Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2020, 20:54
Čas čítania 8:52
Denisa Bodková Matej Ohrablo Tina Hamarova

KORONA UPDATE: Zo zvieracích trhov vo Wu-chane až do našich obývačiek. Ako sa vyvíjala pandémia koronavírusu posledné 2 mesiace?

KORONA UPDATE: Zo zvieracích trhov vo Wu-chane až do našich obývačiek. Ako sa vyvíjala pandémia koronavírusu posledné 2 mesiace?
Zdroj: TASR
PODCASTY FRESHNEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Odkiaľ prišiel koronavírus, ako sa dostal do Európy a prečo musíme stále nosiť rúška? Pripravili sme pre teba veľký prehľad koronavírusovej pandémie od jej čínskych počiatkov až po dnešné vysedávanie na terasách.

 Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Freshnews podcast na Refresheri

Prešli takmer dva mesiace, odkedy vláda zaviedla prísne opatrenia na boj proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Počas nich sme ti s kolegami prinášali nie len pravidelné písané spravodajstvo, ale aj denný podcast Korona Update, v ktorom sme vždy zhrnuli to najdôležitejšie, čo sa dialo v súvislosti s pandémiou na Slovensku aj vo svete.

V stredu vláda Igora Matoviča nečakane spustila druhú aj tretiu fázu uvoľňovania opatrení naraz a my môžeme viac slobodne chodiť po vonku či dokonca vysedávať na terasách na pivku. Aj Korona Update si preto zaslúži uvoľnenie zo služby a prišiel čas bilancovať.  

KORONA UPDATE: Zo zvieracích trhov vo Wu-chane až do našich obývačiek. Ako sa vyvíjala pandémia koronavírusu posledné 2 mesiace?
Zdroj: Getty images

Čínske zvieratá

Aby sme sa dostali úplne na začiatok koronavírusovej pandémie, musíme začať v čínskom meste Wu-chan, kde sa začiatkom roka začalo objavovať stále viac pacientov i obetí s ochorením dýchacích ciest. Čína už podobnú epidémiu zažila v rokoch 2002/03, kedy sa v krajine rozšírila choroba SARS. Nová nákaza sa na ňu nápadne podobala, preto vláda vyhlásila 23. januára oficiálne epidémiu a 11 miliónový Wu-chan uzavrela do karantény.  

Podľa prvotných informácii sa vírus preniesol na človeka z divokých zvierat, ktoré sú v Číne považované za delikatesy a používajú sa tiež na výrobky tradičnej čínskej medicíny. Podmienky, v ktorých sú tieto zvieratá predávané na trhoch, prispievajú k vzniku nákazy. Odvtedy sa verzie pôvodu koronavírusu niekoľkokrát upravili, stále ostáva platné, že na človeka prešiel zo zvieraťa. 

Odporúčané
Prvý pacient sa koronavírusom v Číne mohol nakaziť už 17. novembra. Mal mať 55 rokov Prvý pacient sa koronavírusom v Číne mohol nakaziť už 17. novembra. Mal mať 55 rokov 13. marca 2020, 22:23

Čína sa po dvoch mesiacoch absolútnej izolácie začala postupne otvárať, hoci zo začiatku pribúdali na rôznych miestach tisíce nakazených. Štatistiky sa nakoniec takmer úplne zastavili na čísle viac ako 82 tisíc nakazených Číňanov a 4 600 obetí. Tieto čísla sa nám zo začiatku javili ako hrozivé, to sme ale ešte netušili ako agresívne sa bude pandémia šíriť v Európe.

Horor v Bergame a nerozhodný Johnson

Už 24. januára potvrdili prvý prípad koronavírusu v Európe. Dvaja pacienti sa objavili vo Francúzsku a pandémia nabrala spád aj na starom kontinente. Mesiac od prvého potvrdeného pacienta zaznamenali Briti aj prvú európsku obeť Covidu-19.

Nákaza za postupne rozšírila najmä v Taliansku, Španielsku, Francúzsku, Británii či Nemecku. Každý s ňou však pracoval inak. Kým Taliani a Španieli ešte začiakom marca vychádzali húfne do ulíc a tvárili sa, že koronavírus je len lokálna záležitosť, britský premiér Boris Johnson presadzoval postupné premorenie celého obyvateľstva, ktoré by im zabezpečilo kolektívnu imunitu. Keď sa ale ukázalo, že by takáto stratégia mohla znamenať státisíce mŕtvych, od plánu upustil. Keď sa nakoniec v apríli liečil z Covidu-19 aj on sám, bol pravdepodobne rád, že v kráľovstve nakoniec zaviedli tvrdé opatrenia.

Odporúčané
Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to znamenalo státisíce mŕtvych Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to znamenalo státisíce mŕtvych 18. marca 2020, 10:34

Najviac zasiahnutí ale ostali dlhodobo Taliani. V okolí mestečka Bergama na severe Talianska sa rozpútalo obrovské ohnisko nákazy. Nemocnice nedokázali zvládať nápor pacientov a do sveta sa dostávali zábery, ako ľudia ležia v nemocniciach na zemi a lekári si musia vyberať koho zachránia a koho nie.

Kým sa vláda odhodlala uzavrieť 16 miliónov ľudí a následne vlastne všetkých Talianov do prísnej karantény, tisíce ľudí zo severu ušli na juh, a tak roztrúsili koronavírus po celom Taliansku. Našťastie sa tak zlá stiuácia ako bola na severe, nezopakovala. 

Odporúčané
Španieli po takmer 50 dňoch vyšli z karantény von športovať. Verejné miesta sú preplnené Španieli po takmer 50 dňoch vyšli z karantény von športovať. Verejné miesta sú preplnené 2. mája 2020, 17:19

Veľmi podobný scenár sa odohrával aj v Španielsku, kde karanténu zaviedli tiež až od polovice marca. Ľudia do minulého týždňa nemohli takmer vôbec vychádzať von, výnimku mali len na nákup potravín či prechádzku so psom - aj to len pár metrov od domu a po jednom.

Ľudia sa úprimne báli. Zároveň sa však aj neuveriteľne podporovali. Na internete sa napríklad objavili desiatky videí ako si spolu spievajú na balkónoch a tlieskajú veľkej odvahe všetkých zdravotníckych pracovníkov. 

Je u nás

Nákaza sa z Talianska šírila postupne na sever a hoci sme veľmi dúfali, že zákaz letov z a do krajiny, či kontroly na hraniciach nám pomôžu, 6. marca ex-premiér Peter Pellegrini ohlásil prvý prípad nákazy koronavírusom aj na Slovensku.

Dnes sa žiaľ stretávame, aby som vás informoval o tom, že Slovensko má oficiálne potvrdený prvý prípad ochorenia na nový koronavírus Covid-19. Dnes bol potvrdený pacient vo veku 52 rokov, ktorý je toho času hospitalizovaný na kline infektológie v Bratislave. Je to človek, ktorý nemá cestovateľskú anamnézu, preto je vysokopravdepodobné, že ide o sekundárny prenos, nakoľko máme informáciu, že jeho syn bol pred niekoľkými týždňami v Benátkach. (Peter Pellegrini)

Slováci sa zľakli a rozpútal sa kolotoč rušenia všetkych akcii, postupných home-officov a nakoniec aj prísnych opatrení. Ako jeden z prvých zrušil svoje marcové turné raper Dalyb, nasledovali ho Kali a Momo.

Potom sa objavili informácie o zrušení zimného Grapu, a ako situácia pomaly ale isto eskalovala, postupne rušili svoje eventy aj organizátori festivalov Hip-hop žije, Pohoda či Topfest. 

Odporúčané
Pohodu 2020 organizátori oficiálne zrušili, najväčší slovenský festival sa bude konať najskôr v roku 2021 Pohodu 2020 organizátori oficiálne zrušili, najväčší slovenský festival sa bude konať najskôr v roku 2021 15. apríla 2020, 9:15

Prvé celoštátne opatrenia vyhlásil vtedajší premiér Peter Pellegrini len pár dní po potvrdení prvého pacienta - zakázal návštevy v nemocniciach, domovoch pre seniorov či vo väzniciach. Bratislavský kraj reagoval na potvrdený koronavírus u jednej z učiteliek tak, že dal kompletne zatvoriť všetky školy vo svojom zriadení.

To mnoho rodičov však nešťastne využilo na výlety a lyžovačky. Po tom, čo Slovensko obletela fotografia preplanenej Jasnej, prišli 13. marca zásadné obmedzenia.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by kristina tormova (@kristina.tormova) on

Tlačovka Petra Pellegriniho, 13. marca 2020
„Od dnešného rána od 6 platí na Slovensku mimoriadna situácia, ktorú včera vyhlásila vláda. Rozhodli sme o zatvorení všetkých školských a predškolských zariadení na dobu 14 dní. Bude zastavná a uzavretá akákoľvek medzinárodná letecká doprava na všetkých troch letiskách na Slovensku okrem individuálnej dopravy a prevozu nákladov. Budú zatvorené všetky akvaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane tých lyžiarskych.“

„Budú zatvorené všetky zábavné podniky, diskotéky, otvorené ostanú len reštaurácie a hotely. Bude zastavená a obmedzená medzinárodná vlaková doprava aj autobusová doprava cez územie Slovenska. Budú vykonávané prevetnívne bezpečnostné opatrenia na všetkých hraničných priechodoch, ktoré ostanú otvorené s tým, že na územie Slovenska budú pustení len obyvatelia, ktorí tu majú trvalý alebo prechodný pobyt alebo majú povolenie, aby sa zdržiavali na území SR.“ 

Cez víkend prikázala vláda povinne zatvoriť aj všetky nákupné centrá a obchody s výnimkou potravín, drogérii či lekární. Bol to tiež posledný víkend, kedy sme sa mohli ísť najesť do reštaurácie aspoň do ôsmej večer.

Na internete sa začali objavovať prvé hoaxy spojené s koronavírusom - Slovensko mali údajne obsadiť vojská a mal byť vyhlásený vojnový stav. Nič také sa, samozrejme, neudialo, no v pondelok nás predsalen nejaké zlé správy čakali. Pellegrini vyhlásil stav núdze pre oblasť zdravotníctva.

Nový premiér, nové opatrenia

18. marca oznámil Pellegrini stého nakazeného Slováka a postupne sa rozlúčil s funkciou premiéra. Do čela vlády nastúpil nový, dravý premiér Igor Matovič odhodlaný riešiť všetky bôle Slovákov na Facebooku aj mimo neho.

Slovensko sa v dennom prírastku nakazených držalo stále v relatívne dobrých číslach, v Taliansku už však pandémia zúrila naplno. Nový premiér sa preto rozhodol, že opatrenia by sme mali ešte sprísniť. Nosenie rúšok, na ktoré dovtedy premiéra v živom vysielaní upozornila moderátorka Zlatica Puškárová, sa stalo našou povinnosťou kdeľovek mimo domu. Dôchodcovia dostali vyhradený čas, kedy môžu nakupovať v potravinách. 

Aby mali umožnené sa tam pohybovať v čase, kedy sa tam nebudú pohybovať drohí ľudia, ktorí mpžu byť šíritelia vírusu/ zbytočne by tam mohlo dojsť /k ich nákaze. Čiže špeciálne otváracej hodiny pre dôchodcov od 9 do 12. (Igor Matovič)

Igor Matovič hneď na začiatku svojho koronavírusového boja vyhlásil, že chce dosiahnuť, aby sme na Slovensku testovali tisíce ľudí denne. To sa mu koncom apríla aj podarilo, kedy sme niekoľkokrát za sebou zaznamenali cez 4000 otestovaných vzoriek. 

Prvý prelomový bod ale prišiel, keď musel nový premiér ohlásiť prvú obeť koronavírusu. Dovtedy sa tomu stará aj nová garnitúra vyhýbali a hoci zomreli pacienti, ktorí mali diagnostikovaní koronavírus, nezomreli priamo na ochorenie Covid-19, tak ich štátne orgány nezarátali do štatistík.  V nedeľu 29. marca bol pozitívne testovaný pacient na pľúcnom oddelení bojnickej nemocnice, ktorého nakoniec prepustili domov. O deň na to doma zomrel. 

Odporúčané
Po prepustení z bojnickej nemocnice zomrel muž s koronavírusom Po prepustení z bojnickej nemocnice zomrel muž s koronavírusom 30. marca 2020, 17:50

Veľmi ťažko niesol premiér aj nešťastné testovanie nakazených v rómskych osadách. Na problém, ktorý by práve v marginalizovaných komunitách mohol vypuknúť upozornil krátko po výmene vlád bývalý splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.

Veľa Rómov sa totiž podobne ako majoritná populácia, vrátilo domov z brigád a prác v Anglicku, Nemecku či Rakúsku.  Veľa z nich nedodržiavalo striktnú karanténu, tak sa nákaza šírila po osadách. Premiér Igor Matovič tak vyhlásil, že všetkých ľudí z osád pretestujú a niektoré budú musieť uzavrieť do karantény. Pri tejto informácii sa mu na tlačovke takmer zlomil hlas.

Do tuhého začne ísť od 6:47

Posledná koronavírusová rana, s ktorou sa muselo Slovensko vysporiadavať bolo rozšírenie nákazy v domovoch dôchodcov.  12. apríla sa potvrdil koronavírus u jednej z klientiek domova dôchodcov v Pezinku. Nákaza sa, bohužiaľ rozšírila medzi takmer 100 seniorov, ktorí v dome bývali, veľmi rýchlo.  Len pár dní od prvej pacientky boli pozitívne otestovaní až 60 seniori a 19 zamestnanci. Sedem obyvateľov k 20. aprílu zomrelo a bohužiaľ koronavírus si tu vyžiadava obete až doteraz.

Trump a fake news

Odhodlanosť Slovákov nosiť rúška a nevychádzať z domu si všimli aj zahraničné médiá, napríklad tie americké. Situácia v Spojených štátoch sa totiž nevyvíjala ani zďaleka tak dobre ako to zo začiatku popisoval prezident Donald Trump. Desiateho marca obviňoval médiá zo šírenia fake news a nafukovania situácie okolo koronavírusu. Krajina vtedy hlásila 750 prípadov a 26 úmrtí, Trump tvrdil, že chorí sa z toho čoskoro dostanú. 

Prešli dva týždne a Američania už hlásili už najväčší počet nakazených na svete. S 86 tisícmi pacientov predbehli Čínu aj Talianov. Ďalšie dva týždne stačili pandémii na to, aby USA malo aj najviac obetí na svete. Kým Čína sa zastavila na približne štyrich tisícoch mŕtvych, v Amerike sa aktuálne počet obetí pohybuje nad 74 tisíc.

Najviac obetí aj pacientov pochádza zo štátu New York, kde kolabuje zdravotnícky systém podobne ako tomu bolo v Taliansku. Amerika aktuálne eviduje neuveriteľných 1 263 000 ľudí s potvrdeným koronavírusom. 

Situácia v Taliansku aj Španielsku sa za posledný týždeň dostala viac pod kontrolu. Denne pribúda už len polovica obetí oproti tomu, ako to bolo na prelome marca a apríla. Miestne úrady dokonca povolili ľuďom vychádzať von na prechádzku či zašportovať si.

Postupne sa začali zavádzať aj ekonomické opatrenia, aby ľudia neskončili úplne na dne. Práve Taliansko a Španielsko však budú trpieť pokazenou letnou sezónou a nedostatkom príjmov z turizmu. Hoci sa objavujú čiastočné informácie, že ostrov Malorka či Chorvátsko by mohli prijať nejakých dovolenkárov, plne otvorených hraníc sa pravdepodobne tak skoro nedočkáme.

Odporúčané
Slovákov by mohli na dovolenku do Chorvátska pustiť ako prvých, píšu tamojšie noviny Slovákov by mohli na dovolenku do Chorvátska pustiť ako prvých, píšu tamojšie noviny 28. apríla 2020, 15:30

Nezabúdajme na ekonomiku 

Ekonomické potiaže dobehli aj Slovákov. Kým Igor Matovič cez Veľkú noc rečnil o absolútnom vypnutí krajiny, takzvanom „blackoute“, ekonómovia odhadovali, že už po marcových opatreniach sa hospodársky rast prepadne o 2 až 3%. V prípade blackoutu by mohlo ísť až o 10% prepad, vrátane hlbokého pádu životnej úrovne Slovákov. 

Odporúčané
Blackout nie je riešenie. Na koronavírus neexistuje liek, len to posunieme o pár týždňov, hovorí ekonomický analytik Blackout nie je riešenie. Na koronavírus neexistuje liek, len to posunieme o pár týždňov, hovorí ekonomický analytik 2. apríla 2020, 20:13

Vláda preto po menších rozkoloch medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom nakoniec odklepla koncom marca veľké ekonomické injekcie pre podnikateľov, živnostníkov aj menších zamestnávateľov.

Podľa nich by niektorí ľudia mohli dostať až 540 € mesačne. Určitú pomoc potom prisľúbili aj väčším firmám ako sú napríklad automobilky, ktoré sú ťahúňom slovenskej ekonomiky a zamestnanosti. 

21. apríla rozhodol Ústredný krízový štáb o postupnom uvoľňovaní prísnych opatrení. Igor Matovič ho predstavil v štyroch fázach, medzi ktorými musí byť minimálne dvojtýždňový odstup a denný počet nakazených menších ako sto. 

Slováci nepoľavili a posledné dva týždne sa môžeme tešiť zo skvelých štatistík. Počet denných testov stúpol na tisíce a len pomaly tisícina z nich boli potvrdené prípady s Covidom-19. Igor Matovič sa po rokovaní so všetkými odborníkmi sveta rozhodol preto pre ústupok a v stredu 6. mája povolil spustenie druhej a tretej fázy uvoľňovania opatrení.

Koronavírusové otázniky a výkričníky

Európa sa tak pomaly ale isto spamätáva z pandémie akú svet nezažil od začiatku 20. storočia. Obrovský otáznik ešte ostáva visieť nad Ruskom, ktoré v posledných dňoch hlási stále viac a viac nakazených aj obetí.

Keďže podľa vyšetrovaní kontrolnej snemovne nespĺňa ani polovica všetkých nemocníc a polikliník v Rusku sanitárne normy, nákaza sa môže rýchlo rozšíriť aj medzi zdravotníckymi pracovníkmi. Koronavírus sa tam už potvrdil aj u premiéra či niektorých ministrov. 

Ďalšie obavy má Svetová zdravotnícka organizácia zo situácie na juhoamerickom kontinente. Z Ekvádora prichádzajú správy o tom, ako márnice a pohrebné služby nestíhajú pochovávať mŕtvych a telá tak ležia na ulici, prípadne úplne zmiznú.

Brazílsky prezident Bolsonaro zas blúzni o tom, že koronavírusu netreba obávať, pretože Brazílčania aj tak „nikdy nechytia žiadnu chorobu“. Len pre porovnanie v najväčšej juhoamerickej krajine je aktuálne 126 tisíc nakazených a cez 8,5 tisíc mŕtvych. 

Podozrivo ticho je zatiaľ z Afriky, vedci aj zdravotnícki experti sa ale obávajú, že ak sa nákaza rozšíri aj na tomto kontinente, zomrieť môžu státisíce až milióny ľudí. 

Veštecká guľa

A aké máme výhliadky do budúcnosti? Vedci zo všetkých kútov sveta už usilovne pracujú na vytvorení vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vo svete je približne 70 podobných projektov, niektorý z nich snáď bude fungovať, zatiaľ je však príliš skoro sa tešiť, pretože testovanie takejto vakcíny môže trvať mesiace až rok. 

Svoju vakcínu vyvíja už aj Česká republika. Prvé výsledky by mali byť známe vraj za dva mesiace. Naši susedia skúšali pri jednom pacientovi aj experimentálny liek Remdesivir, ktorý sa bežne používa na liečenie eboly. Pacient, ktorý bol najskôr v kritickom stave, po dvoch mesiacoch vykazuje výrazné zlepšenie a lekári ho prepustili už do domácej liečby. 

Aj napriek týmto pozitívnym správam sú vedci k absolútnemu uzavretiu tejto čiernej epizódy roku 2020 veľmi skeptickí. Objavujú sa mnohé názory, že nákaza sa po lete vráti so sychravým počasím a udrie v druhej vlne.

Odborníci z Centra pre výskum infekčných chorôb na University of Minnesota dokonca vyslovili hypotézu, že pandémia bude trvať až dva roky, kým si minimálne dve tretiny ľudstva nevytvoria imunitu. 

Odporúčané
Pandémia koronavírusu môže trvať až dva roky, hovorí nová štúdia Pandémia koronavírusu môže trvať až dva roky, hovorí nová štúdia 3. mája 2020, 7:40
Aktuálne čísla koronavírusovej pandémie:
• Na celom svete je momentalne nakazených viac ako 3 856 211 pacientov

Na koronavírus zomrelo cez 266 463 ľudí

• Počet vyliečených presiahol číslo 1 317 745 

Korona Update pre vás takmer dva mesiace pripravovali Tina Hamárová, Denisa Bodková, Viktor Kniš a za produkciu Matej Ohrablo.

Domov
Zdieľať
Diskusia