Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.
16. marca 2020, 8:23
Čas čítania 2:17
Sponzorovaný obsah

5 spôsobov, ako umelá inteligencia dobýja svet a zasahuje do našich každodenných životov

TECH
Uložiť Uložené

Dnes je súčasťou vecí, bez ktorých si nevieme predstaviť život.

Práve teraz, v tejto chvíli, je umelá inteligencia takmer všade okolo nás. V našich domovoch, v práci, v telefónoch i počítačoch. Dobýja svet bez toho, aby spôsobila čo i len malý rozruch. Ako to robí?

Umelá inteligencia mení spôsob, akým komunikujeme

Keď v roku 2018 Google CEO Sundar Pichai predstavil Google Duplex, vylepšenú verziu Google Asistenta, ktorý rozumie kontextu, bola z toho pomerne zábavná prezentácia. Umelá inteligencia (ďalej AI) si v nej dohodla termín v salóne krásy a takisto rezerváciu v reštaurácii bez toho, aby si osoba na druhej strane linky uvedomila, že sa nerozpráva s reálnym človekom.

Smartfóny sú suverénne najpotrebnejším technologickým produktom súčasnosti a zároveň manifestom umelej inteligencie. Aj tento článok si pravdepodobne čítaš na svojom smartfóne. Možno si ho našiel pomocou virtuálneho pomocníka (Siri, Alexa, Google Home) cestou do práce. Integrácia AI do smartfónov je stále viac hmatateľná aj vďaka výrobe čipov so zabudovanými AI schopnosťami.

5 spôsobov, ako umelá inteligencia dobýja svet a zasahuje do našich každodenných životov
Zdroj: Unsplash

Umelá inteligencia mení spôsob, akým nakupujeme

A teraz nehovoríme len o nákupe oblečenia. Jedlo, hudba, filmy, náradie do záhrady. Na internete hľadáš všetko, po čom túžiš alebo bez toho nedokážeš žiť. A vyhľadávacie nástroje s pomocou umelej inteligencie preskenujú celý internet, aby nám nakupovanie uľahčili. 

Všimol si si reklamy, ktoré ťa prenasledujú? Všetky sú založené na histórii vyhľadávania a Google algoritmy veria, že ich oceníš. Amazon a iní online obchodníci využívajú AI na zber dát o vašich preferenciách a nákupných zvykoch. Následne ti ponúkajú na mieru ušité produkty, ktoré odrážajú tvoj (online) vkus.

 

5 spôsobov, ako umelá inteligencia dobýja svet a zasahuje do našich každodenných životov
Zdroj: Unsplash

Umelá inteligencia mení spôsob, akým cestujeme

Každodenné dochádzanie do práce alebo trojtýždňový trip po Ázii? Je jedno, ako dlho, ďaleko a intenzívne cestuješ, AI ti do toho určite zasahuje. Aplikácie, ako napríklad Google Maps, ti nájdu tú najrýchlejšiu cestu do práce. Služby zdieľania jázd (Uber, Bolt) zas využívajú AI na presné určenie času, za ktorý sa dostaneš do cieľa.

Tlieskaš pilotovi, keď úspešne zvládol pristávanie? Možno by si mali skôr tlieskať umelej inteligencii. Podľa prieskumu aerolínie Boeing z roku 2015 trávia ľudskí piloti manuálnym riadením lietadla pri bežnom lete len 7 minút, všetko ostatné zvládne AI. Skvelým príkladom využitia umelej inteligencie v praxi sú inteligentné autá. Vedeli ste, že všetky autá Tesla sú prepojené a to, čo sa naučí tvoje auto, zdieľa s ostatnými?

 

5 spôsobov, ako umelá inteligencia dobýja svet a zasahuje do našich každodenných životov
Zdroj: Unsplash

Umelá inteligencia mení spôsob, akým liečime ľudí a vyšetrujeme zločiny  

Jedným z najväčších benefitov AI je jej potenciál v zdravotníctve. Umelú inteligenciu už teraz využívame pri včasnom odhalení chorôb (presné mamografy), rýchlejšom určovaní diagnóz, operáciách (chirurgické roboty) a rekonvalescencii. AI pomáha aj pri výskume a výrobe liekov, vďaka čomu dokážeme zredukovať čas výroby a samotné náklady.

Umelá inteligencia žne úspechy aj pri úspešnej detekcii a dokonca predpovedaní zločinov. Využitie mestskej infraštruktúry na okamžité určenie miesta streľby na základe zvuku výstrelu, či AI bezpečnostné kamery, ktoré dokážu presne skenovať ŠPZ áut a rozoznávať tváre ľudí s cieľom identifikácie možného páchateľa, nezvestnej osoby alebo podozrivých anomálií (pohodená taška na preľudnenom mieste), to všetko je možné vďaka umelej inteligencii.

 

5 spôsobov, ako umelá inteligencia dobýja svet a zasahuje do našich každodenných životov
Zdroj: Dreamstime.com

Umelá inteligencia zefektívňuje náš život každý deň. Stretávame sa s ňou totiž od rána do večera. Nielen svet budúcnosti, ale aj svet dneška potrebuje odborníkov v tejto oblasti. Stať sa ním môžeš aj ty, a to štúdiom na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Analýza dát a umelá inteligencia je jedným z mnohých odborov, z ktorých si môžeš vybrať. Učiť ťa budú odborníci, ktorí vylepšujú metódy na rozpoznávanie rakovinotvorných buniek, dokážu identifikovať nebezpečné hackerské útoky alebo hľadajú dvojhviezdy. Obrovské množstvo existujúcich dát volá po rozumnom využití – nielen doma, ale aj vo svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia