Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2020, 12:26
Čas čítania 6:13
Mario Hudák

Dvestotisícová škoda, súdy s pacientmi a hororové hodnotenia. Ako pokračuje kauza plastických operácií v Košiciach

Dvestotisícová škoda, súdy s pacientmi a hororové hodnotenia. Ako pokračuje kauza plastických operácií v Košiciach
Zdroj: Flickr
REFRESHER NEMOCNICA
Uložiť Uložené

V septembri minulého roku obvinila vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry dvoch plastických chirurgov z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva. 16. januára ich košický okresný prokurátor obvinenia zbavil.

Doteraz sme si naivne mysleli, že najťažšie je zohnať telefónne číslo na prezidenta, pápeža, alebo napríklad šéfa bordelu v Kežmarku. Chyba. Minulý týždeň sme sa v uliciach metropoly východu presvedčili, že najnedostupnejší v krajine sú momentálne dvaja košickí plastickí chirurgovia.

Bývalý prednosta, dnes už neexistujúcej kliniky plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie univerzitnej nemocnice Róbert Sabovčík a ruský plastický chirurg s doktorátom z Moskvy, ktorý od roku 2011 operuje na Slovensku, Oleg Turkin.

Róbert Sabovčík.
Róbert Sabovčík. Zdroj: korzár

Najprv to márne skúšame na ich bývalom pracovisku v nemocnici. „Obaja lekári po tom škandále museli z našej nemocnice odísť. Z našej kliniky sa stalo oddelenie, pretože tam už neprebieha výučba vysokoškolákov,“ hovorí PR manažérka a hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Luisa Pasteura, Ivana Vaněková.

„K odhaleniu pochybných plastických operácií na klinike došlo v januári 2018. Nemocnica okamžite spustila interné vyšetrovanie a podala trestné oznámenie. Tých dvoch lekárov sme okamžite prepustili."

Oleg Turkin
Oleg Turkin Zdroj: NLH

A pristúpili sme k pravidelnej kontrole operačného plánu. Estetické chirurgické zákroky pre samoplatcov boli až do novembra 2018 pozastavené,“ informuje ma hovorkyňa v malej kancelárii na riaditeľstve nemocnice.

„Momentálne všetky zákroky kontrolujeme na týždennej báze. Náhradu vzniknutej škody 215-tisíc eur si nemocnica určite uplatní v súdnom konaní,“ dodáva Vaněková.

Dnešné Oddelenie (predtým klinika) rekonštrukčnej, plastickej a estetickej chirurgie UNLP v Košiciach.
Dnešné Oddelenie (predtým klinika) rekonštrukčnej, plastickej a estetickej chirurgie UNLP v Košiciach. Zdroj: Mario Hudák


Za štátne a načierno

Neslávne známi lekári Róbert Sabovčík a Oleg Turkin čelili trestnému stíhaniu pre plastické operácie cudziniek v rokoch 2016 a 2017. V septembri 2019 ich vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry obvinila z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva.

Anglicky hovoriace klientky platili v štátnej nemocnici „kešovku“ priamo chirurgom na ruku. Bez vydania platobného dokladu, zatiaľ čo lekári v tichosti využívali nemocničné prostredie, štátne vybavenie a personál. Ceny, ktoré zušľachťovaným klientkám účtovali, boli v porovnaní s oficiálnym cenníkom nemocnice násobne vyššie.

Odporúčané
Nahliadli sme do erotických klubov na východe. Ich biznis ohrozujú online prostitútky na chatoch a zoznamkách Nahliadli sme do erotických klubov na východe. Ich biznis ohrozujú online prostitútky na chatoch a zoznamkách 4. marca 2020, 17:33

„Výkony neboli dôsledne zaznamenané v zdravotnej dokumentácii alebo v nej boli uvedené fiktívne diagnózy. Neúčtovali sa v súlade s cenníkom, v dôsledku čoho vznikol celkový rozdiel viac ako 215-tisíc eur,“ uviedol hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Poskytovaním platenej zdravotnej starostlivosti sa mala dvojica obohatiť, keďže získané finančné prostriedky neboli náležite účtované v prospech nemocnice, tak ako mali byť“ dodáva policajný hovorca.

Obvinenia im zrušili

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81752 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo košický prokurátor zrušil dvom chirurgom obvinenie
  • Kde dnes pracujú vyšetrovaní lekári a čo všetko vlastnia
  • Ako ich hodnotia ich pacienti a prečo mali problémy už v minulosti
  • Kam sa biznis s plastickými operáciami v Košiciach presunul
  • Prečo je medicínska turistika s plastickými operáciami stále dobrý biznis
Domov
Zdieľať
Diskusia