Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2020, 12:26
Čas čítania 12:54
Tina Hamarova

Príbehy Sloveniek, ktoré šli na potrat: Pravidelne som brala antikoncepciu a použili sme aj kondóm, no aj napriek tomu sa to stalo

Príbehy Sloveniek, ktoré šli na potrat: Pravidelne som brala antikoncepciu a použili sme aj kondóm, no aj napriek tomu sa to stalo
Zdroj: FB/ Povstanie pokračuje - Dorota Holubová
REFRESHER INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

Interrupcie sú na pretrase v parlamente takmer každý rok. Konzervatívci a nacionalisti ich chcú sprísňovať, liberáli obhajujú slobodné rozhodnutie ženy. Toto všetko sa deje aj napriek tomu, že počet umelých potratov klesá.

Zamyslel si sa niekedy nad tým, že ženy, ktoré dobrovoľne podstúpia interrupciu, teda umelé prerušenie tehotenstva, k tomu môžu viesť rôzne motivácie? Že za tým sú hodiny rozhodovania,  sklamanie v partnerovi, v rodine, neschopnosť sa o dieťa postarať, uživiť ho...

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií počet potratov v roku 2019 medziročne klesol. Znížil sa najmä počet umelých prerušení tehotenstva, teda interrupcii.


Zdravotnícke zariadenia zaznamenali v roku 2019 spolu 7 153 umelých potratov. Oproti predchádzajúcemu roku sa ich počet znížil o 197.

Čo všetko sa skrýva za rozhodnutím ísť na interrupciu? 5 žien nám rozpovedalo svoj osobný príbeh
Zdroj: TASR/AP Photo/Kevin Wolf

Aj napriek pozitívnym štatistikám sa diskusia o sprísnení interrupcii objavuje každý rok v pléne Národnej rady. S iniciatívou prichádzajú konzervatívni aj nacionálni politici.  

Na Slovensku je aktuálne legálne podstúpiť dobrovoľné umelé prerušenie tehotenstva do 12. týždňa. V prípade, že je žena alebo dieťa ohrozené na živote, môže interrupciu absolvovať aj neskôr, pričom zákrok prepláca poisťovňa. Zákon platí od roku 1986 a vďaka nemu sme sa relatívne skoro zaradili medzi progresívne, liberálnejšie zmýšľajúce krajiny.

Ženy v tomto článku ma kontaktovali cez e-mail alebo sociálne siete. So všetkými som si vymenila niekoľko správ, zatelefonovali sme si, prípadne sa stretli osobne. Keďže ide o naozaj veľmi citlivú tému, ich mená sú v niektorých prípadoch zmenené. Všetky odpovede sú ale úprimné a doslova „odžité.“

Čo všetko sa skrýva za rozhodnutím ísť na interrupciu? 5 žien nám rozpovedalo svoj osobný príbeh
Zdroj: pxfuel.com
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako najčastejšie reagovalo na rozhodnutie žien ísť na interrupciu ich okolie
  • Či svoj krok spätne ľutujú
  • Čo všetko musí žena absolvovať, aby mohla podstúpiť interrupciu
  • Ako vnímajú, že životná situácia, ktorou si prešli, sa dookola premieľa v parlamente
  • Prečo je dôležité o interrupciách vôbec hovoriť

Išlo jej o život a hrozilo, že za sebou zanechá ďalšie neplnoleté deti. Urobila to, lebo sa bála, že by sa o nás nemal kto starať. Stále vidím bolesť v jej očiach vždy, keď sa o tom politici, aj úplní laici, bezohľadne bavia. 

Romi

Moja mamina bola na interrupcii zo zdravotných dôvodov. Mal to byť môj najmladší súrodenec, no kvôli komplikáciam, ktoré spôsobila nevhodná liečba po predchádzajúcich pôrodoch, sa ocitla vo veľmi rizikovom tehotenstve.

Išlo jej o život a hrozilo, že za sebou zanechá ďalšie neplnoleté deti. Urobila to, lebo sa bála, že by sa o nás nemal kto starať, keďže otcova práca si vyžadovala časté cestovanie.

Ako sa s tým mama vyrovnala?

Roky sa za to odsudzovala a trápila sa sama, ja som sa to dozvedela až nedávno.

Aj napriek mnohým rozhovorom, keď som jej vysvetľovala, že rozumiem že to spravila pre nás a nespravila nič zlé, stále vidím bolesť v jej očiach vždy, keď sa o tom politici, aj úplní laici, bezohľadne bavia. Robia zo žien, čo podstúpili interrupciu vrahyne. Je to pre ňu veľmi citlivá téma.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85221 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako najčastejšie reagovalo na rozhodnutie žien ísť na interrupciu ich okolie
  • Ako by jednotlivé ženy riešili nechcené tehotenstvo, keby bola interrupcia ilegálna
  • Ako po rokoch hodnotia svoje rozhodnutie interrupciu podstúpiť
  • Ako vnímajú, že životná situácia, ktorou si prešli, sa dookola premieľa v parlamente
Domov
Zdieľať
Diskusia