Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2020, 15:14
Čas čítania 8:03
Jakub Paulík

10 zaujímavostí o FBI: Lovili komunistov aj homosexuálov a spolupracovali s Waltom Disneym

10 zaujímavostí o FBI: Lovili komunistov aj homosexuálov a spolupracovali s Waltom Disneym
Zdroj: TASR/AP/Jay Janner/Austin American-Statesman
ZAUJÍMAVOSTI FBI
Uložiť Uložené

Na konte majú veľa kvalitnej práce, ale aj obrovských prehreškov.

Vyšetrovací orgán a kontrarozviedka USA známa pod skratkou FBI je pre Američanov v mnohých ohľadoch pýchou, ale aj hanbou. Všeobecne si ich agentov predstavujeme ako špecialistov, ktorí bojujú proti zločinu vo dne v noci a vôbec nemajú čas na svoj súkromný život. Je to ale naozaj tak?

V článku sme sa pozreli na to, koľko musí špeciálny agent FBI odpracovať, ako vznikol preslávený zoznam 10 najhľadanejších zločincov, ale aj na slávne osobnosti, o ktorých si agenti zapísali stovky strán.

Odporúčané
6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA 6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA 17. júla 2020, 9:22

Z trestnej činnosti podozrievali nielen potenciálnych komunistov, ale cielene sa zameriavali tiež na homosexuálov. Najprv nepripúšťali existenciu mafie, no neskôr s ňou niektorí spolupracovali. FBI má svoje svetlé aj temné stránky, no predovšetkým skutočne pôsobivú históriu plnú kontroverzností.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko pracujú špeciálni agenti a či majú vôbec čas na rodinu
  • Aký najstarší zločinec skončil na zozname 10 najhľadanejších zločincov
  • Ako FBI kryla mafiánov, namiesto ktorých skončili vo väzení nevinní ľudia
  • Aké slávne osobnosti sledovala FBI a kto podľa nich spolupracoval s komunistami
  • Čo mal Walt Disney údajne robiť pre FBI

Masová vražda v San Bernandino, 3. december 2015
Masová vražda v San Bernandino, 3. december 2015 Zdroj: TASR/AP/Ringo H.W. Chiu

Špeciálny agent – práca 24/7?

Aj FBI ponúka pozície, na ktorých si stačí odpracovať klasických 8 hodín denne. No v prípade, ak by si sa chcel stať špeciálnym agentom, musíš rátať s poriadne tvrdým režimom. Na stránke s ponukou práce FBI uvádza, že od špeciálnych agentov očakávajú prácu minimálne 50 hodín týždenne (v prepočte 10 hodín na pracovný deň). Tento čas sa ale môže v prípade nutnosti značne predĺžiť. Špeciálni agenti musia byť navyše „po ruke“ celých 365 dní v roku.

To znamená, že ich môžu povolať do služby pokojne aj počas štedrovečernej večere. Samozrejme, špeciálny agent FBI musí byť pripravený aj na pridelenie ku krátkodobej či dlhodobej misii, ktoré sa vykonávajú po celom svete. V drvivej väčšine však nových agentov vysielajú iba v rámci v USA, a to konkrétne do New Yorku, Los Angeles, San Francisca či San Juanu.

Odporúčané
Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) Bývalý policajný funkcionár Peter: Odmietol som mafiánskeho bossa, ktorý chcel so mnou hovoriť osamote (Rozhovor) 24. februára 2020, 10:07

V žiadnom prípade teda nejde o bežný „nine to five job“, pri ktorom by si dlhé týždne a mesiace vopred vedel, čo ťa čaká. Jeden deň môžeš chytať zločinca, ďalší deň svedčiť na súde či pracovať v kancelárii, alebo spovedať cenné zdroje. FBI zdôrazňuje, že pre špeciálneho agenta nie je žiaden pracovný deň rovnaký.

Neznamená to však, že si agent FBI nenájde čas na rodinu. V prípade, že sa otec agent či matka agentka potrebujú venovať viac svojim deťom, môžu dočasne pracovať na polovičný úväzok, pri ktorom budú pracovať iba 16 až 32 hodín týždenne.

Výbuch v Chelsea, 18. september 2016
Výbuch v Chelsea, 18. september 2016 Zdroj: TASR /AP/Andreas Kudacki

10 najhľadanejších zločincov

Aj keď FBI vznikla 26. júla 1908, známy zoznam najhľadanejších osôb vytvorili až v roku 1950. Úrad chcel totiž zefektívniť svoje výsledky, k čomu mohli pomôcť aj civilisti. A ukázalo sa, že to bol dobrý nápad. Z 523 prípadov najhľadanejších osôb FBI chytila 162 zločincov práve vďaka pomoci občanov.

V TOP 10 najhľadanejších zločincoch sa môžu nachádzať „stálice“, ktoré na zozname vydržia desiatky rokov. Príkladom je Victor Manuel Gerena, ktorého FBI za ozbrojenú lúpež 7 miliónov dolárov hľadá od roku 1984. Zo zoznamu TOP 10 ho odstránili až po dlhých 32 rokoch. Aj keď sa už Gerena nenachádza v top desiatke, FBI po ňom pátra aj naďalej. V súčasnosti ale nie je ich prvoradou prioritou.

Podľa posledných informácií by sa mal skrývať na Kube, odkiaľ ho ale zrejme tamojšia vláda do USA nevydá.  Najkrajtšie sa naopak na zozname TOP 10 „ohrial“ Billie Austin Bryant. Vydržal na ňom iba približne 2 hodiny. B. A. Bryant zastrelil dvoch agentov FBI a dve hodiny po zaradení jeho mena do zoznamu ho chytila miestna polícia.

Odporúčané
Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí 15. júla 2020, 14:30

Zo zoznamu TOP 10 sa zločinci zväčša dostanú až v prípade, ak zomrú, chytí ich FBI, alebo proti nim stiahnu obvinenia. V niektorých prípadoch ich odstránia aj z dôvodu, ak už pre spoločnosť nepredstavujú výnimočnú hrozbu.

Oficiálna stránka FBI uvádza, že na totmo zozname bolo doposiaľ 523 mien (513 mužov a iba 10 žien). Z nich sa podarilo zadržať 489 osôb. 34 ďalších však spravodlivosti uniklo. V Most Wanted zozname nájdeš aj nahľadanejších teroristov, únoscov a nezvestné osoby či bankových lupičov

Za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu zločinca, si môžeš zarobiť pekný balík peňazí. Pokiaľ si ešte nevidel najnovšie série Narcos: Mexiko a chceš sa vyhnúť spoileru, preskoč rovnko k ďalšiemu bodu.

FBI „za hlavu“ Rafaela Cara Quientera, ktorého si mohol v seriáli poznať pod prezývkou Rafa, ponúka až 20 miliónov dolárov. V súčasnosti sa nachádza medzi top desiatkou. V nej aktuálne nájdeš aj 81-ročného Eugena Palmera. Ide o údajného vraha a najstaršiu osobu, ktorú FBI umiestnila do TOP 10.

Rafael Caro Quintero
Rafael Caro Quintero Zdroj: FBI / screenshot

Miesto informátora nechali ísť do väzenia 4 nevinných ľudí

FBI má za sebou aj veľké prešľapy, za ktoré musela platiť – doslovne. V roku 1968 poslal súd za vraždu gangstra Edwarda Deegana do väzenia na doživotie štyroch nevinných mužov. Nešlo o prvý ani posledný justičný omyl, no tento prípad sa od iných líšil v tom, že FBI celý čas vedela, kto je pravý vrah.

Odporúčané
Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany 10. septembra 2019, 12:26

Išlo o zločinca menom Vincent Flemmi, ktorý však v danom čase pracoval pre FBI ako informátor. Na súde proti štvorici klamlivo svedčil Flemmiho kamarát, nájomný zabijak Joseph Barboza s prezývkou Zviera. FBI pritom dobre vedela, že nehovorí pravdu. Barboza aj Flemmi však pomáhali vyriešiť iné prípady, a tak mali od FBI veľmi cenné krytie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86692 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako FBI chytila nacistických špiónov, ktorí prišli do USA s výbušninami
  • V čom spočíval paranormálny projekt, v ktorom chceli využiť čítanie myšlienok proti nepriateľom
  • Ako FBI „lovila“ homosexuálov
  • Prečo odmietala priznať existenciu mafie a kedy sa zmenil ich postoj
  • Ako sa agent spolčil s bossom mafie, ktorého v roku 2018 zabili spoluväzni
Domov
Zdieľať
Diskusia