepretierať si oči, až kým nebudeme mať ruky vydezinfikované alebo dôkladne umyté.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Čo môžeš podniknúť, ak uvidíš niekoho, ako chytá pečivo holými rukami.
- Pri manipulácii s akými potravinami by si mal byť obzvlášť pozorný.
- Čo je dôležité urobiť pred konzumáciou ovocia a zeleniny z obchodných reťazcov.
- Aké typy vírusov rieši hygienička najčastejšie.
- Nakoľko ohrozujú ľudia bez rúška v obchode seba a nakoľko ostatných zákazníkov.
- Ako zmenila pandémia hygienické návyky ľudí.