Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. septembra 2019, 12:26
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany

Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany
Zdroj: wikimedia / James Kerr
ZAUJÍMAVOSTI LAS VEGAS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Pri brutálnych praktikách tohto mafiána porušili zákon mlčania aj tí najtvrdší zločinci a prezradili všetko, čo vedeli.

Tony Spilotro bol za svoju zločineckú kariéru podozrievaný zo zhruba dvadsiatich vrážd. So svojimi obeťami sa veľmi rád pohrával extrémne brutálnymi spôsobmi, medzi ktoré patrilo aj rezanie intímnych partií sekáčikom na ľad.

Nech sa už FBI pri honbe za Spilotrom snažila akokoľvek, pod nohy jej zakaždým hádzala polená mafia z Chicaga či dokonca skorumpovaný sudca a zapredaní policajti z Las Vegas. Akým mečom ale Tony bojoval, takým aj skonal. Nakoniec sa o jeho odstránenie postarali gangstri z vlastných radov.

Tony Spilotro na súdnom pojednávaní

Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany
Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany Zdroj: Bettmann / Contributor

Na škole šikanoval slabších a od mladosti nerešpektoval zákony

Spilotro mal podľa AllThatsInteresting už krátko po dvadsiatke v registri 13 policajných zatknutí, a preto bol pre ruku zákona známym číslom. I keď so svojou výškou 165 centimetrov nepatril medzi najväčších mužov, nízky vzrast si kompenzoval extrémnou brutalitou.

Odporúčané
Slovenskí zaľúbenci sa zosobášili na svadbe v Las Vegas. Vymetali nočné kluby a vyhodili ich aj z národného parku Slovenskí zaľúbenci sa zosobášili na svadbe v Las Vegas. Vymetali nočné kluby a vyhodili ich aj z národného parku 18. marca 2019, 16:54

Práve jeho životom sa mal režisér Martin Scorsese inšpirovať pri natáčaní Casina, kde rolu malého, ale mimoriadne zúrivého gangstra (Nickyho Santora) stvárnil charizmatický Joe Pesci. Pokiaľ túto legendárnu snímku poznáš, iste si už domyslíš, že Tony Spilotro bol skutočným šialencom.

Joe Pesci (Nicky Santoro)

Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany
Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany Zdroj: Universal Pictures

V roku 1938 sa narodil v Chicagu do rodiny talianskych migrantov a vyrastal so svojimi piatimi bratmi. Jednému z nich sa podarilo vyštudovať vysokú školu a živiť sa poctivou prácou lekára. Tony bol však už na strednej škole neporiadnym študentom vyžívajúcim sa v šikane slabších.

Kvôli svojmu vzrastu dostal prezývku Mravec (The Ant), ale do očí ho týmto výsmešným pomenovaním vedel osloviť iba málokto. V roku 1960 sa oženil s čašníčkou Nancy Stuart a  o 6 rokov neskôr si adoptovali chlapca menom Vincent. Ako sa spomína v dokumente Mafia's Greatest Hits, napriek jeho brutálnemu správaniu v zločineckom gangu bol vraj Tony dobrým otcom i manželom.

Odporúčané
Rozrezanie motorovou pílou ako odveta za smrť syna? Slávny gangster sa k mafii pridal už ako 12-ročný Rozrezanie motorovou pílou ako odveta za smrť syna? Slávny gangster sa k mafii pridal už ako 12-ročný 22. apríla 2019, 18:02

Pri mučení zverákom vytlačil mužovi oko z očnej jamky

Po niekoľkých krádežiach sa v mladom veku dostal pod ochrannú ruku Sama DeStefana, ktorému hovorili Mad Dog. S DeStefanom si Spilotro rozumel aj kvôli tomu, že obaja boli odtrhnutí z reťaze. Podľa očitých svedkov DeStefano veľmi rád znevažoval ľudí, a to napríklad tým, že sa im vymočil uprostred baru.

Odporúčané
V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy 8. júna 2019, 12:07

Príležitosť na to, aby si urobil meno, sa Tonymu dostala v roku 1962 pri vražde Billyho McCarthyho a Jimmyho Miraglia (prezývka M&M Boys). Táto dvojica v opitosti zabila niekoľkých podnikateľov na území chicagskej mafie, čo nemohli gangstri nechať len tak.

Spilotro a DeStefano si vyhliadli McCarthyho a ubili ho takmer k smrti. McCarthy však stále odmietal prezradiť meno svojho komplica. Preto mu sekáčikom na ľad presekli semenníky. Tony dal následne hlavu svojej obete do zveráka a po tlaku z oboch strán McCarthymu vyliezlo z očnej jamky oko.

Brutálna scéna mučenia zo snímky Casino, kde gangstri postupovali voči mužovi veľmi podobným spôsobom, je teda založená na skutočnosti. Po neznesiteľnom mučení už McCarthy začal rozprávať. Telá McCarthyho a Miraglia našla polícia po týždni, no k páchateľom neviedla žiadna stopa.

Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany
Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany Zdroj: wikimedia / FBI

Kariéra v Las Vegas a zavraždenie mentora

Rok na to sa Tony postaral o bolestivé úmrtie realitného makléra Lea Foremana, ktorý prekážal jeho mafiánskemu učiteľovi DeStefanovi. Svojej obeti kladivom rozdrvil intímne partie, dorezal ju sekáčikom na ľad a nakoniec zavraždil strelou do hlavy. V roku 1971 bol Spilotro z Chicaga vyslaný do Las Vegas, kde okrem iného spolupracoval s Frankom Rosenthalom, ktorého život inšpiroval vytvorenie postavy Roberta De Nira (Sam Rothstein)

Tonyho úloha v Las Vegas bola jasná. Pokiaľ chcel niekto ukradnúť peniaze mafiánskych bossov z Chicaga, na scénu nastúpila jeho brutalita. V Las Vegas si privyrábal aj tým, že ľuďom požičiaval peniaze za vysoké úroky. A kto ich nestihol splácať včas, dostal poriadnu príučku.

Odporúčané
Zlodej áut Martin: V 90. rokoch som zarábal 100 000 korún mesačne, každý deň som sa ale bál, že ma zavrú Zlodej áut Martin: V 90. rokoch som zarábal 100 000 korún mesačne, každý deň som sa ale bál, že ma zavrú 3. septembra 2019, 12:10

Jeden z Tonyho bývalých priateľov Frank Cullota, ktorý proti nemu neskôr vypovedal, tvrdil, že v danom období Spilotro na Rosenthala mimoriadne žiarlil. Práve on bol totiž „vo svetle reflektorov“, ľudia ho obdivovali a Tonymu zostala iba pozícia násilníckeho vymáhača. Vzťah Rosenthala a Spilotra sa vyhrotil v momente, kedy si Tony začal s Rosenthalovou ženou a hovorí sa, že sa Rosenthala pokúsil zavraždiť nástražnou výbušninou umiestnenou do jeho auta.

V roku 1973 začali Spilotra vyšetrovať pre podozrenie z vraždy. Jeho brat John však tvrdil, že v čase spáchania trestného činu bol Tony v obchode. Zo strachu z mafie to potvrdili aj zamestnanci, a tak ho súd nakoniec prepustil. 

Z vraždy vtedy obžalovali aj Tonyho mentora DeStefana, ale jeho život ešte pred súdnym procesom ukončil výstrel z brokovnice. Ako spomína portál TheMobMuseum, agent FBI William Roemer bol presvedčený, že za jeho zabitím stál mimo iných taktiež Tony Spilotro.

Sam „Mad Dog“ DeStefano

Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany
Obeti preťal semenníky a zverákom jej vytlačil oko z očnej jamky. Gangster zo Chicaga, ktorý nemal zábrany Zdroj: Chicago Police department / wikimedia

Tony ovládal skorumpovaných policajtov a politikov, krátka bola na neho aj FBI

V Las Vegas sa Tony sústredil na biznis v podobe lúpeží a prepadávania turistov, ku ktorému prizval aj svojho starého priateľa Franka Cullotu. Skupinka zlodejov sa nazývala The Hole in the Wall Gang. Diera v stene odkazovala na ich spôsoby v rámci zločineckých akcií, kedy sa k drahému lupu dostali napríklad tak, že prebúrali stenu.

Odporúčané
Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia 13. februára 2019, 17:27

V Las Vegas si Tony s bratom Michaelom otvorili obchod s názvom The Gold Rush, kde predávali ukradnuté veci. Spilotrovi táto činnosť dlho prechádzala najmä kvôli podplateným politikom a polícii. Informácie od FBI venované policajtom v Las Vegas nakoniec vždy skončili  v rukách Tonyho gangu.

Preto sa FBI rozhodla pracovať na vlastnú päsť a do Spilotrovho obchodu nainštalovali odposluch. Vďaka tomu zistili, že polícia dodávala Tonymu mimoriadne cenné informácie. Odhalili napríklad jednotlivé sledovacie autá používané agentmi či mená agentov a informátorov

S príchodom šerifa Johna McCartyho v roku 1978 sa však začalo bojovať proti korupcii, ktorou bolo Las Vegas dovtedy presiaknuté. Tony bol natoľko arogantný, že si z pomsty za zastrelenie člena gangu políciou objednal vraždu dvoch príslušníkov zákona. Keď sa to dopočulo mafiánske vedenie z Chicaga, Spilotrovi prikázali, aby objednávku odvolal.

Myslel si, že jeho brata prizvú do mafiánskeho spolku

Do Las Vegas prevelili špeciálneho agenta FBI Josepha Yablonskyho, ktorý spoločne s reorganizovanou miestnou políciou začal šliapať Tonymu na päty. Slabým miestom skupiny bol podľa TheFamousPeople muž menom Sal Romano, ktorý sa stal informátorom a policajtom prezradil miesto ďalšej lúpeže, kde zločincov prichytili pri čine. Tony však pri tejto akcii nebol.

Zo strachu o svoju slobodu si Tony objednal vraždu jedného zo zatknutých zlodejov – blízkeho priateľa Franka Cullotu. Ten síce proti Spilotrovi odmietal vypovedať, ale po zistení, že mu ide o život, sa rozhodol spolupracovať. Okrem fungovania The Hole in the Wall Gang sa svedok rozpovedal aj o dvojnásobnej vražde Billyho McCarthyho a Jimmyho Miraglia, za ktorou stál práve Spilotro.

Ani za tento trestný čin však Spilotro neskončil za mrežami. Sudca, ktorý rozhodoval v danom spore, neskôr dostal 15 rokov väzenia za korupciu. Predpokladá sa, že aj v prípade Spilotru do jeho rozhodnutia zasahovala chicagská mafia.

Neskôr Spilotro čelil ďalším trom federálnym obvineniam a bolo iba otázkou času, kedy pôjde sedieť. Tony toho ale vedel príliš veľa a šéfovia mafie z Chicaga nemohli riskovať, že poruší zákon mlčania.

Bossovia ho preto aj s bratom vylákali na samotu. V domnienke, že sa Tonyho brat Michael stane členom zločineckého gangu, pricestovali súrodenci do Chicaga. Po príchode na odľahlé miesto sa však gangstri pustili do jeho brata, ktorého pred Tonyho očami ubili na smrť. Hneď po Michaelovi nasledovalo zavraždenie Tonyho. Za ich usmrtenie bol v roku 2007 odsúdený James Marcello, prezývaný Little Jimmy.

Domov
Zdieľať
Diskusia