Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2020 o 9:23
Čas čítania 0:34
Adam Novosad

Na displeji mobilu či bankovkách prežije koronavírus takmer 1 mesiac, zistila nová štúdia. Nákazu z povrchov však neregistrujeme

NEWS
Uložiť Uložené

Vírus je odolnejší, ako si vedci mysleli.

Vedci z Austrálskeho centra pre prevenciu chorôb (ACDP) skúmali, ako koronavírus reaguje na hladkých povrchoch. Jeho prítomnosť analyzovali na bankovkách, nehrdzavejúcej oceli, displejoch smartfónov či displejoch bankomatov. Vo všetkých prípadoch ide o povrchy, s ktorými sa stretávame každodenne. Zistenia pritom nevyznievajú veľmi pozitívne, upozorňujú TV Noviny.

Na displeji mobilu či bankovkách prežije koronavírus takmer 1 mesiac, zistila nová štúdia. Nákazu z povrchov však neregistrujeme
Zdroj: Wikimedia Commons

Vírus na takýchto povrchoch dokáže prežiť až 28 dní. Výskum robili pri teplote okolo 20 stupňov Celzia a najmä v tme. Slnečné žiarenie koronavírus rýchlo likviduje, a tak chceli zistiť, ako dlho vírus prežije bez tohto vonkajšieho faktoru. 

Je však otázne, do akej miery zostáva vírus po toľkých dňoch aktívny a nebezpečný. V experimente zároveň zistili, že aj v tme v teplote nad 30 a 40 stupňov už vírus hynul oveľa rýchlejšie. „Mieru povrchového kontaktu a množstva vírusu potrebného na infekciu ešte treba určiť,“ konštatujú vedci v štúdii.

Odporúčané
V Česku hlásia nový nedeľňajší rekord. Za uplynulých 24 hodín pribudlo cez 3 000 pozitívnych pacientov. Zomrelo až 22 osôb V Česku hlásia nový nedeľňajší rekord. Za uplynulých 24 hodín pribudlo cez 3 000 pozitívnych pacientov. Zomrelo až 22 osôb 12. októbra 2020 o 7:42

Stopy koronavírusu pritom občas zostávajú prítomné aj v tele pacientov, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali a napriek tomu už nie sú infekční a nemôžu nikoho nakaziť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia