Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2020, 7:34
Čas čítania 1:00
Tímea Krauszová

O 10-dňovej karanténe pre ľudí, ktorí sa nedajú otestovať, ešte vláda nerozhodla. Na hraniciach nás možno čaká 60 dní testovania

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Podľa ministra obrany pomôže pri vytváraní opatrení aj pilotné testovanie, ktoré nás čaká už najbližší víkend.

Povinná domáca karanténa pre všetkých, ktorí sa nedajú otestovať, inak im hrozí mastná pokuta vo výške 1659 €. Takto sa na utorkovej tlačovke vyjadril premiér Igor Matovič s tým, že sa na tom už dohodla koaličná rada.

Otázka desaťdňovej karantény je však podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ešte len predmetom diskusie. „Chceme to urobiť tak, aby rozhodnutia boli v súlade s platnou legislatívou,“ povedal. O opatreniach v súvislosti s testovaním sa zrejme bude rokovať aj na dnešnom zasadnutí vlády.

Odporúčané
Ak sa nepreukážete negatívnym testom, pôjdete do karantény, hovorí Igor Matovič Ak sa nepreukážete negatívnym testom, pôjdete do karantény, hovorí Igor Matovič 20. októbra 2020, 11:52

Karanténa zatiaľ nie je istá, záleží od výsledku pilotného testovania

„Budeme hľadať také riešenie, aby bolo v súlade s ústavou a bude dostatočne motivujúce pre ľudí,“ povedal podľa Denníka N Jaroslav Naď. Podľa ministra veľa napovie o možných opatreniach nadchádzajúce pilotné testovanie na Orave a v Bardejove, ktoré sa uskutoční už tento víkend. Minister verí, že Slováci sa k plošnému testovaniu postavia zodpovedne a budú ho vnímať ako potrebný krok pre zvládnutie pandémie.

Zároveň však dodal, že ani po plošnom otestovaní sa opatrenia proti šíreniu koronavírusu nezrušia. Testovanie by nám však mohlo poskytnúť analytickú výpoveď o stave pandémie na Slovensku.

Po plošnom opatrení nás zrejme čakajú aj obmedzenia na hraniciach. „Bolo by nerozumné, aby sme tu pretestovali celý národ, a potom nechali cez hranice voľne prechádzať ľudí, ktorí môžu byť infikovaní,“ ozrejmil minister obrany.

Zodpovednosť za režim na hraniciach a 61 priechodoch má minister vnútra, ktorý má teraz plné ruky práce s organizáciou celoplošného testovania. Podľa Denníka N by sa však na hraniciach malo testovať až dva mesiace, nevyhnú sa tomu ani pendleri a cudzinci, ktorých by čakal antigénový test raz za dva týždne.

Domov
Zdieľať
Diskusia