Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2020, 14:15
Čas čítania 1:26
Daniel Mikolášik

Voľby v Bielorusku boli sfalšované, tvrdí minister zahraničných vecí Korčok. Chce sankcionovať predstaviteľov režimu

NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO BIELORUSKO VOĽBY
Uložiť Uložené

Pracuje sa na sankciách voči predstaviteľom režimu Alexandra Lukašenka.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa na svojom aktuálnom videostretnutí zhodli, že začnú pracovať na presne cielených sankciách voči predstaviteľom režimu Alexandra Lukašenka v Bielorusku. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Zároveň avizuje, že v spolupráci s rezortom školstva umožnia na Slovensku študovať aj niektorým Bielorusom, ktorých v ostatných dňoch vyhodili zo škôl z politických dôvodov.
„Je jednota v tom, že voľby v Bielorusku neboli férové a demokratické a výsledky boli sfalšované,“ uviedol Korčok na margo atmosféry neformálneho rokovania ministrov.

Odporúčané
Minister zahraničných vecí Korčok: To, čo sa deje v Bielorusku, je absolútne neakceptovateľné Minister zahraničných vecí Korčok: To, čo sa deje v Bielorusku, je absolútne neakceptovateľné 13. augusta 2020, 17:34

Podľa neho trestá Lukašenkov režim Bielorusov za všetko, čo je základom demokracie.
Počas rokovania ministrov tlmočil za slovenskú stranu štyri základné body. V prvom rade je to výzva, aby súčasný vládny režim zastavil násilie a prepustil všetkých zadržaných.

Ďalej navrhuje ponechať otvorené komunikačné kanály voči bieloruskému režimu s tým, že jedinou témou na komunikáciu majú byť nové a demokratické voľby.

Voľby v Bielorusku boli sfalšované, tvrdí minister zahraničných vecí Korčok. Chce sankciovať predstaviteľov režimu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Tretím bodom sú spomínané sankcie, ktoré chcú mieriť na konkrétne osoby zodpovedné za manipuláciu volieb a represívne zásahy bezpečnostných zložiek po nich.
Posledným bodom tlmočeným zo strany rezortu diplomacie je udržiavanie veľmi silného dialógu a investícia do občianskej spoločnosti v Bielorusku.


Okrem toho Korčok informoval, že diskutoval s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) o tom, že sa pozrú na problematiku bieloruských študentov, ktorých v ostatnom čase vyhodili zo škôl z politických dôvodov. Korčok chce s Gröhlingom od pondelka (17. 8.) pracovať na tom, aby mohlo aspoň zopár bieloruských študentov v rámci symbolického gesta doštudovať na Slovensku.


Od vyhlásenia výsledkov volieb sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti nesúhlasia so zverejnenými výsledkami prezidentských volieb, podľa ktorých s veľkou prevahou zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

Ten na voľby nepustil žiadnych nezávislých pozorovateľov, zakázal predvolebné prieskumy, cez štátne médiá (iných je v krajine minimum) hrubo útočil na opozíciu, počas volieb aj po nich vypol internet a keď sa začali demonštrácie, povolal poriadkové sily, ktoré bezbreho mlátia protestujúcich. Policajti už zatkli tisíce ľudí a líderka opozície musela z krajiny po voľbách utiecť. Ako bonus Lukašenko povedal, že protesty sú riadené zo zahraničia, pričom spomenul aj Česko. Autokrat vládne v Bielorusku už od roku 1994. 

Domov
Zdieľať
Diskusia