Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. októbra 2020, 20:11
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

Veľká koralová bariéra umiera. Za posledných 25 rokov zahynula polovica vzácnych koralov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Môžu sa koraly ešte obnoviť?

Za posledných 25 rokov odumrela približne polovica koralov vo Veľkej koralovej bariére, informuje New York Times s odkazom na štúdiu uvedenú v časopise Proceeding of the Royal Society. Za úbytkom koralov vedci vidia klimatické zmeny. 

Koraly sú okrem iného zákutím pre viaceré morské živočíchy, ktoré sú ich stratou značne ovplyvnené. Svetové vlády sa teraz musia zamerať na zníženie teploty na hodnoty určené v parížskej klimatickej dohode, inak dôjde k ďalšiemu odumieraniu, upozorňujú odborníci. Autori novej štúdie zdôrazňujú, že musíme čo najskôr výrazne znížiť emisie skleníkových plynov.

Odporúčané
Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov 7. augusta 2020, 8:59

Veľká koralová bariéra je dlhá približne 2 300 kilometrov a vytvára životné prostredie pre 300 až 400 koralov a množstvo morských živočíchov. Podľa Fox News koralová bariéra tvorí tiež nemalú časť austrálskej ekonomiky – v oblasti pracovného ruchu zamestnáva asi 64 000 pracovníkov a do štátnej kasy sa vďaka nej dostanú ročne štyri miliardy dolárov.

Odborník na ekológiu profesor Deron Burkepile dáva ľuďom nádej s tvrdením, že koralové útesy sú neuveriteľne odolné a dokážu sa zotavovať. Podľa jeho názoru im teda môžeme pomôcť hlavne tým, že ich prestaneme sústavne poškodzovať.

Odumieranie koralov a ďalšie ľuďmi zavinené ničenie ekosystémov vo svojom novom dokumente A Life on Our Planet nedávno rozobral aj prírodovedec David Attenborough. Ten ľudstvo upozorňuje, že naše činy môžu viesť až k vymretiu veľkej časti ľudstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia