Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2020, 15:49
Čas čítania 5:15
Viktor Kniš

Igor Matovič chce dať 10 miliónov novinárom, aby odhaľovali korupciu: Kontrolovať vás budeme aj tak, problém je inde, odkazujú

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Týmto opatrením chce líder OĽaNO presvedčiť Andreja Kisku o tom, že koaliční partneri budú robiť verejné obstarávania čestne.

Líder OĽaNO Igor Matovič prišiel s myšlienkou, vytvorenia fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky a tá začína naberať reálne kontúry. Súhlasia s ňou totiž všetky 4 strany pravdepodobnej novej koalície.

Nápad síce šéfredaktori najväčších slovenských médií nepovažujú za zlý, zreteľne však deklarujú, že novinári budú novú vládu kontrolovať presne tak, ako kontrolovali starú. Naďalej budú dávať pozor na nákupy všetkých ministerstiev aj personálne zastúpenie rezortov a úradov. No priama finančná pomoc od štátu pre investigatívnych novinárov by ohrozila ich nezávislosť.

Odporúčané
Ako by mohla vyzerať budúca vláda Igora Matoviča Ako by mohla vyzerať budúca vláda Igora Matoviča 5. marca 2020, 19:10

Igor Matovič chce so fondu dať 10 miliónov štátnych eur každý rok. Na vyjadrenia zástupcov médií reaguje tým, že podporovať chce aj denníky a týždenníky, ktoré zatiaľ investigatívne tímy nemajú a rovnako by časť peňazí mala putovať na rovnaké účely v regiónoch. „Peniaze bude rozdeľovať vaša stavovská organizácia, ktorú dnes nemáte. Áno, budete si ju musieť vytvoriť,“ povedal Matovič s tým, že práve stavovská organizácia bude jediným prepojením medzi vládou a novinármi, aby boli nezávislí. Jej členmi by mali byť  podľa Matoviča investigatívni novinári. 

Igor Matovič tvrdí, že vďaka fondu môžeme mať Slovensko posiate „drobnými klonmi Jána Kuciaka, ktorí verejnej moci budú pozerať na prsty a budú strážiť verejný záujem.“

Novinári to však tak nevidia. K situácii sa už vyjadrili šéfredaktori Denníka N, denníka SME aj Aktualít, ale aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Práve po zavraždenom novinárovi by chcel nový designovaný predseda vlády pomenovať projekt. 

Matúš Kostolný – šéfredaktor Denníka N

Novinári môžu kauzy odhaľovať, vyriešiť ich musí polícia, prokuratúra a súdy. 

Šéfredaktor Denníka N v bezprostrednej reakcii ešte v stredu napísal, že by sa ako redakcia o peniaze z Matovičovho fondu neuchádzali. „Nezávislosť si predstavujem inak a radi zostaneme závislí iba od našich predplatiteľov,“ vysvetlil.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Tento krok do istej miery vníma ako pokus o zbavenie sa zodpovednosti za prípadné problémy a pripomína, že investigatívni novinári síce môžu kauzy odhaľovať, polícia, vyšetrovatelia, prokuratúra aj tajné služby však stále budú mať oveľa viac nástrojov na vyriešenie problémov.

Platí, že drvivá väčšina pracuje len s verejne dohľadateľnými zdrojmi. A aj keď je dnes množstvo informácií zverejnených online a Igor Matovič sám skonštatoval, že všetko v novej vláde, čo nebude tajné, bude verejné, spravodlivosť na Slovensku by nemali mať na zodpovednosti novinári. 

Peter Bardy – šéfredaktor Aktuality.sk

Novinári budú kontrolovať prácu vlády naďalej aj bez príspevku, žurnalistike by pomohol funkčný novinársky zákon.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81487 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si novinári myslia, že treba zabezpečiť nezávislosť RTVS
  • Zmeny akých zákonov by novinárom pomohli
  • Prečo by viac pomohlo posilnenie kompetencií polície
  • O peniaze z fondu sa už prihlásili konšpirátori a šíritelia hoaxov
Domov
Zdieľať
Diskusia