Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2020, 9:26
Čas čítania 6:32
Denisa Bodková

Každý deň prichádzam do kontaktu s ľuďmi s koronavírusom. Viem, že sa môžem nakaziť, hovorí medička z Bratislavy (Rozhovor)

Každý deň prichádzam do kontaktu s ľuďmi s 
koronavírusom. Viem, že sa môžem nakaziť, hovorí medička z Bratislavy (Rozhovor)
REFRESHER ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Louise Mária je študentkou posledného ročníka lekárskej fakulty UK v Bratislave a dobrovoľne pomáha v odbernom tíme na testovanie COVID-19.

Ako vyzerá deň na testovacom pracovisku na COVID-19, koľko pacientov sa denne otestuje a sú naši lekári či dobrovoľníci dostatočne chránení pred nebezpečne šíriacim sa koronavírusom? 

Louise Mária je mladá študentka posledného ročníka medicíny a dúfa, že raz bude neurologička. V týchto dňoch dobrovoľne vypomáha na externom infekčnom pracovisku na Kramároch, denne sa oblieka do ochranného obleku a asistuje aj pri odoberaní vzoriek. 

Mladá medička testuje ľudí na koronavírus. Robí to dobrovoľne, aj keď riziko, že sa nakazí je vysoké (Rozhovor)
Zdroj: Louise Mária Adamová


Pracuješ ako dobrovoľníčka na externom infekčnom oddelení COVID-19. Nemáš obavy z toho, že sa nakazíš?

Počítam so všetkým, aj s tým, že sa nakazím. Napriek tomu, že máme všetky potrebné ochranné pomôcky je riziko nákazy vysoké.

V prvých dňoch sme museli pacientov kvôli nedostatku odberových súprav triediť.

 
Ako vyzerá jeden deň na testovacom pracovisku?

Momentálne pracujeme každý deň od 9:00 do 18:00. My medici sa stretávame ráno o 8:00 a máme hodinu nato aby sme pripravili pracovisko, prezliekli, pripravili sa a rozdelili si úlohy. 


Neskôr prichádzajú lekári a o 9:00 začíname. Pacientov testujeme do 13:00, vždy máme hodinovú prestávku, počas ktorej musíme stihnúť celé pracovisko vydezinfikovať, naobedovať sa a oddýchnuť si. Po prestávke pokračujeme s testovaním do 18:00. 

 
Na konci dňa nasleduje dezinfekcia a upratovanie celého pracoviska, čo trvá približne ďalšiu hodinu. Počas celého dňa sme v kontakte s infekčným oddelením a oddelením centrálneho príjmu, kde v prípade potreby posielame pacientov. Taktiež komunikujeme s RZP.

Odporúčané
Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí 21. októbra 2019, 10:51


Čo je presne tvojou úlohou?

Každý deň sa moja úloha mení. Bola som na triáži (triedenie pacientov - pozn.red.), inštruovala a navigovala som pacientov, asistovala som pri odbere vzoriek, registrovala pacientov a pôsobila som ako koordinátor. 

Pacient sa musí do vreckovky poriadne vysmrkať a vykašľať, vydezinfikovať si ruky a pokračovať k okienku, kde mu lekár odoberie vzorky.

 
Koľko ľudí za jeden deň otestujete?

V prvých dňoch sme museli pacientov kvôli nedostatku odberových súprav triediť, takže otestovaných bolo výrazne menej. Momentálne testujeme takmer každého, takže za deň sú to desiatky pacientov.

Mladá medička testuje ľudí na koronavírus. Robí to dobrovoľne, aj keď riziko, že sa nakazí je vysoké (Rozhovor)
Zdroj: Louise Mária Adamová

Ako vyzerá proces testovanie pacienta?

V tíme máme každý deň 6 dobrovoľníkov (medikov), 2 koordinátorov (medikov) a  2-3 lekárov. Lekári sú rovnako buď dobrovoľníci alebo prichádzajú z rôznych oddelení. Na pracovisku stoja dva kontajnery, v jednom sa nachádzajú lekári s medikmi, ktorí odoberajú anamnézu a v druhom je lekár s asistentom, ktorí odoberajú vzorky - stery z nosovej a ústnej dutiny. 


Pacienti prichádzajú na pracovisko a smerujú priamo k miestu triáže. Na mieste prvého kontaktu sa nachádza medik, ktorý sa informuje o jeho cestovateľskej, epidemiologickej anamnéze a zdravotnom stave. Prvé dni sme kvôli nedostatku odberových súprav (testov) odoberali vzorky len od pacientov, ktorí mali pozitívnu epidemiologickú a cestovateľskú anamnézu a výrazné klinické príznaky. 

Pacient prichádza k okienku Pracoviska č. 1, kde mu je odobratá anamnéza + je zároveň registrovaný do systému. Po odobratí anamnézy je pacient nasmerovaný k Pracovisku č.2, kde prichádza do kontaktu s ďalším medikom, ktorý ho ďalej inštruuje. 


Pacient sa musí do vreckovky poriadne vysmrkať a vykašľať, vydezinfikovať si ruky a pokračovať k okienku, kde mu lekár odoberie vzorky.

Tí, ktorí majú oblečené tyveky to majú horšie. Mali by bez toalety vydržať minimálne do obednej prestávky.

Kedy je pacient informovaný, či je alebo nie je nakazený?

V prípade pozitívneho výsledku, je pacient informovaný do 2-3 dní.  

Odporúčané
Najťažšie je, keď mi vravia, že by už radšej umreli. Na to nedokážem nikdy odpovedať, hovorí Katalin z domu seniorov (Rozhovor) Najťažšie je, keď mi vravia, že by už radšej umreli. Na to nedokážem nikdy odpovedať, hovorí Katalin z domu seniorov (Rozhovor) 15. decembra 2019, 9:45

Mladá medička testuje ľudí na koronavírus. Robí to dobrovoľne, aj keď riziko, že sa nakazí je vysoké (Rozhovor)
Zdroj: Louise Mária Adamová


Prichádzaš bežne do kontaktu s nakazenými ľuďmi?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82758 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa bežne stretáva s nakazenými ľuďmi
  • Aké ochranné pomôcky má na sebe počas testovania
  • Ako sa dostala do tímu
  • Či už teraz neľutuje, že sa dala na medicínu
Domov
Zdieľať
Diskusia