Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. júla 2020, 21:23
Čas čítania 1:00
Matej Krajčovič

Spôsobujú počítačové hry agresivitu? Všetky výskumy sa v tomto smere prakticky zhodujú a hlásia rovnaký výsledok

TECH
Uložiť Uložené

Diskusie o vplyve počítačových hier na zdravie mladistvých sa vedú už dlhé roky.

O tom, či počítačové hry môžu spôsobovať agresivitu u detí, ktoré pred monitorom strávia niekoľko hodín denne, sa už roky vedú vášnivé debaty. Štúdia, ktorá prebiehala už od roku 2008, by na všetko konečne mohla dať odpoveď, informuje britský Guardian.

Tá zbierala dáta od 21-tisíc mladých ľudí po celom svete a jej autori navyše znovu analyzovali aj 28 predchádzajúcich výskumov na podobné témy. 

Prakticky všetky ukazujú, že spojitosť medzi hraním a agresivitou síce existuje, štatisticky je však takmer bezvýznamná a naozaj zanedbateľná.  Podľa autorov je pod hodnotou, ktorú by bolo možné označiť dokonca aj ako „malý význam“.

„Súčasný výskum teda nemôže podporiť hypotézu, že by násilné videohry mali významný dlhodobý vplyv na mladícku agresivitu,“ cituje denník zo štúdie. 

Odporúčané
Grafika videohier začína vyzerať čoraz realistickejšie. Detaily násilia a zabíjanie sú pre hráčov nepríjemné Grafika videohier začína vyzerať čoraz realistickejšie. Detaily násilia a zabíjanie sú pre hráčov nepríjemné 1. októbra 2019, 12:38

Jedna zo znovuskúmaných štúdií z roku 2011 dokonca ukázala opačnú koreláciu, teda že deti boli po vyzabíjaní pár virtuálnych oponentov uvoľnenejšie a pokojnejšie. Nepotvrdila sa ani domienka, že deti sú každou hrou trochu agresívnejšie, čo by po rokoch intenzívneho gamingu mohlo vyvolať doslova výbuch nazhromaždenej zlosti. Všetky štúdie podľa vedcov opakujú, že dlhodobý vplyv je takmer nulový.

Existujú však dôkazy o tom, že ľudia, ktorí hrávajú násilné hry, majú sklony ignorovať aj scény a fotografie s explicitným násilím ako sú mŕtvoly alebo vraždy. Ich mozog skrátka podobné zábery príliš nerozhádžu, aj keď opäť neexistujú dôkazy, že by násilie vnímali ako spoločensky prijateľné alebo niečo podobné. 

Slovenskí policajti medzitým upozorňujú na opačný problém spojený s počítačovými hrami. Nie násilie, ale závislosť na ich hraní niekoľko hodín denne je podľa nich príznakom, na ktorý by rodičia mali dávať pozor hlavne počas aktuálnych letných prázdnin. 

Domov
Zdieľať
Diskusia