Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
dnes 26. decembra 2025 o 11:40
Čas čítania 1:14
Natália Mišániová

Tradícia, ktorú milujeme, iným naháňa hrôzu: Náš kapor vyhral rebríček nechutných vianočných jedál

Tradícia, ktorú milujeme, iným naháňa hrôzu: Náš kapor vyhral rebríček nechutných vianočných jedál
Zdroj: Retigo
Diskutovať
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

To, čo je pre nás symbolom rodinnej pohody, iným pripadá bizarné

Na Slovensku patrí vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom k Vianociam rovnako ako stromček či koledy. Mnohé rodiny si bez neho Štedrý deň ani nevedia predstaviť. Kapor je u nás symbolom tradície, hojnosti a rodinného stretnutia. Zvyk kupovať živú rybu, chovať ju pár dní vo vani, následne ju pripraviť a vypražiť, sa prenáša z generácie na generáciu.

Zahraničné portály ho však vnímajú úplne inak. Portál Disgusting Food Museum zaradil slovenského vianočného kapra na prvé miesto rebríčka najnechutnejších vianočných jedál sveta. Cudzincom sa nepozdáva už samotný postup, kúpa živého kapra, jeho uskladnenie vo vani a domáca zabíjačka. Nechápavo krútia hlavou aj nad zvykmi, ako je kapria šupina v peňaženke či pod obrusom pre šťastie a peniaze.

To, čo je pre nás vôňa domova, je pre niekoho inde „nechutná tradícia“. A pritom ide jednoducho o rozdielnosť kultúr – tak ako my by sme sa zdráhali ochutnať fermentovaných vtákov či veľrybí tuk, iných prekvapuje náš kapor.


Rebríček ďalších „najnechutnejších“ vianočných jedál sveta

  • Kiviak – Grónsko

Fermentované vtáky natlačené do tela tuleňa, zakopané do zeme a zreté celé mesiace. Konzumujú sa aj s kosťami.

  • Muktuk – grónska veľrybia koža a tuk

Tradičná pochúťka Inuitov – kúsky veľrybej kože s hrubou vrstvou tuku, jedia sa surové alebo len mierne upravené.

  • Lutefisk – Škandinávia

Sušená treska namáčaná v lúhu získa želatínovú štruktúru a veľmi výraznú vôňu. Jedlo, ktoré „buď milujete, alebo nenávidíte“.

  • Cuzcuz Paulista – Brazília

Slaný „koláč“ z kuskusu, zeleniny, vajec a morských plodov. Vyzerá ako torta, no chutí úplne inak, než by ste čakali.

  • Vaječný likér

Niektoré zahraničné portály ho považujú za nechutný pre obsah surových vajec, hoci u nás patrí medzi sviatočné klasiky.

  • Červy mopane – južná Afrika

Húsenice motýľa Emperor moth sa sušia, vyprážajú alebo varia v pikantnej omáčke a podávajú sa počas sviatkov.

  • KFC na Vianoce – Japonsko

V Japonsku je tradíciou objednať si na Štedrý deň kuracie menu z KFC. Reštaurácie majú vypredané mesiace vopred.

Odporúčané
Jano a Karolína majú slovenskú reštauráciu vo Frankfurte: Máme menšie náklady ako v Prešove (Rozhovor) Jano a Karolína majú slovenskú reštauráciu vo Frankfurte: Máme menšie náklady ako v Prešove (Rozhovor) 25. decembra 2025 o 12:00
Odporúčané
Ako bude vyzerať Silvester v Bratislave? Oslavy budú bez ohňostroja Ako bude vyzerať Silvester v Bratislave? Oslavy budú bez ohňostroja 25. decembra 2025 o 9:00
Odporúčané
VIDEO: Epický vianočný darček od Christophera Nolana. Prvý trailer na The Odyssey je vonku a berie dych VIDEO: Epický vianočný darček od Christophera Nolana. Prvý trailer na The Odyssey je vonku a berie dych 23. decembra 2025 o 9:44
kapor
Zdroj: TASR/Martin Palkovič
Domov
Zdieľať
Diskusia