Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. októbra 2019, 10:51
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí

Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí
Zdroj: unsplash.com
REFRESHER ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Má absolvent lekárskej fakulty dostatok pracovných možností, alebo sa radšej rozhodne skúsiť šťastie v zahraničí?

Každý rok máme na Slovensku stovky nových absolventov lekárskych fakúlt. Mladí medici a medičky sú po prevzatí svojich diplomov hodení do vôd nášho zdravotníctva, kde si hľadajú dôstojné uplatnenie. Je pre každého z nich dostatok pracovných miest, alebo sa radšej rozhodnú skúsiť šťastie v zahraničí?

Vyspovedali sme štyri lekárky a jedného lekára, ktorí aj napriek neprajnej situácii v štátnych nemocniciach ostávajú pôsobiť na Slovensku.

„V škole nám často opakovali, že máme ešte možnosť odísť z medicíny a mať sa lepšie,“ bola jedna z odpovedí na otázku o možnostiach po štúdiu. Zaujímavé postrehy zazneli aj k téme reformy nemocníc, kde nám jeden z nich odpovedal: „Najlepšie by bolo, aby sa do toho nemontovali populistickí politici a finančné skupiny, ale aby sa viedla vecná diskusia podporená vecnými argumentami každej strany.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa rozhodli byť lekármi
  • Čo ich najviac prekvapilo po nástupe do služby
  • Aké možnosti mali po škole
  • V akom stave sú nemocnice, v ktorých pôsobia
  • Prečo neodišli do zahraničia
  • Ako by porovnali platy lekárov na Slovenku so susedným Rakúskom alebo inými krajinami EÚ
  • Ako je to s nadčasmi lekárov či skrátenými úväzkami
  • Čo majú na svojej práci najradšej

MUDr. Táňa Tomaškovičová

lekari
lekari Zdroj: Táňa Tomaškovičová

Prečo si sa rozhodla stať lekárkou?

Keď som sa rozhodovala, mala som 17 rokov. Pozerala som na veci inak, preto by som nerada použila to často opakované klišé, že som „chcela zachraňovať životy“. Bavilo ma prekonávať prekážky a spraviť prijímačky nebolo jednoduché, takže to bola výzva.

V ktorej nemocnici, na akom oddelení a ako dlho už pôsobíš?

Na NUDCH-KDP (Pozn. redakcie: Národný ústav detských chorôb - Klinika detskej psychiatrie). Zatiaľ len druhý mesiac. 

V škole nám často opakovali, že máme ešte možnosť odísť z medicíny a mať sa lepšie.

Mala si po škole dostatok možností zamestnať sa vo svojom odbore? 

Možno ma vždy zaujímali veľmi špecifické časti medicíny alebo to je len zhoda náhod, každopádne, na mnohých miestach som dostala negatívnu odpoveď, pretože nebolo voľné miesto. Našťastie som nakoniec získala to, čo bolo mojou prioritou.  


Čo ťa najviac prekvapilo po nástupe do služby?

Z práce som mala obavy, keďže počas štúdia som prešla aj ťažším obdobím, často nám opakovali, že máme ešte možnosť odísť z medicíny a mať sa lepšie. Videli sme, v akých podmienkach a v akej atmosfére pracujú lekári.

Prekvapilo ma teda, že tento dojem som z pracoviska, na ktorom som aktuálne teraz, zatiaľ nemala. Ľudia sú k sebe ľudskí, a to je, žiaľ, po mnohých skúsenostiach, pre mňa prekvapením. 

Veľká časť mojich kamarátov, ktorí odišli pracovať po škole do zahraničia, to spravila pre ľudskejšie a dôstojnejšie podmienky, čo nevyhnutne nemusí znamenať vyšší plat.


V akom stave je nemocnica, v ktorej pôsobíš? 

Ak ju porovnám s ostatnými, v ktorých som bola ako študent, vnímam ju ako jednu z najlepších. No personálu a lôžok nikdy nie je dosť.


Ako by si porovnala platy lekárov na Slovensku so susedným Rakúskom či inými krajinami EÚ?

Ja som sa tým nikdy nejak nezaoberala. Mám pocit, že výška platu  v Nemecku je úmerná finančným nárokom na živobytie. Veľká časť mojich kamarátov, ktorí odišli pracovať po škole do zahraničia, to spravila pre lepšie, ľudskejšie a dôstojnejšie podmienky, čo nevyhnutne nemusí znamenať vyšší plat.

lekari
lekari Zdroj: unsplash.com


Nerozmýšľala si, že by si odišla pracovať do zahraničia aj ty? 

Rozmýšľala, našťastie, som na pracovisku, ktoré ma zatiaľ presviedča o tom, že aj u nás to môže fungovať.

Pacienta neberieme ako malý kus pásovej výroby.

Odporúčané
Mladí chcú byť len influencermi, ale mne nevadí meniť plienky. Zdravotná sestrička hovorí, že svoju prácu vníma ako poslanie Mladí chcú byť len influencermi, ale mne nevadí meniť plienky. Zdravotná sestrička hovorí, že svoju prácu vníma ako poslanie 25. mája 2019, 17:49


Ako je to s pracovnými úväzkami lekárov? 

Úväzky majú lekári rôzne, ja som so svojím spokojná. 

Chcela by si mať v budúcnosti vlastnú ambulanciu? 

Pre mňa je to mimoriadne ďaleká budúcnosť, nie je to aktuálne prioritou. Avšak nehovorím nie.


Čo hovoríš na reformu nemocníc? 

Čas ukáže.


Čo máš na svojej práci najradšej? 

Že tu pacienta neberieme ako malý kus pásovej výroby.


MUDr. Martina Čellárová

lekari
lekari Zdroj: Martina Čellárová

Prečo ci sa rozhodla stať lekárkou?

Ja som mala v podstate stále v rozhodovaní o budúcnosti slobodnú voľbu. Keďže v rodine nemám lekárov, nemal mi to kto ukázať a nadiktovať, že ním budem. Rozhodla som sama na strednej škole. Vedela som, že mám rada ľudí, dokážem s nimi komunikovať a prispôsobiť sa komunikácii s nimi, vypočuť ich a chcela som s ľuďmi stále pracovať. Popri tom som sa zle neučila a tak som si to spojila a vyšlo mi, že by som mohla byť lekárkou.

V ktorej nemocnici, na akom oddelení a ako dlho už pôsobíš?

Pôsobím momentálne vo fakultnej nemocnici v Prešove na oddelení úrazovej chirurgie a budú to 2 mesiace.

Pre ženu, ktorá chce robiť chirurgiu, je to ťažké.
 

Mala si po škole dostatok možností zamestnať sa vo svojom odbore?

Každý by asi povedal, že áno. Veď lekárov treba, je ich málo a treba ich stále viac a viac. Najmä v menších miestach, kde majú problém s tým, že tam absolventi chodiť nechcú. Ja som hrdá Košičanka, a tak som na východe ostať chcela, pretože je to pre mňa domov.

Na druhej strane, ak chcete robiť niečo, čo sa vám páči, o čo sa zaujímate, musíte tomu niečo obetovať. Pre ženu, ktorá chce robiť chirurgiu je to ťažké. Takže, moja odpoveď na otázku je áno, robota sa dá nájsť hocikde, pokiaľ je vám jedno, čo chcete v rámci medicíny robiť. No ja som bola veľmi náročná, a tak musím povedať, že som až tak veľa možností nemala.

Je pre mňa stále ťažké bojovať s tým, ako k nám určité percento pacientov nevďačne pristupuje.
 

Čo ťa najviac prekvapilo po nástupe do služby?

Veľmi veľa vecí. Musím vyzdvihnúť kolektív lekárov. Ako absolvent po škole, ktorá vás nenaučí prakticky veľa vecí, musím fakt chváliť, akú majú kolegovia trpezlivosť, venujú sa, pomôžu, poradia, nechajú vás samostatne pracovať pod ich dozorom. Je naozaj dôležité pre mňa vedieť, že hocičo sa opýtam, nikto má neodsúdi. Práve naopak, s potešením mi pomôže.

Na druhej strane musím povedať, že netrpezlivosť niektorých pacientov vie našu prácu zaťažiť. Nemyslím si, teda aspoň u nás to tak nie je, že by sme mali čas na dlhé kávy a rozhovory. Ľudia to často vyhadzujú na oči, no fakt robíme, čo môžeme, a vďaky od tých najdôležitejších, pacientov, dostávame primálo. Preto je pre mňa stále ťažké bojovať s tým, ako k nám určité percento pacientov nevďačne pristupuje. 

lekari
lekari Zdroj: unsplash.com

V akom stave je nemocnica, v ktorej pôsobíš? 

Nemocnica je v takom stave ako väčšina štátnych na Slovensku. Nie je to najhoršie, alebo som si už proste zvykla. Súkromné sú na tom podstatne lepšie. Súvisí s tým aj ďalšia otázka, málo peňazí, málo zmeny z „hora”. Zmeny by sa mali robiť niekde inde, a tam by si mali uvedomiť, že hocikedy sa v nemocnici môže ocitnúť každý z nás.

To, že máme lepšie platy ako priemerná populácia Slovenska, je pravda, no nik za tým nevidí obrovskú zodpovednosť, ktorú nesieme.

Ako by si porovnala platy lekárov na Slovensku so susedným Rakúskom či inými krajinami EÚ?

Takto, tie platy v zahraničí sú určite výrazne lepšie, je to každému jasné, preto aj veľa ľudí odchádza. Na Slovensku sa mi páči názor „nezdravotníkov” a ľudí mimo odboru, ktorí náš plat označujú ako „západniarsky”. To ma stále dokáže veľmi pobaviť. To, že máme lepšie platy ako priemerná populácia Slovenska, je pravda, no nik za tým nevidí obrovskú zodpovednosť, ktorú nesieme.

Pre mňa sa robota s pracovným časom nekončí, ale s tým, že všetci budú spokojní. Ak vôbec budú, čo sa často nedosiahne. Urobené záznamy v chorobopisoch, pooperovaní pacienti, a to často je aj riadne nad môj pracovný čas. Človek musí mať tú prácu rád, pretože pre peniaze to na Slovensku nerobíme. Nemalo by sa to tak robiť nikde. No v zahraničí je pre mladých lekárov plat určite pekná motivácia. 

Reformu by mali robiť ľudia, ktorí v nemocnici niečo zažili, prešli si pozíciami a vidia nemocnicu z viacerých uhlov.
 

Ako je to s pracovnými úväzkami lekárov a nadčasmi?

Všetci medici, lekári, akýkoľvek zdravotník, ktorý bol pri vedomí počas štúdia, išiel do toho s tým, že medicína ako taká nie je o tom, zavrieť o 15:00 a ísť domov. Okrem toho, že sa veľmi často, resp. pravidelne dlhšie pracuje, ako sa má, často sa vynechá nejeden obed, nočný spánok, resp. nejaký spánok a podobne.

Tým som chcela povedať, že často sa obetujú aj vlastné potreby na úkor druhých, pacientov. A prečo to zasahuje práve mladých lekárov? Ach, tak to neviem. Asi mame ešte na to energiu a chceme robiť a učiť sa.

lekari
lekari Zdroj: unsplash.com
 

Chcela by si mať v budúcnosti vlastnú ambulanciu?

Zatiaľ nad tým nepremýšľam. Páči sa mi práca v štátnej nemocnici na oddelení. Do budúcna možnosť niečoho vlastného nevylučujem, pravdupovediac je to taký môj skromný sen, tak uvidíme. 

Často je pochvala a uznanie takým druhým platom.
 

Čo hovoríš na reformu nemocníc?

Odkedy vnímam zdravotníctvo trošku viac ako medik, lekár, tak žiadna reforma nenastáva a ani nenastala. Problémy idu z vyššia. Reformu  by mali robiť ľudia, ktorí v nemocnici niečo zažili, prešli si pozíciami a vidia nemocnicu z viacerých uhlov. Poznajú a vnímajú nedostatky, ktoré zažili z vlastných skúsenosti.

Prakticky to znamená, že si predstavujem, že v politike názory ohľadom zdravotníctva by mali zastávať hlavne ľudia, ktorí majú čo to odpracované v nemocnici, od lekárov, primárov, prednostov, riaditeľov nemocnice, vrchné sestry a podobne. Pretože tí vedia úplne najlepšie, čo v každej nemocnici treba vylepšiť a kde by sa malo začať. Bohužiaľ, čo sledujem, tak to tak absolútne nie je, a preto sa  viac rozpráva, ako niečo robí. 

Nerozmýšľala si, že by si odišla pracovať do zahraničia?

Rozmýšľať som aj rozmýšľala, ale napriek všetkej kritike, že veci by mohli byť podstatne lepšie, tak podľa mňa sa tu nemáme zle. Máme kvalitné školstvo a vzdelaných profesorov, čo sú dobré podmienky na začiatok. Ak to môžem porovnať s viacerými krajinami, kde som mala možnosť vidieť, ako zdravotníctvo funguje, dávam tu tomu šancu. Navyše, mám tu všetko vrátane rodiny, čo ma veľmi ovplyvňuje. 

Odporúčané
Najčastejšie operujem ženské prsia. Klientky by aj po opakovaných zákrokoch mali vyzerať prirodzene, tvrdí estetický chirurg Najčastejšie operujem ženské prsia. Klientky by aj po opakovaných zákrokoch mali vyzerať prirodzene, tvrdí estetický chirurg 12. júna 2019, 16:18

Čo máš na svojej práci najradšej?

Byť lekárom je krásna práca, a určite poviem to, čo má najradšej asi každý lekár v hocijakom odbore. Pozitívnu spätnú väzbu. Často je pochvala a uznanie takým druhým platom. Jednak je to odozva od pacientov, ale aj od starších a skúsenejších kolegov, to aspoň mňa vie motivovať a naplniť a dať dobrý pocit za odvedenú robotu. 


MUDr. Mojmír Ducár

lekari
lekari Zdroj: Mojmír Ducár

Prečo si sa rozhodol stať lekárom?

Ešte na strednej škole, keď sme si mali vybrať vysokú školu v rámci pomocných testov, prevážilo v mojich odpovediach: „Pomáhať ľuďom”. Čiže toto bol hlavný motív. Špekuloval som aj nad právom, architektúrou a viem, že by ma bavili aj financie, no medicína vyhrala.


V ktorej nemocnici, na akom oddelení a ako dlho už pôsobíš?

Pracujem na patológii, konkrétne sa venujem biopsii, v podstate pracujem v laboratóriu. Tieto sú už väčšinou v súkromných rukách, čiže pracujem v Diagnostickom centre patológie v Banskej Bystrici, ktoré spadá pod Alpha medical, s.r.o..  Pracujem tu od apríla 2019, predtým som pracoval v Martinskom Bioptickom Centre (MBC) v Banskej Bystrici, kde som si urobil aj atestáciu.

Našou prácou je mikroskopické vyšetrovanie vzoriek tkaniva, prípadne buniek. Najdôležitejšie je sa vyjadriť, či sa jedná o zhubný (malígny), prípadne o nezhubný (benígny) proces. V prípade zhubného procesu určujeme presný typ nádoru a jeho prognostické parametre. Častým materiálom, ktorý napríklad zvykneme vyšetrovať sú kožné znamienka, prípadne cytologické stery materničného čípka u žien. V podstate sme taká šedá eminencia medicíny. Veľa ľudí o nás nevie, ale pritom tvoríme nenahraditeľné oko v reťazi poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Mal som dve možnosti. Buď budem robiť hocičo a budem bývať v mojej rodnej Bratislave, alebo pôjdem hocikam a budem robiť patológiu.

Mal si po škole dostatok možností zamestnať sa vo svojom odbore?

Pravdu povedať ani nie. Boli dve možnosti. Buď budem robiť hocičo a budem bývať v mojej rodnej Bratislave, alebo pôjdem hocikam a budem robiť patológiu. Prevážila druhá možnosť a nakoniec som skončil v Banskej Bystrici.


Čo ťa najviac prekvapilo po nástupe do služby?

Nastupoval som do spomínaného Martinského Bioptického Centra v Banskej Bystrici, čiže budem písať o ňom. Bol tam dobrý kolektív a kolegovia mi nikdy neodmietli pomoc, aj keď mali toho veľa. V podstate vďaka takýmto ľudom to nie je len práca, ale aj zábava. Taktiež naša vrchná, Zdenka, bola veľmi milá osoba a dodnes si pamätám ako som sa s nimi vozil pohrebákom do roboty, keďže jej manžel pracoval v pohrebníctve.

Treba si u nás začať zvykať na Ukrajincov, ako si Nemci zvykajú na nás.


V akom stave je nemocnica, v ktorej pôsobíš? 

Celkovo pracujeme v zrekonštruovaných priestoroch s dobrou vzduchotechnikou a máme dobré vybavenie, čiže som spokojný. Personálu máme z môjho pohľadu dostatok, aj keď niekedy sa vie nakopiť práca aj u nás. 

lekari
lekari Zdroj: unsplash.com


Ako by si porovnal platy lekárov na Slovensku so susedným Rakúskom či inými krajinami EÚ?

Vo všeobecnosti sme na tom lepšie ako východ a horšie ako západ a sever. Najlepšie platení lekári sú v Amerike (USA a Kanada), ale tam už je chorý systém, hlavne v USA, potom nasledujú severské krajiny a Švajčiarsko, potom západná Európa a potom sme my.

Podľa mňa vo všeobecnosti sú na tom lekári dobre, hlavne od kedy nám to starší kolegovia vybojovali. Prirodzená migrácia tu bude asi stále, dokonca nemeckí lekári migrujú buď do Švajčiarska, alebo na sever. Severania zase zvyknú migrovať do Ameriky. Treba si u nás začať zvykať na Ukrajincov, ako si Nemci zvykajú na nás. 

O reforme nemocníc: Najlepšie by bolo, aby sa do toho nemontovali najmä populistickí politici a finančné skupiny.

Ako je to s pracovnými úväzkami lekárov a nadčasmi?

U nás máme v podstate „office hours“, vo všeobecnosti od  7:00 do 15:30, nemáme služby, ani nadčasy, pracovnú dobu si viem veľakrát mierne upraviť podľa potreby, ale musím pritom dodržať určité laborantské (technologické) procesy, ktoré sú fixne dané. Najdôležitejšie je, aby boli výsledky pre pacientov hotové kvalitne a včas, najčastejšie do 7 pracovných dní. 


Chcel by si mať v budúcnosti vlastnú ambulanciu?

V mojom prípade ani nie, bola by to drahá investícia – veľa prístrojového vybavenia, veľký pomocný personál a v neposlednom rade trh už majú rozkúskovaný „veľryby“, okrem  časti biopsií, ktoré sú prevádzkované štátom alebo VÚC. Teoreticky by sa to dalo, ale človek by potom bol viac manažérom, finančníkom, správcom, ako lekárom vykonávajúcim svojho povolanie.


Čo hovoríš na reformu nemocníc?

Určite je potrebná a malo sa to udiať už dávno, nielen nemocníc, ale celého zdravotníctva. Najlepšie by bolo, aby sa do toho nemontovali najmä „populistickí“ politici a finančné skupiny, ale sa viedla vecná diskusia podporená vecnými argumentami každej strany (lekári, pacienti a zastupitelia štátu a poisťovní, ...).

Na západe je úplne bežné že sú nemocnice špecializované. U nás sa pacienti boja najmä cestovania, asi je to pozostatok zo socializmu. V konečnom dôsledku z toho budú profitovať oni po kvalitatívnej stránke, ale to si pacienti veľakrát neuvedomujú. Často u lekára vnímame najmä jeho ľudskú stránku a správanie k pacientom, ale jeho odbornú, profesionálnu stránku nie sme schopní dostatočne vyhodnotiť. Doktor House by mal hrozné hodnotenie, ale pritom robí svoju prácu „nadštandardne“. 

Vždy ma poteší, keď sa klinická nádorová diagnóza ukáže ako nezhubná, prípadne ak nádor zachytíme v skorom štádiu a pacient tak má lepšiu prognózu.


Nerozmýšľal si, že by si odišiel pracovať do zahraničia?

Človek nad tým v kútiku duše uvažuje stále. Zažiť niečo nové, prípadne pracovať na celosvetovo uznávanom, špičkovom pracovisku, no vždy to je o prioritách. V súčasnosti sa snažím udržiavať rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom.


Čo máš na svojej práci najradšej? 

Že mi pacienti neodvrávajú (smiech). Ale teraz vážne - výzvy, ktoré mi práca prináša, ale v únosnej miere. Najmä, keď niektoré ťažké prípady doriešim do správneho konca, čiže dostanú správnu diagnózu, ktorá je podporená klinickým nálezom, prípadne konzultačným vyšetrením. Vždy ma poteší, keď sa klinická nádorová diagnóza ukáže ako mikroskopicky (histologicky) nezhubná diagnóza, prípadne ak nádor zachytíme v skorom štádiu a pacient tak má lepšiu prognózu.


MUDr. Natália Niková

lekari
lekari Zdroj: Niková Natália

Prečo si sa chcela stať lekárkou?

Od detstva som chcela byť lekárkou, nič iné nepripadalo do úvahy. 

 
V ktorej nemocnici, na akom oddelení a ako dlho už pôsobíš?

ORL (Otorinolaryngológia), klinika Národného ústavu detských chorôb. Asi rok.

Na začiatku ma prekvapilo absolútne hodenie do vody, veľmi málo záujmu zo strany kompetentných, nikto sa veľmi nestaral.


Mala si po škole dostatok možností zamestnať sa vo svojom odbore?

Nie, nemala. V rámci nášho odboru v Bratislave nie je veľa miest. 


Čo ťa najviac prekvapilo po nástupe do služby?

Absolútne hodenie do vody, veľmi málo záujmu zo strany kompetentných, nikto sa veľmi nestaral. Proste ti povedia choď a rob. 


V akom stave je nemocnica, v ktorej pôsobíš? 

Myslím, že naša nemocnica je na tom v rámci možností materiálne aj personálne OK.


Ako by si porovnala platy lekárov na Slovensku so susedným Rakúskom či inými krajinami EÚ?

V zahraničí sú platy lekárov neporovnateľne vyššie. 

lekari
lekari Zdroj: unsplash.com

Keď slúžim, reálne som v nemocnici aj 25 až 30 hodín.

Ako je to s pracovnými úväzkami lekárov a nadčasmi?
Ja pracujem na plný úväzok, no nadčasov mám veľa. Keď slúžiš, reálne si v práci aj 25-30 hodín, ale podľa zákonníka práce si, samozrejme, oficiálne toľko vykázať nemôžeš. 


Chcela by si mať v budúcnosti vlastnú ambulanciu? 

Zatiaľ o tom neuvažujem, avšak po finančnej stránke je to určite atraktívnejšie.

Na svojej práci mám rada pocit, keď niekomu pomôžem, radosť keď sa niečo nové naučím, keď vidím, že sa niekam posúvam, i keď je to často náročné.

 
Čo hovoríš na reformu nemocníc?

Uvidíme, čo ukáže čas.


Nerozmýšľala si, že by si odišla pracovať do zahraničia aj ty?

Zatiaľ nie.


Čo máš na svojej práci najradšej? 

Svojím spôsobom všetko. Kontakt s ľuďmi, pocit, keď niekomu pomôžeš, radosť keď sa niečo nové naučíš, keď vidíš, že sa niekam posúvaš, i keď je to často náročné. 


MUDr. Barbora Petrovičová

Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí
Zdroj: Barbora Petrovičová

Prečo si sa chcela stať lekárkou?

Nechcela a aj som dlho odolávala. Pochádzam z lekárskej rodiny, kde takmer všetci robia akútny odbor, takže som mala celý život pred očami, koľko ich to stojí učenia, času a nervov a mala som pred tým veľký rešpekt. Ale na druhej strane ich tá práca baví a napĺňa a to sa na vás nalepí. No a s odstupom času som zistila, že by som vlastne nechcela robiť nič iné.

V ktorej nemocnici, na akom oddelení a ako dlho už pôsobíš? 

Pracujem asi rok a pol, momentálne asi pol roka na Neurologickej klinike na Kramároch v Bratislave, začínala som v Nitre. 

Človeku to na začiatku príde akože svet je gombička, ale čím viac sa učí, tým viac si uvedomuje, koľko toho nevie.


Mala si po škole dostatok možností zamestnať sa vo svojom odbore?

Áno, v pohode. Ale myslím, že tu všeobecne nie je problém nájsť si miesto. 


Čo ťa najviac prekvapilo po nástupe do služby?

Asi váha zodpovednosti. Kto to nikdy nerobil, si to veľmi nedokáže predstaviť. Vlastne ani ja pri nástupe. Človeku to na začiatku príde akože svet je gombička, ale čím viac sa učí, tým viac si uvedomuje, koľko toho nevie. Keď som si po pár mesiacoch uvedomila ten obsah informácii s ktorými narábame, dosť ma to šokovalo. Proste iný vesmír. 

V akom stave je nemocnica, v ktorej pôsobíš? 

Lôžok je dostatok, skôr málo personálu, ale to je taký všeobecný problém. Budova je stará, ale väčšina oddelení je viac, či menej zrekonštruovaných a postupne sa vymieňa technické vybavenie. 

Vyspovedali sme 5 mladých lekárov. Prečo sú niekedy aj 30 hodín v službe a čo si myslia o platoch v zahraničí
Zdroj: unsplash.com

Ako sa pohybujú platy lekárov v porovnaní so susedným Rakúskom alebo inými krajinami EÚ?

V násobkoch, ale je tam aj obrovský tlak na výkon. 

Mňa medicína dosť fascinuje a mám rada ten pocit, keď sa naučím niečo, čo ma fakt zaujme.

Chcela by si mať v budúcnosti vlastnú ambulanciu? 

Zatiaľ som o tom neuvažovala, viac ma baví riešiť akútne stavy v nemocnici.

Nerozmýšľala si, že by si odišla pracovať do zahraničia?

Teoreticky áno, ale v rámci neurológie sú na Slovensku viacerí špecialisti, ktorých prácu si veľmi vážim a keďže si myslím, že dobrého lekára robí z časti aj dobrý mentor, chcem sa to naučiť práve od nich.


Čo máš na svojej práci najradšej? 

Že sa nenudím. Mňa medicína dosť fascinuje a mám strašne rada ten pocit, keď sa naučím niečo, čo ma fakt zaujme.  No a, samozrejme, keďže neurológia rieši veľa ťažkých stavov, napr. mozgové mŕtvice, mám vždy obrovskú radosť, keď pacienti, ktorí prišli vo vážnom zdravotnom stave odchádzajú po vlastných domov.  

Domov
Zdieľať
Diskusia