Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020, 10:34
Čas čítania 0:59
Tina Hamarova

Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to znamenalo státisíce mŕtvych

NEWS VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Vraj si možný dosah na 250 000 životov uvedomili len v pár posledných dňoch.

Veľká Británia si pôvodne zvolila úplne odlišné riešenie koronavírusovej pandémie ako zvyšok sveta. Premiér Boris Johnson ešte pred pár dňami vyzýval ľudí, aby dodržiavali hygienu a zostali doma. Narozdiel od Slovenska či väčšiny Európy však vo Veľkej Británii naďalej fungovali školy a neboli zakázané ani akcie s väčším počtom ľudí. Premiér vyhlasoval, že veľa ľudí v krajine zomrie, ale od toho, že sa veľa ľudí nakazí si sľuboval efektívnejšiu ochranu v podobe kolektívnej imunity.  

Podľa dokumentov vládnej agentúry Public Health England by sa  však pri takýchto opatreniach vo Veľkej Británii mohlo koronavírusom nakaziť až 80 % ľudí, teda štyria z piatich obyvateľov. Do nemocníc by mohlo dostať až 7,9 miliónov obyvateľov a straty na životoch by sa pohybovali v státisícoch.

Od pondelka sa preto Británia rozhodla zásadne zmeniť svoj prístup k pandémii. Vraj si za „posledných pár dní“ uvedomili dôsledky, ktoré by mohli viesť k smrti až 250 000 ľudí, píše Business Insider. Správa z univerzity Imperial College hovorí, že Británia sa vydá cestou „stratégie zmiernenia,“ čo znamená izolácia ľudí s podozrením na nákazu na minimálne 14 dní, domáca karanténa, práca z domu a vyhýbanie sa kontaktu so staršími ľuďmi. 

Briti menia stratégiu boja s koronavírusom. Uvedomili si, že by to spôsobilo stovky tisíc mŕtvych
Zdroj: TASR/Richard Pohle/Pool via AP

„Teraz je čas pre všetkých, aby obmedzili všetky kontakty a cesty mimo domu, ktoré nie sú vyslovene nutné,“ povedal premiér Boris Johnson v pondelok na tlačovke„Ľudia musia začať pracovať z domu, ak sa dá, vyhýbať sa krčmám, klubom a podobným miestam.“

Odporúčané
Koronavírusom sa vo Veľkej Británii môže nakaziť až 80 % ľudí. Kríza v krajine by tak trvala do roku 2021 Koronavírusom sa vo Veľkej Británii môže nakaziť až 80 % ľudí. Kríza v krajine by tak trvala do roku 2021 16. marca 2020, 9:18

Veľká Británia aktuálne eviduje 1 950 nakazených ľudí na Covid-19 a 71 obetí nákazy.

Domov
Zdieľať
Diskusia