Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2020, 9:48
Čas čítania 5:33
Jana Mikysová

Dopamínový detox: Technika zo Sillicon Valley, ktorá pobúrila odborníkov

Dopamínový detox: Technika zo Sillicon Valley, ktorá pobúrila odborníkov
Zdroj: Rami Al-zayat, Unsplash
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Psychológmi odsúdený a ľuďmi milovaný. Kedy má naozaj zmysel?

Dopamín je označovaný ako hormón zodpovedný za naše závislosti. Vďaka jeho prítomnosti v mozgu sa stali sociálne siete úspešné, radi sa oddávame nezdravému jedlu, alebo sledujeme porno. Ak s týmto hormónom zaobchádzame neefektívne, stávame sa rýchlo závislí a trávime čas neefektívne. Ako odpoveď na tento problém ľudia začali využívať dopamínový detox. Čo to je a aký má význam si bližšie povieme v článku. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je dopamín a prečo je tento hormón zodpovedný za to, že sme závislí na sociálnych sieťach 
  • Ako nás tento hormón dokáže ovplyvniť  
  • Či dopamínový detox funguje a prečo ho v Sillicon Valley robia zle 
  • Ako robiť dopamínový detox správne
  • Dôvody, prečo by si mal dopamínový detox vyskúšať aj ty

Ako dopamín funguje? 

Dopamín je hormón, alebo tiež neurotransmiter, zúčastňuje sa na procesoch motivácie a odmeňovania a má dôležitú úlohu pri regulácii motorických funkcii. V mozgu sa uvoľňuje počas konzumácie dobrého jedla, počas sexu, po splnení nejakej úlohy, alebo po fyzickom cvičení. 

Dopamín sa uvoľňuje počas príjemných aktivít, čo má za dôsledok, že vytvára slučky, ktoré sú naviazané na odmeny. Odmenou môže byť sledovanie sociálnych sietí, porna alebo jedenie sladkostí. Mozog si túto aktivitu zapamätá ako príjemnú a bude ju chcieť opakovať.

 

Dopamínový detox: Technika zo Sillicon Valley, ktorá pobúrila odborníkov
Zdroj: Josh Riemer, Unsplash

Možno ti napadne otázka, prečo sa potom nestávame závislí na cvičení alebo čítaní, ak je to tiež príjemná aktivita? Aj pri takýchto aktivitách sa dopamín uvoľňuje, no v menších množstvách ako pri úlohách, ktoré sú pre nás jednoduché. Preto často radšej siahneme po mobile a skrolujeme sociálne siete namiesto toho, aby sme vzali do rúk knihu a čítali si.  

Odporúčané
Ako sa mozog stáva otrokom drog a prečo závislosť nie je otázkou slabej vôle Ako sa mozog stáva otrokom drog a prečo závislosť nie je otázkou slabej vôle 23. júna 2020, 9:15
„Dopamín je významná chemická látka, ktorá ovplyvňuje mnohé centrá v ľudskom mozgu, ktoré v prípade jeho nedostatku nedokážu efektívne fungovať. Vo všeobecnosti sa vylučuje pri aktivitách, ktoré sú pre jednotlivca fyziologickými potrebami, ako napríklad pri jedle, sexuálnom uspokojení, ale aj vďaka menším aminokyselinám ako napr. L-tryptofan, sa pri fyzickej aktivite vylučuje vo väčšom množstve. Treba však myslieť na to, že dopamín sa vylučuje aj pri nezdravých formách životného štýlu, a preto môže byť síce krátkodobé uspokojenie pre jednotlivca zaujímavé, ale v dlhodobej perspektíve mu tento typ správania prinesie nežiadúce elementy do jeho života,“ objasňuje neuropsychológ Robert Krause.

Extrémny dopamínový detox zo Sillicon Valley

Dopamínový detox, alebo tiež dopamine fasting prišiel ako jeden z trendov, ktorý sa objavil medzi zamestnancami v Sillicon Valley. Tento spôsob detoxu je natoľko extrémny, že sa stal psychológmi, neurobiológmi a odborníkmi kritizovaný. 

Ľudia robili detox vo veľmi extrémnej forme, keď sa rozhodli na určitý čas vôbec nejesť, čo najmenej komunikovať s ľuďmi či dokonca minimalizovať očný kontakt. Samozrejme, súčasťou bolo aj obmedzenie sociálnych sietí, sexu, cvičenia, skrátka všetkých aktivít, ktoré by im spôsobili potešenie.

Extrémny spôsob detoxu z viacerých dôvodov odborníci kritizujú. Pôst totiž nie je podložený vedeckými poznatkami. Druhým dôvodom pre spochybnenie dopamínového detoxu je fakt, že si nemôžeme dať pôst od látky, ktorá je prirodzenou súčasťou chemických procesov v našom mozgu.

Zatiaľ čo hladina dopamínu rastie počas aktivít, keď je očakávaná odmena či príjemný stimul, v momente, keď máme od týchto aktivít pôst, hladina dopamínu nebude prudko klesať. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88980 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo psychológovia, neurobiológovia a odborníci kritizujú takúto formu detoxu 
  • Aké nepriaznivé účinky môže mať dopamínový detox  
  • Čo si o tomto detoxe myslí neuropsychológ Robert Krause
  • Prečo by sme nemali robiť dopamínový detox 
  • Aká jeho forma je pre nás ideálna a správna
Domov
Zdieľať
Diskusia