Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. júla 2020, 9:22
Čas čítania 7:15
Jakub Paulík

6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA

6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA
Zdroj: TASR/AP/Carlos Osorio
ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO STREĽBA STREĽBA NA ŠKOLE VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Od šikanovania spolužiakov prešiel až k vražde.

Vyvolával bitky, ceruzkou bodol spolužiačku a nakoniec dievča, ktoré mu nedalo pusu, zastrelil. Ani sám prokurátor však neveril, že sa 6-ročný Dedrick narodil ako vrah. Jeho otec, mama, stará mama aj strýko paktovali s drogami. Spúšť pištole síce stlačil malý chlapec, no v skutočnosti mu cestu k vražde vystavala jeho rodina. Pre ďalšie články o vraždách spáchaných deťmi sleduj toto vlákno.

Odporúčané
Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí Sériového vraha s malým penisom vysmiala celá súdna sieň. Znásilnil približne 50 žien a usmrtil 13 ľudí 15. júla 2020, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa 6-ročný Dedrick dostal k zbrani
  • Prečo na Kaylu vystrelil
  • Ako sa Dedrickovi darí v súčasnosti
  • Čo si o ňom myslí rodina dievčatka, ktoré zastrelil
  • Prečo Dedricka neodsúdili

Kayla Rolland
Kayla Rolland Zdroj: TASR/AP/Paul Sancya

Problémové dieťa, ktoré vraždilo

Streľba na školách v USA nie je, bohužiaľ, žiadnou výnimočnou udalosťou. Medzi tamojšie známe prípady patrí napríklad masaker na Columbine High School, pri ktorom dvaja tínedžeri zranili a zavraždili desiatky ľudí. Kauza 6-ročnej zastrelenej prváčky Kayly Rolland je však o to hrozivejšia, že ju 29. februára v roku 2000 zabil rovesník, iba 6-ročný Dedrick Owens.

Učitelia chlapca z Buell Elementary School v Mount Morris Township už predtým označili za vysoko rizikového. Pravidelne robil zle spolužiakom, púšťal sa do bitiek a neustále vulgárne nadával, kvôli čomu musel častokrát zostať po škole, informuje Times. Raz dokonca bodol jednu zo spolužiačok ceruzkou.

Odporúčané
16-ročná Sandra za 4 minúty utopila svoju mamu. Na súde sa pri fotkách obete spoločne so sestrou smiali 16-ročná Sandra za 4 minúty utopila svoju mamu. Na súde sa pri fotkách obete spoločne so sestrou smiali 4. júna 2020, 15:08

Ako píše Newseek, chlapca plánovali poslať do programu, kde odborníci vychovávajú problémové deti. Vychádzať mohli nielen z jeho správania, ale tiež z prostredia, v ktorom vyrastal. Nestihli však zakročiť včas. Dedrick Owens sa stal najmladším strelcom na školách v histórii USA. Prečo k tejto tragédii vôbec prišlo? A aký vplyv mala na 6-ročného vraha jeho rodina?

Ulica, na ktorej žil Dedrick

Prváčka umierala pred očami vydesenej učiteľky, ktorá privolala záchranku

Sestra zavraždenej Kayly má v súčasnosti 31 rokov, stále však nezabudla na nešťastné posledné slová, ktoré svojej 6-ročnej sestre venovala. V čase jej vraždy bola od nej o 5 rokov staršia a keďže ich mama v dané ráno pracovala, musela vyhnať svoju malú sestru do školy. Kayle sa ale príliš nechcelo, radšej by zostala doma. Po malej sesterskej hádke Kayle povedala, že ju nenávidí. Netušila však, že sa jej za túto vetu už nebude môcť po príchode domov ospravedlniť.

Deň pred vraždou sa Dedrick na Kaylu údajne nahneval. Chcel ju totiž pobozkať a ona ho odmietla. 6-ročný chlapec preto prišiel do školy s pištoľou, s ktorou ju chcel vraj vydesiť. Okrem toho si mal so sebou priniesť aj nôž. S ním ho však videla učiteľka Alicia Judd, a tak mu ho zobrala, píše Times. Zostala mu však pištoľ.

Odporúčané
10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 2. júla 2020, 9:23

Priamo pred zrakom učiteľky a približne 22 žiakov ňou zasiahol Kaylu. Guľka sa prevŕtala cez jej pravé rameno a hrudník. Učiteľka Alicia si myslela, že neďaleko nej niekto praskol balón. Išlo však o výstrel. Keď zbadala zakrvavenú prváčku, ihneď volala na číslo 911 (záznam telefonátu si môžeš vypočuť nižšie), aby privolala záchranku. Dievčatko začínalo blednúť, jej pery naberali odtieň modrastej farby.

Zomrela v nemocnici, v ktorej sa narodila

Podľa ich spolužiaka Chrisa Boaza mal Dedrick na dievča pred streľbou údajne zakričať: „Nemám ťa rád!“. Kayla kráčala pred ním, a tak sa na malú chvíľu otočila a povedala: „No a čo?“. Chris Boaz opisoval, ako krátko po výstrele oblečenie dievčaťa zaliala krv. Iný žiak však tvrdil, že Dedrick na dievča skríkol: „Aha, Kayla, pozri!“. 

Malý strelec zo školy neutiekol, pokúsil sa ale ukryť zbraň, čo sa mu nepodarilo. Dedrick vyšetrovateľom najprv klamal, že Kaylu zastrelil iný spolužiak. Neskôr svoju vinu priznal, no povedal, že dievča plánoval iba vystrašiť.

Kresba, ktorú nakreslil chlapec pred vyšetrovateľmi – má ísť o Dedricka pri ich dome

Dedrickova kresba
Dedrickova kresba Zdroj: MGM

Medzičasom malú Kaylu prevážali záchranári. Doktor Michael Jaggi, ktorý mal v to ráno v nemocnici službu, popisoval, ako zdravotnícky personál nemohol uveriť, že k nim vezú iba 6-ročné dievča. Pýtali sa, či nejde o omyl a nevezú 60-ročnú ženu.

Po príchode záchranky k nemocnici museli čeliť krutej pravde. Niekto skutočne postrelil malú prváčku. Napriek snahe doktorov Kayla zraneniam nakoniec podľahla. Mimochodom, išlo o nemocnicu, v ktorej sa tiež narodila. Nebyť jej tragického úmrtia, v máji tohto roku mohla osláviť svoje 27. narodeniny.

Otec Dedricka bol kriminálník, ktorý predával drogy

Podľa dokumentu Bowling for Columbine trvalo približne 30 minút, než sa na miesto dostali médiá, ktoré rozšírili správu do sveta. Rodičia detí zo školy sa obávali, že do incidentu mohli byť zapojené práve ich ratolesti. V prvých chvíľach totiž netušili, kto vlastne strieľal a kto je zranený. Všetkých žiakov a personál zo školy ihneď evakuovali do neďalekého kostola, kam si pre deti prišli rodičia. Po príchode na miesto a zistení, že ich dieťa žije, si mohli konečne vydýchnuť.

Ihneď po tragickom incidente sa miestni obyvatelia rozdelili na dve skupiny. Niektorí považovali malého vraha za stelesnenie zla, ďalší sa pokúšali na jeho konanie nahliadnuť detailnejšie. Mohol byť vo svojom veku zodpovedný za to, že niekoho zabil? A prečo to vôbec spravil? Na tieto a mnohé iné otázky sa pokúšali zodpovedať nielen vyšetrovatelia, ale aj odborníci z radu psychológov.

Odporúčané
Leopoldovského dozorcu pri úteku bodli do srdca, ten sa však ďalej bránil, spomína na útek väzňov bývalý vyšetrovateľ Leopoldovského dozorcu pri úteku bodli do srdca, ten sa však ďalej bránil, spomína na útek väzňov bývalý vyšetrovateľ 23. novembra 2021, 10:30

Poukazovali najmä na hrozivé prostredie, v ktorom vyrastal. V čase vraždy sa otec streľca Dedric Darnell Owens nachádzal vo väzení. Odpykával si v ňom trest za porušenie podmienky. V minulosti ho odsúdili za obchodovanie s drogami a vlámanie, nedokázal však „sekať dobrotu“, a tak ho polícia opäť posadila za mreže.

Na konci súdneho procesu sudca mužovi povedal, aby začal byť zodpovedným rodičom, pretože v opačnom prípade budú jeho deti kráčať v jeho šľapajách. Pri tejto neveselej predpovedi nebol sudca ďaleko od pravdy. Z jeho 6-ročného chlapca sa totiž stal vrah. A veľký podiel viny mal na tom práve otec, ktorý rozhodne nebol vzorom hodným nasledovania.

O incidente sa dozvedel z rádia. Všetky jeho deti navštevovali miestnu školu, a tak ho ihneď ovládol strach. „Mal som pocit, že čosi nie je v poriadku. Keď som telefonoval domov, mama mi povedala, že to spravil môj malý chlapec,spomína na osudný deň.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: Flickr / miss_millions

Vyrastal medzi drogami a zbraňami

6-ročný Dedrick však nemal zlý vzor len vo svojom otcovi, no tiež v mame Tamarle Owens a babičke. Obidve „lietali“ v drogovom biznise. Jej synovia matku pravidelne videli v dome s marihuanu. „V deň, kedy sa chlapec narodil, išiel z nemocnice do drogového laboratória. Nikdy nemal šancu,povedal vyšetrovateľ k vrahovmu rodinnému zázemiu. 

Dokumentarista Michael Moore v snímke Bowling for Columbine Tamarlu čiastočne obraňuje tým, že kvôli nedostatku peňazí musela mať dve práce, a tak nestíhala vychovávať synov. Zhruba týždeň pred tragickým incidentom matka poslala Dedricka a jeho brata k strýkovi.

Nezaplatila totiž nájom, a tak ich majiteľ z domu vyhodil. Bývanie u strýka malo od idylky skutočne ďaleko. V dome nezostávalo príliš veľa priestoru na nocľah, a tak sa bratia museli spolu tlačiť na jednom gauči.

Okrem toho videli, ako strýko s jeho kamarátom predávajú drogy a manipulujú so zbraňami. Práve u strýka našiel Dedrick pištoľ, ktorou zastrelil Kaylu. Ako neskôr zistila polícia, zbraň nemal nikto z rodiny v legálnej držbe. Malo ísť o kradnutú zbraň, ktorú jeho strýko pravdepodobne získal výmenou za drogy.

Žiak s matkou pokladá kvety pred školu, v ktorej zomrela Kayla Rolland
Žiak s matkou pokladá kvety pred školu, v ktorej zomrela Kayla Rolland Zdroj: TASR/AP/Carlos Osorio

Rodičia majú moc vedome či nevedome vychovať z dieťaťa zločinca

Dedrick je podľa všetkého typickým príkladom mladistvého vraha, na ktorého čine sa podpísalo rodinné zázemie. Odborník na sériových a masových vrahov Andrej Drbohlav pracujúci s mladými násilníkmi nám v rozhovore prezradil, že ho prístup niektorých rodín k deťom napriek dlhoročnej praxi neustále prekvapuje.

Tým, že stretávam najmä mladistvých páchateľov, medzi ktorými nájdete aj mladistvých vrahov, nepovedal by som, že so mnou otriasol priamo nejaký prípad, ale skôr samotná vývojová cesta. Tá bolesť, ktorú v detstve páchatelia prežívali. To, ako sa k nim správajú ich rodiny. To je pre mňa najviac alarmujúce a neustále ma to prekvapuje,povedal.

V princípe treba dávať pozor, aby sa rodičom ich dieťa nevzdialilo, aby s ním komunikovali zrozumiteľne a aby vedeli, čo prežíva, čo ho trápi, čo ho rozveselilo, čo sa mu na správaní druhých páči či nepáči a podobne. Základom je pravidelná komunikácia s vlastnými deťmi.

Zároveň by svoje negatívne stránky nemali ukazovať tak, aby boli pre dieťa napodobiteľné. Vo veľmi všeobecnej rovine teda treba vytvárať a udržiavať blízky vzťah, pocity bezpečia a rozbíjať u detí „drobných démonov“ skôr, než sa s nimi uzavrú do svojho vnútra,“ vysvetlil v skratke veci, na ktoré si majú dávať rodičia pri svojich deťoch pozor. Otec a matka Dedricka však zlyhali.

Odporúčané
Slováci do ženy liali slivovicu a zaškrtili ju jej vlastným opaskom. Jej muža chceli zapáliť Slováci do ženy liali slivovicu a zaškrtili ju jej vlastným opaskom. Jej muža chceli zapáliť 9. januára 2020, 13:24

 

Listy, v ktorých ľudia žiadali chlapcovu smrť

Okresný prokurátor z Genesee Arthur Busch tvrdil, že malý Dedrick vyrastal „vo veľmi chaotickom prostredí plnom drog a zbraní“. Chlapca pre jeho nízky vek neobžaloval s odôvodnením, že je „príliš mladý, aby chápal koncept smrti a zamýšľal vraždu.“ Zbraň podľa neho mohol vnímať iba ako hračku. 

Kreslil si na papier a rozprával o veľkonočnom zajačikovi. Toto dieťa sa nenarodila ako vrah,“ povedal po stretnutí s chlapcom. Nie každý však na Dedricka nazeral ako Busch. Do kancelárie prokuratúry ľudia posielali množstvo nenávistných listov. V jednom z nich niekto žiadal, aby chlapca obesili na strome.

Arthur Busch
Arthur Busch Zdroj: MGM

Okresný šerif z Genesee Robert Pickell sa na prípad Dedricka Owensa pozeral o čosi prísnejšie. Argumentoval tým, že nevieme, či chlapec nemôže vraždiť aj v budúcnosti a poznamenal, že bez ohľadu na jeho úmysel, je dievča „rovnako mŕtve“, ako keby ju zabil 40-ročný muž. Otázkou teda bolo – dá sa s chlapcom ešte pracovať? Môžeme z neho vychovať riadneho občana?

Profesor James Garbarino z Cornell University, ktorý desiatky rokov študuje násilné deti, považoval malého Dedricka za stále napraviteľného. Avšak iba za predpokladu, ak by na svojich agresívnych charakterových rysoch spolu s odborníkmi pracoval. V opačnom prípade sa obával možnej kriminálnej budúcnosti „Ak ho jednoducho prepustíte a poviete mu ‚pekný deň, už to znova nerob‘, je takmer zaručené, že sa vráti k tomuto vzoru agresie. A možno niekoho znova zavraždí,“ upozorňoval Garbarino.

Podobne na mladistvých násilníkov nazerá aj doktor Drbohlav. „U množstva klientov, s ktorými sa stretávam (poznámka redakcie – predovšetkým pacienti s agresívnou poruchou a psychopatickými rysmi), by v prípade prerušenia terapie mohlo prísť k situácii, kedy sa z nich stanú vrahovia,“ povedal. Za extrémne dôležitý považuje včasný terapeutický zásah, kedy je ešte možné mladého násilníka prevychovať. V prípade odsúdených dospelých vrahov sa podľa jeho názoru šance na nápravu znižujú na minimum.

Dedrick Owens
Dedrick Owens Zdroj: Wood TV8 / youtube / video screenshot

Dedrick má syna, žije so svojou matkou a médiám sa vyhýba

Vinu musel na svoje plecia prevziať Jamele Jamess, kamarát Dedrickovho strýka, ktorý si vražednú zbraň nechal u neho v dome. „Mrzí ma, že prišiel (otec Kayly) o svoju dcéru. Viem, že si to musím odsedieť,“ priznal svoju časť viny. Vo väzení nakoniec strávil 2,5 roka. Súd ďalej Dedrickovho strýka Jamesa Winfreyho a ďalšieho muža menom Robert Moriss III uznal vinnými z držania ilegálnych zbraní a drog.

Súd okrem toho vzal Tamarle Owens, matke Dedricka, z opatery jej dvoch synov, ktorí sa dostali do pestúnskej starostlivosti. Buell Elementary School, kde Dedrick zastrelil svoju spolužiačku, v roku 2002 pre klesajúci počet študentov zatvorili. Dedrick ešte v roku 2012, keď mal asi 19 rokov, spolu s dvomi osobami ukradol topánky, notebook a iPod, za čo dostal 2-ročný podmienečný trest. Neskôr sa už však kriminálnemu životu vyhýbal.

V súčasnosti má zhruba 27 rokov a údajne žije v meste Bay City so svojou matkou a malým synom. Otázkam médií na svoju minulosť sa ale vyhýba. Jeho matka pre MLive-The Flint Journal cez svojho advokáta odkázala: „Posunula som sa cez to. Povedzte mu, prosím (novinárovi), že sa nám darí dobre, sme opäť rodinou.Matka zosnulej Kayly Rolland, jej brat a sestra vrahovi odpustili, jej otec však nie. Ako sa vyjadril, dúfa, že mu „ten chlapík hore raz daruje, čo si zaslúži“.

Odporúčané
Zlodej áut Martin: V 90. rokoch som zarábal 100 000 korún mesačne, každý deň som sa ale bál, že ma zavrú Zlodej áut Martin: V 90. rokoch som zarábal 100 000 korún mesačne, každý deň som sa ale bál, že ma zavrú 3. septembra 2019, 12:10
Domov
Zdieľať
Diskusia