Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2020, 14:28
Čas čítania 4:36
Miriam Rumanková

Čo je to toxická pozitivita a prečo ti môže do života priniesť trápenie

Čo je to toxická pozitivita a prečo ti môže do života priniesť trápenie
Zdroj: Unsplash/Kari Shea
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niektoré štúdie poukazujú na to, že toxicky pozitívni ľudia sú v niektorých prípadoch menej úspešní, viac sebeckí a dokonca ľahkovážnejší.

Byť skvele naladený a živiť v sebe pozitívne myšlienky ti dokáže pomôcť v rôznych životných situáciách. S týmito názormi sa stretávame všade, či na sociálnych sieťach, v článkoch obľúbených magazínov alebo od známych. Určite s tým máš už nejakú skúsenosť. Spôsob života „good vibes only“ však nie je taký ohromujúci, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Vraví sa, že sme zmesou piatich ľudí, s ktorými sa najčastejšie stretávame a preto je viac ako fajn mať vo svojom okolí vždy pozitívne naladenú osobu, ktorá nás dokáže dobiť energiou a podporiť milými slovami, ktoré majú silu zjemniť naše problémy.  Na druhej strane, kedy je už aj toho pozitívneho veľa? Je to vôbec možné? Áno je. V tomto článku sa dočítaš to čo je to toxická pozitivita.

Neuropsychológ Robert Krause hovorí, že je pozitívny pohľad na svet v mnohých situáciách výhodný, ale nie vždy: „Ak však jednotlivec stráca objektivitu v prežívaní, ktorá sa môže prejaviť napríklad zľahčovaním život ohrozujúcich vecí, tak v tom prípade môžeme uvažovať nad tým, že tento typ vnímania možno jednotlivcovi krátkodobo pomáha, ale v dlhodobej perspektíve ho/ju ohrozuje.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je to toxická pozitivita
  • Ako rozpoznáš to, či si toxicky pozitívny
  • Ako sa naučiť opisovať svoje pocity
  • Kedy máš byť negatívny
  • Aké frázy najčastejšie používajú toxicky pozitívni ľudia
Odporúčané
Dopamínový detox: Technika zo Sillicon Valley, ktorá pobúrila odborníkov Dopamínový detox: Technika zo Sillicon Valley, ktorá pobúrila odborníkov 30. septembra 2020, 9:48

Toxická pozitivita

Toxická pozitivita by sa dala charakterizovať ako pozitívny pocit alebo myšlienka v situácii, kedy to reálne nie je pravda. Nastať môže v prípade, ak sa ti stalo v živote niečo negatívne a aj tak ti tvoje okolie alebo tvoje vlastné ja hovorí „To bude dobré, nič sa nedeje“.

Niektoré štúdie poukazujú nato, že toxicky pozitívni ľudia sú v niektorých prípadoch menej úspešní, viac sebeckí a dokonca ľahkovážnejší. Dôležitá otázka je to, ako zistíš, či si ty alebo niekto v tvojom okolí toxicky pozitívny. Jednotlivec by si mal v prvom rade uvedomiť, že mu jeho štýl akým myslí ubližuje, alebo nepozná inú rovinu myslenia.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Láskavá feministka (@somfeministka) on

Počul si už o pozitivite, ktorá je toxická? Do života ti môže priniesť trápenie a depresiu
Zdroj: Instagram/somfeministka

Je však možné aj to, že ty sám si to nedokážeš všimnúť a vníma to len tvoje okolie. „Ak štýl myslenia jednotlivca popiera objektívne faktické skúsenosti, tak je jeho/jej spôsob uvažovania skreslený natoľko, že si svoju iracionalitu ani neuvedomuje a môže mať náznaky toxicity a to najmä v prípadoch, ak bude jednotlivec popierať a vyhýbať sa negatívnym emóciám a nahradzovať ich iba pozitívnymi,“  hovorí Robert Krause. 

Ako môžeš nájsť balans vo svojich pocitoch

Je prirodzené, že každý človek využíva akúsi paletu svojich emócii. Sú chvíle, v ktorých sa cítiš šťastný, spokojný, si sám so sebou vnútorne vyrovnaný, ale nastanú aj okamihy, kedy prežívaš smútok a nespokojnosť. Samozrejme sú dokonca chvíle, keď zažívaš všetko v jednom emočnom kokteily.

Podľa Roberta Krauseho je to znak toho, že psychicky zdravo funguješ: „Ak nás však emócie dostávajú pod kontrolu a my ich spod našej kontroly strácame, tak by si to malo začať vyžadovať našu vedomú kontrolu. Za vznikom emócií sú skryté naše potreby a preto by sa ľudia nemali centrovať čisto iba na emócie, ale aj na to k čomu ich emócie pozývajú.“ Je teda potrebné, aby si vedel, či je tvoja potreba pri danej emócii naplnená.

Čím viac sa budeš vyhýbať svojim negatívnym myšlienkam, tým viac bude rásť tvoja tendencia ignorovať negativitu. Nie sme však iba šťastní ľudia. Občas je nám smutno, sme nahnevaný alebo trpíme úzkosťou.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90040 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Základné frázy, ktoré používajú toxicky pozitívni ľudia
  • Zistíš, či si toxicky pozitívny
  • V ktorej situácii by si mal byť negatívny
  • Čo vyvoláva potláčanie negatívnych emócií
Domov
Zdieľať
Diskusia