Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2020, 8:47
Čas čítania 0:45
Vl Mi

Úspech vedcov zo SAV: Podarilo sa im izolovať prvé slovenské kmene nového koronavírusu

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite k ďalšiemu výskumu.

Virológom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV) sa v laboratóriu so stupňom biologickej bezpečnosti úrovne 3 (BSL3) podarilo izolovať na bunkových kultúrach prvé slovenské kmene nového koronavírusu. Informovala tom vo štvrtok  hovorkyňa SAV Monika Hucáková.


„Po úspešnej genetickej charakterizácii budú slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2 vložené do Európskeho vírusového archívu, ktorého je Virologický ústav BMC SAV zakladajúcim členom. Vďaka tomu budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite k ďalšiemu výskumu,“ uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z BMC SAV Boris Klempa.

Odporúčané
Miestami vyzerajú nemocnice v Taliansku ako počas vojnového stavu. Lombardia je na tom najhoršie, nemajú už miesto Miestami vyzerajú nemocnice v Taliansku ako počas vojnového stavu. Lombardia je na tom najhoršie, nemajú už miesto 19. marca 2020, 8:12

„Tento úspech je príkladnou ukážkou spolupráce slovenských verejných a akademických inštitúcií, ktoré sa v ťažkej situácii spojili pre dobrú vec a prispejú k medzinárodnému výskumu nového vírusu,“ doplnil.

Podarilo sa im to vďaka úzkej spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR. Národné referenčné centrum pre chrípku pod vedením Edity Staroňovej podľa vedca ústretovo poskytlo klinické vzorky prvých slovenských pacientov, ktoré poslúžili ako zdroj vírusu.


Na izolácii vírusu sa tímovo podieľali viacerí členovia Oddelenia ekológie vírusov na Virologickom ústave BMC SAV. Po úspešnej izolácii z vírusov vedci pripravili neinfekčné vzorky ich genetického materiálu, ktoré v súčasnosti spracováva tím Tomáša Szemeša z Vedeckého parku Univerzity Komenského. Cieľom tohto kroku je identifikovať kompletný vírusový genóm.

Odporúčané
V slovenských Kauflandoch a Lidloch si seniori v čase od 13:00 do 14:30 môžu nakúpiť prednostne V slovenských Kauflandoch a Lidloch si seniori v čase od 13:00 do 14:30 môžu nakúpiť prednostne 19. marca 2020, 7:46
Domov
Zdieľať
Diskusia